Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč s drobným ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5622 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 590 g
Tuky 296 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak zužitkovat ovoce z mrazáku aneb rychlý chalupářský koláč inspirovaný italskými recepty. Olivový olej dodá těstu vláčnost a pomerančová i citronová kůra zase vůni. Ovoce namočte před strouháním do horké vody, zbavíte ho tak zbytků chemického postřiku.

Suroviny

na vymazání plechu
vejce 4 ks
velká, pokojové teploty
máslo 180 g
rozpuštěné
olivový olej panenský 100 ml
mléko 150 ml
vanilka 1 špetka
pravá, mletá
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
sůl 1 špetka
ze dvou citrónů
ze dvou pomerančů
třeba rybízu, angreštu, borůvek, malin, kuliček vína

Postup

1

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Vymastěte plech o rozměru 21 x 31 cm a vyložte dno pečicím papírem. (Klidně použijte větší plech, jen počítejte s tím, že těsto bude tenčí a zkrátí se doba pe­čení.)

2

Cukr a vejce utřete do pěny a do té pak zašlehejte máslo, olej, mléko i vanilku. Pořád­ně promíchejte a potom do směsi prosijte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte cit­ronovou i pomerančovou kůru a nechte asi de­set minut stát, aby mouka nasákla tekutinu.

3

Asi čtvrtku ovoce vmíchejte do těsta, nalijte ho na plech, uhlaďte špachtlí a čtvrthodinu pečte.

4

Pak moučník opatrně vysuňte z trouby, poklaďte zbylým ovocem (lehce ho do těsta zatlačte) a pečte ještě 30–40 minut, aby koláč zezlátl a zpevněl. Pak ho dejte vychladnout na mřížku a teprve pak krájejte na řezy.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

03.08.2010 11:28
Skvělý. Jeden z nejlepších pro zužitkování rybízu apod.
18.06.2008 21:03
děcka, můžete mi poradit jak vypadá mřížka na vychladnutí koláče a kde se kupuje? Díky A.
04.07.2008 23:52
Jen si nic nekupujte, teda ne kvuli tomuhle kolaci, je na tu mrizku prilis krehky, na mrizku lze prendat tak leda dort
05.09.2007 09:51
Je výborný, olivový olej mu dodá úžasnou chuť. Místo kůry z citronu a pomeranče jsem použila kandované ovoce, které se doma už dlouho povalovalo bez užitku. Super!
04.09.2007 20:45
Recept se nachází v č.4/06, str.45
10.08.2007 17:26
Vynechala jsem pomerančovou kůru, použila jsem přírodní hnědý cukr a místo hladké mouky mouku špaldovou. koláč má příjemnou, hnědavou barvu.
06.07.2007 20:45
Uz jsem ho delala dvakrat a je moc dobry!!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...