0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 6 a více

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 692 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 81 g
Tuky 22 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V některých domácnostech se vaření kuby drží jako posvátná tradice, jinde ho zase neznají vůbec. Jeho velmi podstatná výhoda? I kdyby k vám domů přišlo deset lidí najednou, vždycky se dostane na všechny.

Suroviny

ječné kroupy 250 g
den předem namočené ve studené vodě
sušené houby 100 g
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
kmín 1 ČL
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 1 stroužek
cibule 3 ks
sádlo 1 PL
olej
petrželka
na ozdobu

Postup

1

Houby dejte do hrnce, zalijte je půllitrem vroucí vody, osolte, okmínujte a nechte stát přikryté (nejlépe v teple). Potřebují asi tak 45 minut až hodinu, aby vsákly vodu a změkly. Kroupy uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka. S pomocí cedníku slijte.

    2

    Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci ji na oleji dorůžova osmahněte. Přidejte kroupy, majoránku, promíchejte a zalijte houbami i s nálevem. Nechte na mírném ohni prohřát (bez poklice), dokud se všechna tekutina neodpaří. Pak vypněte oheň, dosolte podle chuti, opepřete a nakonec do směsi vmíchejte rozdrcený stroužek česneku.

      3

      Mezitím nakrájejte větší cibuli na kolečka. V kastrůlku rozpusťte sádlo a pomalu, na velmi mírném plameni, ji v něm opékejte. Trvá to 10–15 minut.

        4

        Když je kuba hotový, můžete ho ještě přesunout do pekáče mírně vymazaného olejem a půl hodiny zapékat v troubě rozžhavené na 200 °C (u horkovzdušné na 180 °C). Na povrchu se tak vytvoří skoro neznatelná krusta. Tento krok ale můžete vypustit, pokud není času nazbyt – kuba je i tak dobrý dost. Podávejte zdobené smaženou cibulkou a lístkem hladkolisté petrželky.

          TIP APETITU

          • Kroupy se prodávají v různých velikostech od 1 (celá zrna) až po 10 (drcená lámanka). Vyberte si ty, které máte rádi, nebo prostě ty, které v obchodě mají – velikost zrna nemá na výsledek vliv.
          • Jestli neradi kroupy, anebo pokud prostě už nemáte ,jeden den předem‘ nutný k jejich namočení, klidně kubovi převlékněte kabát. Recept skvěle funguje také s rýží nebo kuskusem; ty však nevaříme předem jako kroupy (začneme tedy rovnou krokem 2), ale s patřičným množstvím tekutiny dusíme pod pokličkou.

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2004/12

          Komentáře

          Anonym

          kubu jsem udělala z kuskusu. byl výborný, zapékala jsem ho a přidala do něj kysané zelí pokrájené a propláchnuté. z kuskusu je to rychlé a dobré jídlo.

          Anonym

          Naše rodina má kubu moc ráda, ale vaříme ho jen z malých krup. To nám chutná daleko více,než z těch velkých.A chválí si to i děti, které kubu jíst předtím nechtěly.

          Apetit magazín

          Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
          • Tipy a triky

          Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

          Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
          STORY
          Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

          Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

          Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
          KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
          • Kvízy

          KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

          Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
          Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
          • Poradna

          Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

          Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

          Obchod Apetit