Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční muffiny
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné 24 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6388 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 796 g
Tuky 304 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Muffiny obvykle patří do kategorie nenáročného pečení – my jsme ale sáhli po vysloveně požitkářské verzi! Můžete je samozřejmě ozdobit i jinak a napéct na jinou sváteční příležitost.

Suroviny

máslo 250 g
hnědý cukr 180 g
vejce 5 ks
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
mandlový extrakt ½ ČL
pomerančová šťáva 2 PL
Na ozdobení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo utřete s cukrem do pěny (práci vám usnadní kuchyňský robot). Postupně přidejte vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva a společně prosátou, pomerančovou kůru i šťávu, mandlovou esenci a vymíchejte jemné těsto.

2

Kandované třešně smíchejte s dvěma lžícemi mouky. Marcipán nastrouhejte na hrubém struhadle a společně s obalenými třešněmi vpracujte do těsta.

3

Muffinový plech vyložte papírovými košíčky a do každého nalijte těsto asi centimetr pod okraj. Pečte ve dvou dávkách dozlatova (dvacet až pětadvacet minut); těsto, které vám zůstane po první dávce, už nepromíchávejte. Upečené muffiny vyjměte z plechu a nechte vychladnout, nejlépe na mřížce.

4

Cukr smíchejte s jednou lžící a jednou lžičkou vody na nepříliš tekutou polevu. Potřete jí muffiny a posázejte je barevnými vajíčky.

Upečte si věnec
Na stole se bude impozantně vyjímat nejen talíř s muffiny, ale i věnec ze stejného těsta. Pobyt v troubě však prodlužte o dvacet minut a nezapomeňte na klasický test: zapíchněte do upečeného věnce špejli a pár vteřin ji v těstě podržte. Pokud je po vyndání suchá, máte hotovo!

Víc třešní
Ozdobná vajíčka klidně vynechte a muffinky nebo věnec korunujte kandovanými třešněmi. Na bílé polevě skvěle vyniknou!

Korunujte dílo

Bonbony ve tvaru vajíček dostanete o Velikonocích v řadě variací. Je jen na vás, jestli dáte přednost pastelovým nebo sytě barevným, čokoládovým či želatinovým…
Chcete být originální? Vymodelujte si tak jako my vajíčka z obarveného marcipánu! Život jim vdechne pár tahů špejlí, kterou jste namočili v rozpuštěné čokoládě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/4

Komentáře

08.04.2010 18:34
Doporučuji! Snadná příprava a úžasná chuť a navíc vypadají velmi dobře!

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...