Nejlepší kuřecí polévka je ta od babičky. Naprostá klasika, na které není co zlepšovat. Ale přece: osmažení zeleniny na tuku skvěle zvýrazní chuť! Vyhrát si můžete také s krájením na různé tvary a kuřecí vývar s nudlemi přetvořit na téměř výtvarné dílo.
Postup
Zeleninu oškrabejte, nakrájejte na plátky a pak na nudličky, případně ji nahrubo nastrouhejte. V polévkovém hrnci rozehřejte máslo nebo olej a krátce osmahněte nudličky zeleniny, aby získaly nazlátlou barvu.
Zalijte vývarem a při středním varu asi čtvrt hodiny vařte, až bude zelenina křehká, ale ne rozvařená.
Ke konci přidejte i pokrájené nebo na vlákna rozdělené maso. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
V jiném kastrůlku krátce povařte nudle; stačí tak tři až pět minut – podle toho, jak jsou tvarované.
Nudle rozdělte na talíře nebo do misek, zalijte horkou polévkou a ozdobte petrželkou.
O slepičí krok
Kvalitu polévky i její chuť ještě pozvednete, pokud místo kuřete použijete na vývar mladou slepici. Slípka má totiž nejen o poznání pevnější, ale i chutnější maso. Připravujte způsobem uvedeným v receptu, ale počítejte až se dvěma hodinami varu, aby bylo maso opravdu měkké. Odměnou vám bude slepičí vývar jako víno!
Komentáře