Zapečené těstoviny se sýrem a oříšky

Zapečené těstoviny se sýrem a oříšky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3718 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 340 g
Tuky 190 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vydatné a snadné. Použijte jakýkoli zbylý sýr.

Suroviny

těstoviny 500 g
kolínka, trubičky, vřetena
mléko 850 ml
máslo 50 g
mouka pšeničná hladká 50 g
muškátový oříšek 1 ČL
nastrouhaný
šunka 200 g
nakrájená na kostičky, lze nahrdit uzeným masem
ořechy 90 g
mix, nasekané nebo rozdrcené
petrželka hrst
jemně nasekaná
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
1. Uvařte těstoviny Vodu ve velkém hrnci uveďte do varu, osolte, vsypte těstoviny a podle návodu na obalu povařte tak, aby byly pevné na skus. Pak je sceďte. Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C.

2. Připravte omáčku Mléko vlijte do většího silnostěnného hrnce, přidejte máslo a mouku, pořádně promíchejte, okořeňte muškátovým oříškem, opepřete a osolte. Přiveďte k varu. Pak zmírněte žár a za stálého míchání vařte pět až sedm minut, až vznikne hustá hladká omáčka.

3. Přidejte sýr a těstoviny Přisypte do omáčky těstoviny i šunku, a pokud jste zvolili tvrdé sýry, nastrouhejte je. Promíchejte a směs vlijte do zapékací misky nebo pekáčku. Měkké sýry rozdělte na kousky a naklaďte mezi těstoviny. Petrželku a oříšky smíchejte a směsí posypte povrch těstovin. Zapékejte asi půl hodiny, až povrch zezlátne a oříšky budou křupavé.

Komentáře

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit