CO TĚSTO UMÍ
- Na rozdíl od chlebového, kterému prospívá hodně dlouhé kynutí, stačí našemu koláčovému po vytvarování jen chvíle na to, aby se hezky nadýchlo.
- Chovat se jako osobnost. Každé těsto, tedy i tohle, vyžaduje individuální přístup, takže gramáž jednotlivých surovin pokládejte spíše za orientační. Cit pro tu správnou konzistenci získáte jen praxí, ale i začátečník zvládne přidat něco tekutiny nebo mouky, pokud se mu těsto pod rukama sype anebo se naopak lepí k pracovní ploše. Přídavky ale dávkujte s rozvahou – a hlavně mějte stále na paměti, že pánem jste tu vy, a ne těsto!
- Obdélníkové koláče ‚na plech‘, nakrájené na řezy, jsou pro borůvkové verze typické. Klidně tímto způsobem vytvarujte i naše těsto.
- Pokud nemáte po ruce čerstvé droždí, klidně použijte sušené. Stačí ho méně a obvykle se přidává přímo do mouky (odpadá tedy kynutí kvásku); přesný postup je uveden na obalu stejně jako poměr mouky k droždí. Nicméně těsto z čerstvého droždí chutná o něco ‚svěžeji‘.
- Papír na pečení usnadní práci každému, i mistru šéfcukráři. Začátečníkům může dokonce otevřít cestu k pečení, do té doby zatarasenou připálenými pokusy…
ZMĚŇTE NÁPLŇ
Podle mistra cukráře s tímhle univerzálním těstem ladí prakticky jakákoli náplň; například:
Jablečná Čerstvá strouhaná jablka (pokud nemají příliš silnou slupku, nemusíte je loupat), poprášená mletou skořicí, případně cukrem; slaďte podle toho, jak máte sladká jablka – a nezapomeňte, že cukr obsahuje i drobenka!
Rebarborová Jakmile se znovu objevilo dekorativní zelenočervené listí se šťavnatými stonky, okamžitě jsme ho v redakci vyzkoušeli i na podkladu z tohoto těsta. Výsledek byl přímo vynikající! Stonky rebarbory tence oloupejte pomocí škrabky na brambory, nakrájejte na menší kousky a krátce povařte v oslazené vodě. Okapané je pak naklaďte na koláč.
Ořechy a oříšky, rozemleté, rozdrcené nebo jemně nasekané, spařené vroucím mlékem, spojené vajíčkem, případně trochou strouhanky, jsou na koláč také skvělé. Drobenku už můžete vynechat.