Zapečené těstoviny se sýrem a oříšky

Zapečené těstoviny se sýrem a oříšky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3718 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 340 g
Tuky 190 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné a snadné. Použijte jakýkoli zbylý sýr.

Suroviny

těstoviny 500 g
kolínka, trubičky, vřetena
mléko 850 ml
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
muškátový oříšek 1 ČL
nastrouhaný
šunka 200 g
nakrájená na kostičky, lze nahrdit uzeným masem
ořechy 90 g
mix, nasekané nebo rozdrcené
petrželka hrst
jemně nasekaná
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Uvařte těstoviny Vodu ve velkém hrnci uveďte do varu, osolte, vsypte těstoviny a podle návodu na obalu povařte tak, aby byly pevné na skus. Pak je sceďte. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C.

2. Připravte omáčku Mléko vlijte do většího silnostěnného hrnce, přidejte máslo a mouku, pořádně promíchejte, okořeňte muškátovým oříškem, opepřete a osolte. Přiveďte k varu. Pak zmírněte žár a za stálého míchání vařte pět až sedm minut, až vznikne hustá hladká omáčka.

3. Přidejte sýr a těstoviny Přisypte do omáčky těstoviny i šunku, a pokud jste zvolili tvrdé sýry, nastrouhejte je. Promíchejte a směs vlijte do zapékací misky nebo pekáčku. Měkké sýry rozdělte na kousky a naklaďte mezi těstoviny. Petrželku a oříšky smíchejte a směsí posypte povrch těstovin. Zapékejte asi půl hodiny, až povrch zezlátne a oříšky budou křupavé.

Komentáře

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit