0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.3 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné 6 a více

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 692 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 81 g
Tuky 22 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V některých domácnostech se vaření kuby drží jako posvátná tradice, jinde ho zase neznají vůbec. Jeho velmi podstatná výhoda? I kdyby k vám domů přišlo deset lidí najednou, vždycky se dostane na všechny.

Suroviny

ječné kroupy 250 g
den předem namočené ve studené vodě
sušené houby 100 g
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
kmín 1 ČL
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 1 stroužek
cibule 3 ks
sádlo 1 PL
olej
petrželka
na ozdobu

Postup

1

Houby dejte do hrnce, zalijte je půllitrem vroucí vody, osolte, okmínujte a nechte stát přikryté (nejlépe v teple). Potřebují asi tak 45 minut až hodinu, aby vsákly vodu a změkly. Kroupy uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka. S pomocí cedníku slijte.

    2

    Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci ji na oleji dorůžova osmahněte. Přidejte kroupy, majoránku, promíchejte a zalijte houbami i s nálevem. Nechte na mírném ohni prohřát (bez poklice), dokud se všechna tekutina neodpaří. Pak vypněte oheň, dosolte podle chuti, opepřete a nakonec do směsi vmíchejte rozdrcený stroužek česneku.

      3

      Mezitím nakrájejte větší cibuli na kolečka. V kastrůlku rozpusťte sádlo a pomalu, na velmi mírném plameni, ji v něm opékejte. Trvá to 10–15 minut.

        4

        Když je kuba hotový, můžete ho ještě přesunout do pekáče mírně vymazaného olejem a půl hodiny zapékat v troubě rozžhavené na 200 °C (u horkovzdušné na 180 °C). Na povrchu se tak vytvoří skoro neznatelná krusta. Tento krok ale můžete vypustit, pokud není času nazbyt – kuba je i tak dobrý dost. Podávejte zdobené smaženou cibulkou a lístkem hladkolisté petrželky.

          TIP APETITU

          • Kroupy se prodávají v různých velikostech od 1 (celá zrna) až po 10 (drcená lámanka). Vyberte si ty, které máte rádi, nebo prostě ty, které v obchodě mají – velikost zrna nemá na výsledek vliv.
          • Jestli neradi kroupy, anebo pokud prostě už nemáte ,jeden den předem‘ nutný k jejich namočení, klidně kubovi převlékněte kabát. Recept skvěle funguje také s rýží nebo kuskusem; ty však nevaříme předem jako kroupy (začneme tedy rovnou krokem 2), ale s patřičným množstvím tekutiny dusíme pod pokličkou.

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2004/12

          Komentáře

          Anonym

          kubu jsem udělala z kuskusu. byl výborný, zapékala jsem ho a přidala do něj kysané zelí pokrájené a propláchnuté. z kuskusu je to rychlé a dobré jídlo.

          Anonym

          Naše rodina má kubu moc ráda, ale vaříme ho jen z malých krup. To nám chutná daleko více,než z těch velkých.A chválí si to i děti, které kubu jíst předtím nechtěly.

          Apetit magazín

          7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
          • Tipy a triky

          7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

          V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
          Pohlazení jménem čokoládový fondán
          • Poradna

          Pohlazení jménem čokoládový fondán

          Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
          Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
          • Zdraví a výživa

          Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

          Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
          AD
          Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
          • Tipy a triky

          Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

          Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

          Obchod Apetit