Kuřecí polévka se zeleninou a nudlemi

Kuřecí polévka se zeleninou a nudlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 964 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 110 g
Tuky 60 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naprostá klasika, na které není co zlepšovat. Ale přece: osmažení zeleniny na tuku skvěle zvýrazní chuť! Vyhrát si můžete také s krájením na různé tvary.

Suroviny

kořenová zelenina 300 g
mrkev, celer, petržel/pastiňák
máslo
nebo olivový olej na osmažení zeleniny
vývar kuřecí 1.2 l
kuře 300 g
vařené
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
polévkové těstoviny 1 hrst
nudle
petrželka 1 hrst
zelená, sekaná

1 Zeleninu oškrabejte, nakrájejte na plátky a pak na nudličky, případně ji nahrubo nastrouhejte. V polévkovém hrnci rozehřejte máslo nebo olej a krátce osmahněte nudličky zeleniny, aby získaly nazlátlou barvu.

2 Zalijte vývarem a při středním varu asi čtvrt hodiny vařte, až bude zelenina křehká, ale ne rozvařená. Ke konci přidejte i pokrájené nebo na vlákna rozdělené maso. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

3 V jiném kastrůlku krátce povařte nudle; stačí tak tři až pět minut – podle toho, jak jsou tvarované.

4 Nudle rozdělte na talíře nebo do misek, zalijte horkou polévkou a ozdobte petrželkou.

O slepičí krok
Kvalitu polévky i její chuť ještě pozvednete, pokud místo kuřete použijete na vývar mladou slepici. Slípka má totiž nejen o poznání pevnější, ale i chutnější maso. Připravujte způsobem uvedeným v receptu, ale počítejte až se dvěma hodinami varu, aby bylo maso opravdu měkké. Odměnou vám bude vývar jako víno!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Anonym

Mam pripravovat kuřecí polevku z drubeziho vyvaru jo? To je neuveritelny blabol

Anonym

Katko, tebe bych za kuchařku nechtěl! Umíš nějaké jiné věci?

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit