Nová registrace Zapomenuté heslo

10 receptů na poctivý hovězí guláš: Klasický hospodský i s krustou

Vaškův guláš z trouby
Apetit

Hovězí guláš, to je klasika české kuchyně. Každý ho dělá trochu jinak, ale ten pocitvý hospodský má svůj daný postup. Rychlé vaření mu neprospívá, na guláš si pár hodin vymezte. Cibulový základ musí být co nejtmavší a maso se rozpadat na jazyku.

Kořeny guláše vystopujeme až v Maďarsku, kde se nazývá gulyás. Ovšem česká verze guláše má své vlastní charakteristické rysy, které z něj dělají krále hospodských jídel.

Hovězí guláš se vaří zpravidla z kližky, karabáčku nebo krku, zkrátka z masa, které je hodně prorostlé tukem. Svědčí mu totiž pomalé vařené a tuk oddaluje vysušení. Dále do něj patří cibule, červená paprika, rajčatový protlak, česnek a další koření jako třeba kmín a pepř. Důležitou součástí guláše je také silný hovězí vývar, který je základem pro jeho intenzivní chuť a tmavou barvu. 

  • V kuchařkách najdete mnoho variant gulášů, které se mohou mírně lišit. Někdo do guláše přidává čerstvou papriku, jiný ho připravuje z brambor nebo fazolí. Hospodský hovězí guláš je ale jen jeden. Jak na něj si můžete přečíst v našem článku.

Cibule je základ 

Prvním krokem k úspěchu je správný cibulový základ. Cibule byste měli mít stejně jako masa a nakrájenou na kostičky ji smažit dozlatova. Jen tak bude mít guláš krásnou tmavou barvu a hustotu. Zahustit ho můžete ještě chlebovou střídkou.

  • Proč patří do guláše protlak? Někdo ho vynechává, ale ti nejlepší čeští kuchaři jeho přidání doporučují. Za prvé guláši dodá další chuťovou složku, za druhé zamezí tomu, abyste spálili papriku.
  • Protlak se přidává ve chvíli, kdy máte na cibulce zatažené maso. Obsah hrnce protlak schladí a hned v dalším kroku můžete přidat červenou papriku. Ta má totiž tendenci i při mírném připálení zhořknout.

Vývar ano, či ne?

Ani vývar nepřidává do guláše každý kuchař, ale pravdou je, že díky němu dostane ještě tmavší barvu a mnohem intenzivnější chuť. Zkuste to jednou bez něj a jednou s ním a porovnejte sami.

K hospodskému guláši patři houskové knedlíky, ale nemusíte zůstávat jen u nich. Guláš je skvělý třeba s karlovarskými nebo špekovými knedlíky, s bramboráky nebo jen s kváskovým chlebem.

Zdroj: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Vepřové maso Hovězí maso Teplé omáčky Poctivý guláš Jak na to Dušení Tradiční jídla Česká kuchyně Československá kuchyně

Podobné kolekce receptů

Související články

Klasická hovězí pečeně

Hříšně dobrá klasická hovězí pečeně: Jak ji připravit, aby byla dokonale šťavnatá a křehká?

Pravá anglická hovězí pečeně je pokrm, který si za staletí vydobyl čestné místo na nedělních stolech po celém světě. Tento klasický recept spojuje pomalu pečené šťavnaté a křehké hovězí maso, které se doslova rozpadá na jazyku, a bohatou omáčku připravenou z vývaru a vypečené šťávy. Jako příloha nechybí hladká bramborová kaše a sezónní zelenina.