Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (4)
Do 20 minut 24 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6026 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 698 g
Tuky 304 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Muffiny obvykle patří do kategorie nenáročného pečení – my jsme ale sáhli po vysloveně požitkářské verzi! Můžete je samozřejmě ozdobit i jinak a napéct na jinou sváteční příležitost.

Suroviny

máslo 250 g
hnědý cukr 180 g
vejce 5 ks
mouka pšeničná polohrubá 250 g
mouka pšeničná polohrubá 2 PL
kypřicí prášek do pečiva bal
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra z něj
ČL
mandlová esence
pomerančová šťáva 2 PL
třešně 200 g
kandované
marcipán 250 g
Na ozdobení
moučkový cukr 100 g
bonbóny
ve tvaru vajíček

1.  Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo utřete s cukrem do pěny (práci vám usnadní kuchyňský robot). Postupně přidejte vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva a společně prosátou, pomerančovou kůru i šťávu, mandlovou esenci a vymíchejte jemné těsto.

2.  Kandované třešně smíchejte s dvěma lžícemi mouky. Marcipán nastrouhejte na hrubém struhadle a společně s obalenými třešněmi vpracujte do těsta.

3.  Muffinový plech vyložte papírovými košíčky a do každého nalijte těsto asi centimetr pod okraj. Pečte ve dvou dávkách dozlatova (dvacet až pětadvacet minut); těsto, které vám zůstane po první dávce, už nepromíchávejte. Upečené muffiny vyjměte z plechu a nechte vychladnout, nejlépe na mřížce.

4.  Cukr smíchejte s jednou lžící a jednou lžičkou vody na nepříliš tekutou polevu. Potřete jí muffiny a posázejte je barevnými vajíčky.

Upečte si věnec  Na stole se bude impozantně vyjímat nejen talíř s muffiny, ale i věnec ze stejného těsta. Pobyt v troubě však prodlužte o dvacet minut a nezapomeňte na klasický test: zapíchněte do upečeného věnce špejli a pár vteřin ji v těstě podržte.  Pokud je po vyndání suchá, máte hotovo!

Víc třešní  Ozdobná vajíčka klidně vynechte
a muffinky nebo věnec korunujte kandovanými třešněmi. Na bílé polevě skvěle vyniknou! 

Korunujte dílo

  • Bonbony ve tvaru vajíček dostanete o Velikonocích v řadě variací. Je jen na vás, jestli dáte přednost pastelovým nebo sytě barevným, čokoládovým či želatinovým…
  • Chcete být originální? Vymodelujte si tak jako my vajíčka z obarveného marcipánu! Život jim vdechne pár tahů špejlí, kterou jste namočili v rozpuštěné čokoládě.

 

Komentáře

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit