Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nejlepší borůvkový koláč

"Šťavnaté borůvky (určitě dejte přednost lesním před pěstovanými) a křupavá drobenka tvoří naprosto neodolatelné spojení, ale můj koláč má ještě několik ‚zlepšováků‘. Potírání rumovo-máslovou směsí jsem odkoukal od maminky, a když jsem okraje vylepšil mandlemi, splnil jsem si dětský sen. Vsadím se, že tahle dobrota bude chutnat i vám," říká o svém luxusním borůvkovém koláči Tomáš Dražský. 

Vydání: 2006/7
Autor:
Hodnocení:
70 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na cca 5 koláčů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí: 15-30 minut
PT15M
Pečení 0:15
Koláč

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 500 g hladké mouky
    • 250 ml plnotučného mléka
    • 35 g čerstvého droždí
    • 115 g rozpuštěného másla
    • 2 žloutky
    • 75 g krupicového cukru
    • 5 g soli
    • kůra z 1⁄2 citronu
    • 1⁄2 tobolky čerstvé vanilky
    • žloutek na potření a 150 g loupaných mandlí (na ozdobení okrajů), které jste asi hodinu máčeli v mléce

    NA NÁPLŇ

    • 1 l borůvek
    • 3 lžíce krupicového cukru (nemusí být)

    NA DROBENKU

    • 100 g změklého másla
    • 200 g krupicového cukru
    • 200 g hrubé mouky

    NA DOKONČENÍ

    • 100 g másla + několik lžic rumu moučkový cukr na poprášení 

Příprava jídla

1 Rozdrobte droždí do části mléka s trochou cukru a mouky a nechte ho vzejít (viz níže). Pak ho vlijte do mouky prosáté se solí, přidejte zbylé mléko, máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru, vanilku (viz níže) a propracujte.

Těsto zpracovávejte na lehce pomoučené ploše prsty i dlaněmi, dokud nebude hladké, jemné a vláčné. Také by se nemělo k pracovní ploše lepit. Tomáš s kynutým těstem zachází jemně, ale cílevědomě, dokud nevypadá přesně podle jeho představ.

3 Na jednotlivé koláče o průměru zhruba 20 cm oddělujte z těsta bochánky o váze zhruba 100–150 gramů. Lehce je poplácávejte a otáčejte s nimi na pracovní ploše proti směru hodinových ručiček – tímto profi trikem získají mimořádnou tvárnost. 

4 Vyložte plech papírem na pečení a vytlačováním a vymačkáváním na něm z bochánků utvořte nepříliš silné koláčky, které mají tak o půl centimetru vyšší okraj. (Teď je můžete i zamrazit.) Okraje potřete rozšlehaným žloutkem; nejlíp to jde běžným štětcem.

5 Koláče naplňte borůvkami (podle vlastní chuti je můžete smíchat s cukrem) a posypte drobenkou; níže najdete návod, jak ji připravit. Okraje poklaďte mandlemi a nechte čtvrt až půl hodiny kynout, záleží na velikosti koláče. Mezitím předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

6 Pečte zhruba čtvrt hodiny, aby byly okraje pěkně zlaté. Mezitím rozehřejte máslo, jímž budete koláč potírat, a smíchejte je s rumem. Ještě horký dezert pak celý zakapejte a potřete voňavým máslem (většina alkoholu se teplem vypaří, nicméně jestli chcete, nahraďte rum ovocnou šťávou) a okraje pocukrujte. 

VANILKA

1+2 Vanilka je tobolka plná semínek, pocházející z tropické ovíjivé liány. Ve vakuovém balení zůstává vláčná; před rozříznutím ji několikrát ohněte.

Ostrým nožem vanilku podélně rozřízněte a seškrábněte vrstvu miniaturních semínek; ta vmíchejte do mouky. Zbylou vanilkou můžete krásně ovonět cukr. 

KVÁSEK

 

1 Droždí rozdrobte do hrnku nebo misky. Čerstvé poznáte podle toho, že příjemně voní, snadno je rozdělíte prsty, v nichž ‚vrže‘, tak trochu jako pryž na gumování. I malé množství obsahuje miliony kypřicích kvasinek!

2 Droždí posypte lžící krupicového cukru, který napomůže vzejití čili aktivaci kvasinek. Potřebují k tomu ovšem klid a teplo – v zimě nebo v průvanu se kvasinky, živé to organismy, nerady probouzejí k jakékoli činnosti... 

3 Směs rozdrobeného droždí a cukru ještě posypte trochou mouky; v ní se kvasinky cítí také dobře. Nakonec přilijte několik lžic mléka; mělo by mít pokojovou teplotu. Promíchejte, poprašte moukou – a pak už směs nechte svému osudu. 

4 Za několik minut můžete pozorovat, jak se kvasinky probouzejí k životu. Směs béžové barvy začíná tvořit malé bublinky. Kdybyste ji nechali kynout déle, bude se z misky přímo drát! Na koláče ale stačí, když kvásek jemně napění. 

DROBENKA

1 ZÁKLADNÍ SPOJENÍ
Drobenka je směs mouky, másla a cukru, která má hrubší konzistenci. Můžete do ní přidat mleté oříšky nebo mandle. Dá se vytvořit i z hladké nebo polohrubé mouky, nicméně ideální texturu má ta hrubá. Kousky másla musí být chladné; snadno se vtírají třeba vidličkou.

2 RUČNÍ PRÁCE
Drobenka (leckde se jí říká také žmolenka) se po zatření másla rychle a dobře zpracovává prsty – drobte ji rychlým promačkáváním, až se vytvoří stejnoměrné žmolky či drobty. Rychlost je důležitá proto, aby máslo příliš nezměklo – směs by byla lepivá.

3 PLNĚ MECHANIZOVÁNO
Bleskově drobenku vytvoříte pomocí metel šlehače. Všechny suroviny vložte do nádoby a krátce prohněťte. Hotovou drobenku uchovávejte v chladu. Co nespotřebujete, vydrží v chladničce v mikrotenovém sáčku nebo ve sklenici až dva týdny. Dá se i mrazit do zásoby. 

 

CO TĚSTO UMÍ

  • Na rozdíl od chlebového, kterému prospívá hodně dlouhé kynutí, stačí našemu koláčovému po vytvarování jen chvíle na to, aby se hezky nadýchlo.
  • Chovat se jako osobnost. Každé těsto, tedy i tohle, vyžaduje individuální přístup, takže gramáž jednotlivých surovin pokládejte spíše za orientační. Cit pro tu správnou konzistenci získáte jen praxí, ale i začátečník zvládne přidat něco tekutiny nebo mouky, pokud se mu těsto pod rukama sype anebo se naopak lepí k pracovní ploše. Přídavky ale dávkujte s rozvahou – a hlavně mějte stále na paměti, že pánem jste tu vy, a ne těsto!
  • Obdélníkové koláče ‚na plech‘, nakrájené na řezy, jsou pro borůvkové verze typické. Klidně tímto způsobem vytvarujte i naše těsto.
  • Pokud nemáte po ruce čerstvé droždí, klidně použijte sušené. Stačí ho méně a obvykle se přidává přímo do mouky (odpadá tedy kynutí kvásku); přesný postup je uveden na obalu stejně jako poměr mouky k droždí. Nicméně těsto z čerstvého droždí chutná o něco ‚svěžeji‘.
  • Papír na pečení usnadní práci každému, i mistru šéfcukráři. Začátečníkům může dokonce otevřít cestu k pečení, do té doby zatarasenou připálenými pokusy…

ZMĚŇTE NÁPLŇ

Podle mistra cukráře s tímhle univerzálním těstem ladí prakticky jakákoli náplň; například:

Jablečná Čerstvá strouhaná jablka (pokud nemají příliš silnou slupku, nemusíte je loupat), poprášená mletou skořicí, případně cukrem; slaďte podle toho, jak máte sladká jablka – a nezapomeňte, že cukr obsahuje i drobenka!

Rebarborová Jakmile se znovu objevilo dekorativní zelenočervené listí se šťavnatými stonky, okamžitě jsme ho v redakci vyzkoušeli i na podkladu z tohoto těsta. Výsledek byl přímo vynikající! Stonky rebarbory tence oloupejte pomocí škrabky na brambory, nakrájejte na menší kousky a krátce povařte v oslazené vodě. Okapané je pak naklaďte na koláč.

Ořechy a oříšky, rozemleté, rozdrcené nebo jemně nasekané, spařené vroucím mlékem, spojené vajíčkem, případně trochou strouhanky, jsou na koláč také skvělé. Drobenku už můžete vynechat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

30x neodolatelné borůvky

Jako od maminky

REKLAMA

Přidat komentář