0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční muffiny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné 24 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6388 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 796 g
Tuky 304 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Muffiny obvykle patří do kategorie nenáročného pečení – my jsme ale sáhli po vysloveně požitkářské verzi! Můžete je samozřejmě ozdobit i jinak a napéct na jinou sváteční příležitost.

Suroviny

máslo 250 g
hnědý cukr 180 g
vejce 5 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
+ 2 lžíce
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
pomerančová kůra
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
mandlový extrakt 0.5 ČL
pomerančová šťáva 2 PL
třešně kandované 200 g
marcipán 250 g
Na ozdobení
moučkový cukr 100 g
čokoládová vajíčka

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo utřete s cukrem do pěny (práci vám usnadní kuchyňský robot). Postupně přidejte vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva a společně prosátou, pomerančovou kůru i šťávu, mandlovou esenci a vymíchejte jemné těsto.

Kandované třešně smíchejte s dvěma lžícemi mouky. Marcipán nastrouhejte na hrubém struhadle a společně s obalenými třešněmi vpracujte do těsta.

Muffinový plech vyložte papírovými košíčky a do každého nalijte těsto asi centimetr pod okraj. Pečte ve dvou dávkách dozlatova (dvacet až pětadvacet minut); těsto, které vám zůstane po první dávce, už nepromíchávejte. Upečené muffiny vyjměte z plechu a nechte vychladnout, nejlépe na mřížce.

Cukr smíchejte s jednou lžící a jednou lžičkou vody na nepříliš tekutou polevu. Potřete jí muffiny a posázejte je barevnými vajíčky.

Upečte si věnec 
Na stole se bude impozantně vyjímat nejen talíř s muffiny, ale i věnec ze stejného těsta. Pobyt v troubě však prodlužte o dvacet minut a nezapomeňte na klasický test: zapíchněte do upečeného věnce špejli a pár vteřin ji v těstě podržte. Pokud je po vyndání suchá, máte hotovo!

Víc třešní 
Ozdobná vajíčka klidně vynechte a muffinky nebo věnec korunujte kandovanými třešněmi. Na bílé polevě skvěle vyniknou! 

Korunujte dílo

 

  • Bonbony ve tvaru vajíček dostanete o Velikonocích v řadě variací. Je jen na vás, jestli dáte přednost pastelovým nebo sytě barevným, čokoládovým či želatinovým…
     
  • Chcete být originální? Vymodelujte si tak jako my vajíčka z obarveného marcipánu! Život jim vdechne pár tahů špejlí, kterou jste namočili v rozpuštěné čokoládě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit