Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5341 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 523 g
Tuky 296 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak zužitkovat ovoce z mrazáku aneb rychlý chalupářský koláč inspirovaný italskými recepty. Olivový olej dodá těstu vláčnost a pomerančová i citronová kůra zase vůni. Ovoce namočte před strouháním do horké vody, zbavíte ho tak zbytků chemického postřiku.

Suroviny

máslo
na vymazání plechu
vejce 4 ks
velká, pokojové teploty
krupicový cukr 270 g
máslo 180 g
rozpuštěné
olivový olej 100 ml
panenský
mléko 150 ml
vanilka špetka
pravá, mletá
mouka pšeničná hladká 380 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl špetka
citónová kůra ze dvou citrónů
sušená pomerančová kůra
ze dvou pomerančů
600 g
bobulové ovoce třeba rybízu, angreštu, borůvek, malin, kuliček vína
1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Vymastěte plech o rozměru 21 x 31 cm a vyložte dno pečicím papírem. (Klidně použijte větší plech, jen počítejte s tím, že těsto bude tenčí a zkrátí se doba pe­čení.) Cukr a vejce utřete do pěny a do té pak zašlehejte máslo, olej, mléko i vanilku. Pořád­ně promíchejte a potom do směsi prosijte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte cit­-
ronovou i pomerančovou kůru a nechte asi de­set minut stát, aby mouka nasákla tekutinu.

2.  Asi čtvrtku ovoce vmíchejte do těsta, nalijte ho na plech, uhlaďte špachtlí a čtvrthodinu pečte. Pak moučník opatrně vysuňte z trouby, poklaďte zbylým ovocem (lehce ho do těsta zatlačte) a pečte ještě 30–40 minut, aby koláč zezlátl a zpevněl. Pak ho dejte vychladnout na mřížku a teprve pak krájejte na řezy.

Komentáře

Anonym

Uz jsem ho delala dvakrat a je moc dobry!!

Anonym

Moc dobry...

Anonym

Vynechala jsem pomerančovou kůru, použila jsem přírodní hnědý cukr a místo hladké mouky mouku špaldovou. koláč má příjemnou, hnědavou barvu.

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, str.45

Anonym

Je výborný, olivový olej mu dodá úžasnou chuť. Místo kůry z citronu a pomeranče jsem použila kandované ovoce, které se doma už dlouho povalovalo bez užitku. Super!

Anonym

děcka, můžete mi poradit jak vypadá mřížka na vychladnutí koláče a kde se kupuje? Díky A.

Anonym

Jen si nic nekupujte, teda ne kvuli tomuhle kolaci, je na tu mrizku prilis krehky, na mrizku lze prendat tak leda dort

Anonym

Skvělý. Jeden z nejlepších pro zužitkování rybízu apod.

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit