0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční karotkový dort

Velikonoční karotkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční karotkový dort

4.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné cca 14 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7131 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 587 g
Tuky 430 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hvězdu velikonočního stolu ozvláštňují hrubě nasekané oříšky – odolejte pokušení umlít je příliš jemně, nebyly by tak křupavé. Šťavnatá jarní karotka je nejlepší syrová; pokud byste měli jen starší mrkev, krátce ji před strouháním povařte, aby zvláčněla.

Suroviny

mrkev 600 g
marcipánová hmota 50 g
viz Tip Apetitu
vejce 6 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 120 g
sůl 1 špetka
citronová štáva 1 ČL
pomeranč 1 ks
pečlivě omytý
lískové oříšky 300 g
nasekané, nebo umleté nahrubo
mouka pšeničná hladká 80 g
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
skořice 0.5 ČL
mletá
zakysaná smetana 400 ml
vanilkový cukr 1 bal
lze nahradit dření z vanilkového lusku nebo mletou vanilkou
moučkový cukr 100 g
pistácie 3 PL
nasekané nahrubo
Na ozdobu
marcipánová hmota 250 g
viz Tip Apetitu

Postup

1

Karotku nastrouhejte na hrubším struhadle a nechte ji trochu okapat na kuchyňském papíru – příliš velké množství šťávy by těsto zředilo. Pokud máte tužší zimní mrkev, krátce ji povařte a vychladlou nastrouhejte. Můžete samozřejmě použít kuchyňského robota, ale Ondru náramně bavilo měnit podobu mrkve vlastním nasazením.

2

Marcipánovou hmotu nastrouhejte také a v misce ji promíchejte se žloutky, 50 g krupicového cukru a 2 lžícemi horké vody. Metličkou nebo šlehačem 8 minut prošlehávejte, až vznikne krémová, napěněná směs. Bílky, špetku soli a citronovou šťávu vyšlehejte na tuhý sníh a přisypte k němu zbytek krupicového cukru. Šlehejte ještě 3 minuty, až je sníh opravdu tuhý.

3

Mouku prosijte. Jestliže nemáte speciální síto, stačí nad mísu umístit cedník s jemnými oky. Poklepáváním a potřásáním pak mouku snadno prosijete. Krásně se provzdušní, a to bude na kyprosti těsta znát. Pokud by se snad v mouce vyskytly nějaké nečistoty, síto je zachytí. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

4

Sníh spojte se žloutkovou hmotou. Z půlky pomeranče ostrouhejte kůru a pak ho vymačkejte. Kůru, mouku, prášek do pečiva, skořici i oříšky pomocí metličky s citem spojte s vaječnou hmotou. Nakonec vmíchejte nastrouhanou karotku. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem.

5

Ušlehejte krém. Zatímco Adélka hlídá pečení (dort upečete za 35–40 minut, v horkovzdušné o pět minut dříve), Ondra objevil půvab strojů a z kysané smetany, vanilky, moučkového cukru a pomerančové šťávy vyšlehal hedvábný krém.

6

Dort jako skládačka. Dělba práce pokračuje: Ondra už iniciativně vyrábí marcipánové mrkve, Adélka nechala korpus vychladnout ve formě a pak ho podélně rozkrojila. Polovinou krému se pak spojí obě části, zbytek zůstane na potření. Krém se dobře roztírá širokým plochým nožem nebo špachtlí.

7

Jak vytvarovat mrkvičky. Marcipánovou hmotu změkčete a zvláčněte v dlani; dětem to nemusíte vysvětlovat – jsou přece zvyklé na práci s plastelínou... Z oranžové vyválejte mrkve, ze zelené stvořte kousky natě.
 

8

Osázejte záhonek. Mrkve můžete sázet přímo do vrstvy krému. Pro větší efekt v něm vytvořte držadlem příboru nebo jídelním nožem cestičky a vysypte je pistáciemi; pak zasaďte mrkve. Před krájením nechte dezert trochu vychladnout. Pokud ho nechcete podávat hned, zabalte celý korpus do alobalu nebo fólie a dejte ho do ledničky. Díky šťavnatému těstu vydrží vláčný i několik dní. Plňte, potírejte a zdobte však až před podáváním!

Čtyři triky
1/ správný tvar
Čtvercový tvar je pro náš recept ideální, a navíc vypadá zajímavě. Tescoma vyrábí lehkou hranatou formu s nepřilnavým povrchem ve dvou velikostech, k mání v široké prodejní síti za cenu od 70 Kč. V nabídce je i forma z varného skla Simax, prodává například Tesco, cca 100 Kč.

2/ hebký krém
Zakysaná smetana je skvělý doplněk dezertů – má skvělou konzistenci, pikantní chuť a neroztéká se. Je načase, aby ji pro tenhle účel objevila i česká kuchyně! 150 ml stojí od 12 Kč, běžná obchodní síť.

3/ výtvarná výchova
Pokud neseženete náležitě zbarvenou marcipánovou hmotu (viz Tip), použijte bílou a prohněťte ji s pár kapkami jedlého barviva, aby se stejnoměrně rozptýlilo. Pak už můžete popustit uzdu fantazii a začít tvarovat.

4/ zelené oříšky
Čím čerstvější jsou pistácie, tím jsou také zelenější. Pokud nemáte štěstí a oříšky jsou příliš dohněda, můžete pro kýžený efekt použít některé z cukrářských  zdobení. Vyrábí např. Dr. Oetker.

Tip Apetitu:
Nejlepší marcipán (jemná hmota z mletých mandlí a cukru; laciné verze nahrazují mandle sušeným mlékem a aromaty) dodává na český trh firma Kovandovi. Prodává se v různých barevných dvojkombinacích nebo v neutrální bílé variantě v široké síti supermarketů i větších samoobsluh. 100 g stojí cca 45 Kč.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

Anonym

ještě nikdy se mi tak dobře nepovedl udělat dort!Je to sice trošku pracné dělat mrkvičky,ale co by člověk pro děti neudělal.Dokonce i ti co ohrnují nos nad mrkví se oblizovali.

Anonym

Při přípravě krému ze zakysané smetany jsem postupovala dle návodu, ale namísto krému vznikla tekutina, nenatiratelná! A to jsem nepoužila šťávu z celého pomeranče, jen pár kapek.Kde jsem udělala chybu? Nebo je celý návod nesmyslný?

Anonym

měla jsem stejný problém - někde pak bylo napsáno (nevím jestli na diskuzi nebo v časopise), že to může být tím, že se krém moc dlouho mixoval. Já ho třeba dělala ručním elektrickým šlehačem poprvé, podruhé jsem zkusila jen lehce zamíchat rukou a už to bylo bez problémů.

Pepíno Voldřich

požijte místo poloviny smetany mascarpone a posadí vás to na zem!

Anonym

Zatím mi všechny recepty z Apetitu fungovali, proto jsem celkem rozčarovaná, že tenhle úžasně vypadající dort dopadl zcela jinak. Jednak mi chybí informace, jak velká má být forma, použila jsem trochu větší a i když těsta bylo fakt hodně, nakonec lehlo a nemohla jsem dort rozříznout, ale s tím jsem si poradila. Ale co hlavně - krém mě totálně dostal, dělala jsem ho 2x, míchala raději v ruce, dle místních rad, použila kvalitní zakysanou smetanu a stejně z toho byl výtečný, leč hodně tekutý nápoj... Stálo mě to hodně sil a peněz a navíc moje kamarádka přišla o narozeninový velikonoční dort:-(

Pepíno Voldřich

Místo jedné poloviny smetany použijte mascarpone. Výsledek je úžasný! Výsledná konzistence je jako pribináček, takže pokud není mascarpone, vzal bych probináčka se smetanou v poměru 2:1

Anonym

Dortm jsem dělala na oslavu narozenin mladší dcery a měl ohromný úspěch. Dětem samozřejmě nejvíc chutnali mrkvičky a dospělím zase samotný dort s křupavými oříšky. Kombinace mrkvovo-oříškového těsta se zakysanou smetanou je opravdu famózní. Pro velký úspěch jsem se rozhodla dort udělat teď o víkendu na oslavu, pro změnu, manželových narozenin.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit