Kynutý koláč s ovocem a drobenkou je klasika, po které se jen zapráší. Věřte, že dva plechy nebudou stačit. Uložte si tento senzační recept na léto. Uvidíte, že jakmile začne dozrávat ovoce, bude se hodit. Kynutý koláč tety Dany je neodolatelná záležitost k odpolední siestě.
Suroviny
Postup
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte se sádlem v kastrůlku a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
Mouku vsypte do mísy, přidejte vejce a sůl a vlijte vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a přilijte máslo se sádlem. Zadělejte pěkně hladké, lesklé těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. (Případně přidejte ještě trochu rozpuštěného másla se sádlem.)
Těsto poprašte moukou a nechte pod utěrkou zhruba 3/4 hodiny na teplém místě vykynout.
Troubu předehřejte na 165 °C.
Dva velké plechy vymažte máslem, ale můžete i sádlem. Těsto rozdělte na dva díly, vyválejte je do tvaru plechů a přeneste je na ně, prsty ještě těsto urovnejte a vmačkejte do rohů tak, aby plech pěkně vyplnilo.
Oba koláče posypte borůvkami a drobenkou promnutou z uvedených surovin a dejte péct na cca 20 minut.
CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?
- Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
- Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao.
- Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte.
- Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Fialové mlsání aneb Ty nejlepší borůvkové dezerty. Ochutnejte cheesecake s bílou čokoládou, zapečenou kaši a další (35 receptů )
- Poklady z letní zahrádky: Nejlepší jednoduché buchty s ovocem(23 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- 30x neodolatelné borůvky(30 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )
Komentáře
Po dlouhé době jsem zkusila tento výtečný koláč. Musím říct, že s manželem obvykle děláme doma spíše moderní dezerty. Tento koláč je opravdu moc dobrý. Recept jsem dělala z poloviční dávky a vřele doporučuji.