Klasika, po které se zapráší. Dva plechy nebudou stačit...
Suroviny
1 Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte se sádlem v kastrůlku a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Mouku vsypte do mísy, přidejte vejce a sůl a vlijte vzešlý kvásek. Lehce promíchejte a přilijte máslo se sádlem. Zadělejte pěkně hladké, lesklé těsto, které se nelepí ke stěnám mísy. (Případně přidejte ještě trochu rozpuštěného másla se sádlem.) Těsto poprašte moukou a nechte pod utěrkou zhruba 3/4 hodiny na teplém místě vykynout.
2 Troubu předehřejte na 165°C. Dva velké plechy vymažte máslem, ale můžete i sádlem. Těsto rozdělte na dva díly, vyválejte je do tvaru plechů a přeneste je na ně, prsty ještě těsto urovnejte a vmačkejte do rohů tak, aby plech pěkně vyplnilo. Oba koláče posypte borůvkami a drobenkou promnutou z uvedených surovin a dejte péct na cca 20 minut.
CO DO ZÁKLADU A JAK DROBENKU VYLEPŠIT?
- Klasická drobenka je z mouky, másla a curku: hladká mouka udělá drobenku kompaktnější, hrubá zase křupavější. Cukr můžete použít krupicový i krystalový (bude v drobence pěkně křupat), ale i třtinový a na provonění vanilkový...
- Do drobenky můžete přidávat nejrůznější ingredience od oříšků přes mák, vločky až po marcipán či rozdrobené piškoty a kakao.
- Ingredience na drobenku jednoduše promněte mezi prsty, anebo je hoďte do robotu s noži nebo do sekáčku a promixujte.
- Pokud vám drobenka zbude, jednoduše ji vsypte do sáčku a zamrazte. Na sáček nezapomeňte napsat, že jde o drobenku, z jakých ingrediencí je a datum zamrazení.
Komentáře
Jana Bíbová
23.07.2016 11:35
Po dlouhé době jsem zkusila
Po dlouhé době jsem zkusila tento výtečný koláč. Musím říct, že s manželem obvykle děláme doma spíše moderní dezerty. Tento koláč je opravdu moc dobrý. Recept jsem dělala z poloviční dávky a vřele doporučuji.