Nejlepší borůvkový koláč

borůvkový koláč
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Nejlepší borůvkový koláč

3.8 / 5. Počet hodnocení: 147
Více než hodinu Snadné Na cca 5 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8699 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 903 g
Tuky 453 g
Vláknina 116 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

"Šťavnaté borůvky (určitě dejte přednost lesním před pěstovanými) a křupavá drobenka tvoří naprosto neodolatelné spojení, ale můj koláč má ještě několik ‚zlepšováků‘. Potírání rumovo-máslovou směsí jsem odkoukal od maminky, a když jsem okraje vylepšil mandlemi, splnil jsem si dětský sen. Vsadím se, že tahle dobrota bude chutnat i vám," říká o svém luxusním borůvkovém koláči Tomáš Dražský. 

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
plnotučné
droždí čerstvé 35 g
máslo 115 g
rozpuštěné
žloutek 3 ks
2 do těsta + 1 na potření
krupicový cukr 75 g
sůl 5 g
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
vanilka 0.5 ks
mandle loupané 150 g
hodinu namočené v mléce, na ozdobení krajů
Na náplň
borůvky 1 l
krupicový cukr 3 PL
(nemusí být)
Na drobenku
máslo 100 g
změklé
krupicový cukr 200 g
mouka pšeničná hrubá 200 g
Na dokončení
máslo 100 g
rum PL
několik lžic
moučkový cukr
na porášení

Postup

1

Rozdrobte droždí do části mléka s trochou cukru a mouky a nechte ho vzejít (viz níže). Pak ho vlijte do mouky prosáté se solí, přidejte zbylé mléko, máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru, vanilku (viz níže) a propracujte.

2

Těsto zpracovávejte na lehce pomoučené ploše prsty i dlaněmi, dokud nebude hladké, jemné a vláčné. Také by se nemělo k pracovní ploše lepit. Tomáš s kynutým těstem zachází jemně, ale cílevědomě, dokud nevypadá přesně podle jeho představ.

příprava kynutého těsta

3

Na jednotlivé koláče o průměru zhruba 20 cm oddělujte z těsta bochánky o váze zhruba 100–150 gramů. Lehce je poplácávejte a otáčejte s nimi na pracovní ploše proti směru hodinových ručiček – tímto profi trikem získají mimořádnou tvárnost.

4

Vyložte plech papírem na pečení a vytlačováním a vymačkáváním na něm z bochánků utvořte nepříliš silné koláčky, které mají tak o půl centimetru vyšší okraj. (Teď je můžete i zamrazit.) Okraje potřete rozšlehaným žloutkem; nejlíp to jde běžným štětcem.

tvarování koláčů

5

Koláče naplňte borůvkami (podle vlastní chuti je můžete smíchat s cukrem) a posypte drobenkou; níže najdete návod, jak ji připravit. Okraje poklaďte mandlemi a nechte čtvrt až půl hodiny kynout, záleží na velikosti koláče. Mezitím předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

6

Pečte zhruba čtvrt hodiny, aby byly okraje pěkně zlaté. Mezitím rozehřejte máslo, jímž budete koláč potírat, a smíchejte je s rumem. Ještě horký dezert pak celý zakapejte a potřete voňavým máslem (většina alkoholu se teplem vypaří, nicméně jestli chcete, nahraďte rum ovocnou šťávou) a okraje pocukrujte. 

plnění koláčů

7

VANILKA

jak na vanilku

  • Vanilka je tobolka plná semínek, pocházející z tropické ovíjivé liány. Ve vakuovém balení zůstává vláčná; před rozříznutím ji několikrát ohněte.
  • Ostrým nožem vanilku podélně rozřízněte a seškrábněte vrstvu miniaturních semínek.
  • Seminka vmíchejte do mouky. Zbylou vanilkou můžete krásně ovonět cukr.
8

KVÁSEK

Droždí rozdrobte do hrnku nebo misky. Čerstvé poznáte podle toho, že příjemně voní, snadno je rozdělíte prsty, v nichž ‚vrže‘, tak trochu jako pryž na gumování. I malé množství obsahuje miliony kypřicích kvasinek!

9

Droždí posypte lžící krupicového cukru, který napomůže vzejití čili aktivaci kvasinek. Potřebují k tomu ovšem klid a teplo – v zimě nebo v průvanu se kvasinky, živé to organismy, nerady probouzejí k jakékoli činnosti...

příprava kvásku

10

Směs rozdrobeného droždí a cukru ještě posypte trochou mouky; v ní se kvasinky cítí také dobře. Nakonec přilijte několik lžic mléka; mělo by mít pokojovou teplotu. Promíchejte, poprašte moukou – a pak už směs nechte svému osudu.

11

Za několik minut můžete pozorovat, jak se kvasinky probouzejí k životu. Směs béžové barvy začíná tvořit malé bublinky. Kdybyste ji nechali kynout déle, bude se z misky přímo drát! Na koláče ale stačí, když kvásek jemně napění. 

kvásek do těsta

12

DROBENKA

ZÁKLADNÍ SPOJENÍ
Drobenka je směs mouky, másla a cukru, která má hrubší konzistenci. Můžete do ní přidat mleté oříšky nebo mandle. Dá se vytvořit i z hladké nebo polohrubé mouky, nicméně ideální texturu má ta hrubá. Kousky másla musí být chladné; snadno se vtírají třeba vidličkou.

příprava drobenky

13

RUČNÍ PRÁCE
Drobenka (leckde se jí říká také žmolenka) se po zatření másla rychle a dobře zpracovává prsty – drobte ji rychlým promačkáváním, až se vytvoří stejnoměrné žmolky či drobty. Rychlost je důležitá proto, aby máslo příliš nezměklo – směs by byla lepivá.

14

PLNĚ MECHANIZOVÁNO
Bleskově drobenku vytvoříte pomocí metel šlehače. Všechny suroviny vložte do nádoby a krátce prohněťte. Hotovou drobenku uchovávejte v chladu. Co nespotřebujete, vydrží v chladničce v mikrotenovém sáčku nebo ve sklenici až dva týdny. Dá se i mrazit do zásoby.

mechanická výroba drobenky

CO TĚSTO UMÍ

  • Na rozdíl od chlebového, kterému prospívá hodně dlouhé kynutí, stačí našemu koláčovému po vytvarování jen chvíle na to, aby se hezky nadýchlo.
     
  • Chovat se jako osobnost. Každé těsto, tedy i tohle, vyžaduje individuální přístup, takže gramáž jednotlivých surovin pokládejte spíše za orientační. Cit pro tu správnou konzistenci získáte jen praxí, ale i začátečník zvládne přidat něco tekutiny nebo mouky, pokud se mu těsto pod rukama sype anebo se naopak lepí k pracovní ploše. Přídavky ale dávkujte s rozvahou – a hlavně mějte stále na paměti, že pánem jste tu vy, a ne těsto!
     
  • Obdélníkové koláče ‚na plech‘, nakrájené na řezy, jsou pro borůvkové verze typické. Klidně tímto způsobem vytvarujte i naše těsto.
     
  • Pokud nemáte po ruce čerstvé droždí, klidně použijte sušené. Stačí ho méně a obvykle se přidává přímo do mouky (odpadá tedy kynutí kvásku); přesný postup je uveden na obalu stejně jako poměr mouky k droždí. Nicméně těsto z čerstvého droždí chutná o něco ‚svěžeji‘.
     
  • Papír na pečení usnadní práci každému, i mistru šéfcukráři. Začátečníkům může dokonce otevřít cestu k pečení, do té doby zatarasenou připálenými pokusy…

ZMĚŇTE NÁPLŇ

Podle mistra cukráře s tímhle univerzálním těstem ladí prakticky jakákoli náplň; například:

Jablečná Čerstvá strouhaná jablka (pokud nemají příliš silnou slupku, nemusíte je loupat), poprášená mletou skořicí, případně cukrem; slaďte podle toho, jak máte sladká jablka – a nezapomeňte, že cukr obsahuje i drobenka!

Rebarborová Jakmile se znovu objevilo dekorativní zelenočervené listí se šťavnatými stonky, okamžitě jsme ho v redakci vyzkoušeli i na podkladu z tohoto těsta. Výsledek byl přímo vynikající! Stonky rebarbory tence oloupejte pomocí škrabky na brambory, nakrájejte na menší kousky a krátce povařte v oslazené vodě. Okapané je pak naklaďte na koláč.

Ořechy a oříšky, rozemleté, rozdrcené nebo jemně nasekané, spařené vroucím mlékem, spojené vajíčkem, případně trochou strouhanky, jsou na koláč také skvělé. Drobenku už můžete vynechat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/7

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit