0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5341 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 523 g
Tuky 296 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak zužitkovat ovoce z mrazáku aneb rychlý chalupářský koláč inspirovaný italskými recepty. Olivový olej dodá těstu vláčnost a pomerančová i citronová kůra zase vůni. Ovoce namočte před strouháním do horké vody, zbavíte ho tak zbytků chemického postřiku.

Suroviny

máslo
na vymazání plechu
vejce 4 ks
velká, pokojové teploty
krupicový cukr 270 g
máslo 180 g
rozpuštěné
olivový olej 100 ml
panenský
mléko 150 ml
vanilka špetka
pravá, mletá
mouka pšeničná hladká 380 g
kypřicí prášek do pečiva 1.5 ČL
sůl špetka
citónová kůra ze dvou citrónů
sušená pomerančová kůra
ze dvou pomerančů
600 g
bobulové ovoce třeba rybízu, angreštu, borůvek, malin, kuliček vína
1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Vymastěte plech o rozměru 21 x 31 cm a vyložte dno pečicím papírem. (Klidně použijte větší plech, jen počítejte s tím, že těsto bude tenčí a zkrátí se doba pe­čení.) Cukr a vejce utřete do pěny a do té pak zašlehejte máslo, olej, mléko i vanilku. Pořád­ně promíchejte a potom do směsi prosijte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte cit­-
ronovou i pomerančovou kůru a nechte asi de­set minut stát, aby mouka nasákla tekutinu.

2.  Asi čtvrtku ovoce vmíchejte do těsta, nalijte ho na plech, uhlaďte špachtlí a čtvrthodinu pečte. Pak moučník opatrně vysuňte z trouby, poklaďte zbylým ovocem (lehce ho do těsta zatlačte) a pečte ještě 30–40 minut, aby koláč zezlátl a zpevněl. Pak ho dejte vychladnout na mřížku a teprve pak krájejte na řezy.

Komentáře

Anonym

Uz jsem ho delala dvakrat a je moc dobry!!

Anonym

Vynechala jsem pomerančovou kůru, použila jsem přírodní hnědý cukr a místo hladké mouky mouku špaldovou. koláč má příjemnou, hnědavou barvu.

Anonym

Je výborný, olivový olej mu dodá úžasnou chuť. Místo kůry z citronu a pomeranče jsem použila kandované ovoce, které se doma už dlouho povalovalo bez užitku. Super!

Anonym

děcka, můžete mi poradit jak vypadá mřížka na vychladnutí koláče a kde se kupuje? Díky A.

Anonym

Jen si nic nekupujte, teda ne kvuli tomuhle kolaci, je na tu mrizku prilis krehky, na mrizku lze prendat tak leda dort

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit