Hodnocení receptu
Průměr: 2.8 ()
Do hodiny Velmi snadné 6 a více

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 414 kcal
Bílkoviny 11 g
Sacharidy 43 g
Tuky 19 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V některých domácnostech se vaření kuby drží jako posvátná tradice, jinde ho zase neznají vůbec. Jeho velmi podstatná výhoda? I kdyby k vám domů přišlo deset lidí najednou, vždycky se dostane na všechny.

Suroviny

ječné kroupy 250 g
den předem namočené
houby 100 g
sušené
sůl 1 ČL
pepř 1 ČL
kmín 1 ČL
majoránka (drhnutá) 2 ČL
česnek 1 stroužek
cibule 3 ks
sádlo 1 PL
olej
petržel
na ozdobu

1Houby dejte do hrnce, zalijte je půllitrem vroucí vody, osolte, okmínujte a nechte stát přikryté (nejlépe v teple). Potřebují asi tak 45 minut až hodinu, aby vsákly vodu a změkly. Kroupy uvařte v dostatečném množství osolené vody doměkka. S pomocí cedníku slijte.

2Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a ve velkém hrnci ji na oleji dorůžova osmahněte. Přidejte kroupy, majoránku, promíchejte a zalijte houbami i s nálevem. Nechte na mírném ohni prohřát (bez poklice), dokud se všechna tekutina neodpaří. Pak vypněte oheň, dosolte podle chuti, opepřete a nakonec do směsi vmíchejte rozdrcený stroužek česneku.

3Mezitím nakrájejte větší cibuli na kolečka. V kastrůlku rozpusťte sádlo a pomalu, na velmi mírném plameni, ji v něm opékejte. Trvá to 10–15 minut.

4Když je kuba hotový, můžete ho ještě přesunout do pekáče mírně vymazaného olejem a půl hodiny zapékat v troubě rozžhavené na 200 °C (u horkovzdušné na 180 °C). Na povrchu se tak vytvoří skoro neznatelná krusta. Tento krok ale můžete vypustit, pokud není času nazbyt – kuba je i tak dobrý dost. Podávejte zdobené smaženou cibulkou a lístkem hladkolisté petrželky.

Tip Apetitu:
■ Kroupy se prodávají v různých velikostech od 1 (celá zrna) až po 10 (drcená lámanka). Vyberte si ty, které máte rádi, nebo prostě ty, které v obchodě mají – velikost zrna nemá na výsledek vliv.
■ Jestli neradi kroupy, anebo pokud prostě už nemáte ,jeden den předem‘ nutný k jejich namočení, klidně kubovi převlékněte kabát. Recept skvěle funguje také s rýží nebo kuskusem; ty však nevaříme předem jako kroupy (začneme tedy rovnou krokem 2), ale s patřičným množstvím tekutiny dusíme pod pokličkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

kubu jsem udělala z kuskusu. byl výborný, zapékala jsem ho a přidala do něj kysané zelí pokrájené a propláchnuté. z kuskusu je to rychlé a dobré jídlo.

Anonym

Naše rodina má kubu moc ráda, ale vaříme ho jen z malých krup. To nám chutná daleko více,než z těch velkých.A chválí si to i děti, které kubu jíst předtím nechtěly.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit