0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Guláš s čepicí z listového těsta

Guláš s čepicí z listového těsta

4.4 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4019 kcal
Bílkoviny 273 g
Sacharidy 213 g
Tuky 226 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

‚Poklička‘ z listového těsta není pouhou ozdobou – má také svůj účel: maso pod ní je měkounké, jak jen dušené maso může být, ale díky otvorům v těstě zároveň propečené.

Suroviny

hovězí maso 1 kg
kližka, plátky zadního, nakrájené na kostičky
rostlinný olej 5 PL
cibule 4 ks
nadrobno
česnek 4 stroužky
prolisované
rajčatové pyré 6 PL
lze nahradit krájenými rajčaty v konzervě
petržel 4 ks
kořenová, nadrobno
mrkev 4 ks
nadrobno
tymián 4 snítky
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 1 ks
na potření
žampiony 500 g
lze nahradit jinými čerstvými houbami, na plátky
Na pokličku
listové těsto 200 g

Postup

1

Na rozpáleném oleji restujte cibulku, až bude tmavě hnědá. Ke konci přidejte česnek.

.

2

Na tomto základu maso asi tři minuty zprudka ze všech stran opékejte. Podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby nebylo úplně ponořené; zmírněte teplotu a půl hodiny zvolna duste. Přidejte zeleninu, tymián, sůl, pepř a pomalu vařte ještě 30–50 minut. Houby přidejte až na posledních pět minut vaření.

3

Vmíchejte pyré nebo krájená rajčata a směs nechte vychladnout.

4

Tymián vyjměte. Těsto rozválejte na výšku asi půl centimetru a vykrojte kolo ve velikosti zapékací misky. Vyřízněte v něm otvor (třeba pomocí šroubovacího uzávěru na lahve), aby během pečení mohla unikat pára.

5

Troubu předehřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Masovou náplň vložte do misky a přikryjte pokličkou z těsta. Vnitřní okraj misky můžete potřít bílkem a těstovou čepici vmáčknout dovnitř tak, aby se okraje trošku slepily. Díky tomu nebude mít tendenci z guláše ‚utíkat‘. 

6

Pokličku potřete zbylým vejcem.

7

Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut, až je těstová čepice krásně zlatavá.

8

Misku opatrně přesuňte na velký podnos a ozdobte snítkou tymiánu. Vypečené těsto poslouží jako ideální příloha, ale pro větší jedlíky můžete nachystat i brambory nebo knedlíky.

Tip Apetitu:
Pilíři, které by měly doslova podpírat police ve vaší spíži, jsou konzervovaná rajčata Valfrutta. Konzistenci si vyberte podle vlastní chuti a potřeby: k dostání je pyré (pod názvem ‚passata‘), krájená či celá loupaná rajčata, vše bez barviv a dochucovadel. Pomůžou zahustit omáčky, dušená masa i polévky. Chuť plná sluníčka je u Valfrutty zaručena.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/5

Komentáře

Anonym

Absolutní pochoutka, vařím tento guláš asi 2 roky minim.1x za měsíc, a to klasický guláš moc nemusím, tento je opravdu skvělý.Nyní už vynechávám zapékání, z jistového těsta upeču čtverce a podávám jako přílohu.Doporučuji

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit