Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Velmi snadné 6 a více

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 692 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 81 g
Tuky 22 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V některých domácnostech se vaření kuby drží jako posvátná tradice, jinde ho zase neznají vůbec. Jeho velmi podstatná výhoda? I kdyby k vám domů přišlo deset lidí najednou, vždycky se dostane na všechny.

Suroviny

ječné kroupy 250 g
den předem namočené ve studené vodě
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
kmín 1 ČL
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 1 stroužek
olej
petrželka
na ozdobu

Postup

1

Houby dejte do hrnce, zalijte je půllitrem vroucí vody, osolte, okmínujte a nechte stát přikryté (nejlépe v teple). Potřebují asi tak 45 minut až hodinu, aby vsákly vodu a změkly. Kroupy uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka. S pomocí cedníku slijte.

    2

    Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci ji na oleji dorůžova osmahněte. Přidejte kroupy, majoránku, promíchejte a zalijte houbami i s nálevem. Nechte na mírném ohni prohřát (bez poklice), dokud se všechna tekutina neodpaří. Pak vypněte oheň, dosolte podle chuti, opepřete a nakonec do směsi vmíchejte rozdrcený stroužek česneku.

      3

      Mezitím nakrájejte větší cibuli na kolečka. V kastrůlku rozpusťte sádlo a pomalu, na velmi mírném plameni, ji v něm opékejte. Trvá to 10–15 minut.

        4

        Když je kuba hotový, můžete ho ještě přesunout do pekáče mírně vymazaného olejem a půl hodiny zapékat v troubě rozžhavené na 200 °C (u horkovzdušné na 180 °C). Na povrchu se tak vytvoří skoro neznatelná krusta. Tento krok ale můžete vypustit, pokud není času nazbyt – kuba je i tak dobrý dost. Podávejte zdobené smaženou cibulkou a lístkem hladkolisté petrželky.

          TIP APETITU

          • Kroupy se prodávají v různých velikostech od 1 (celá zrna) až po 10 (drcená lámanka). Vyberte si ty, které máte rádi, nebo prostě ty, které v obchodě mají – velikost zrna nemá na výsledek vliv.
          • Jestli neradi kroupy, anebo pokud prostě už nemáte ,jeden den předem‘ nutný k jejich namočení, klidně kubovi převlékněte kabát. Recept skvěle funguje také s rýží nebo kuskusem; ty však nevaříme předem jako kroupy (začneme tedy rovnou krokem 2), ale s patřičným množstvím tekutiny dusíme pod pokličkou.

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2004/12

          Komentáře

          31.08.2007 08:00
          Recept se nachází v č.12/04, str.62
          29.03.2007 14:27
          Naše rodina má kubu moc ráda, ale vaříme ho jen z malých krup. To nám chutná daleko více,než z těch velkých.A chválí si to i děti, které kubu jíst předtím nechtěly.
          01.10.2006 07:01
          kubu jsem udělala z kuskusu. byl výborný, zapékala jsem ho a přidala do něj kysané zelí pokrájené a propláchnuté. z kuskusu je to rychlé a dobré jídlo.

          Apetit magazín

          AD
          Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
          • Zajímavosti

          Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

          Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...