Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 455
Více než hodinu Velmi snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8434 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 817 g
Tuky 510 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Originální recept na medovník se po dlouhých peripetiích podařilo získat redaktorce Šárce Hamanové od Gruzínky Nanuli Dérové. Vypadá komplikovaně, ale budete překvapeni, jak je snadný. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.

Suroviny

tuk 250 g
Hera
vejce 3 ks
med 3 PL
tmavý
na ozdobení
Na krém
slazené, karamelizované – Salko karamel (mléčný karamel)
máslo 300 g

Postup

1

Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2

Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

3

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

4

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

5

Vyrobte krém a posypku. Máslo a mléčný karamel vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.

6

Sestavte domácí medovník. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.

NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte. 

 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

13.10.2006 10:02
Recept je výborný a jednoduchý, dokonce jsem si ho nechtíc zjednodušila ještě více - zapomněla jsem vše šlehat ve vodní lázni :-) Šlehala jsem vše v mixéru a výsledné těsto nebylo zlatavé ale světle hnědé. Ale nic se nestalo, již za 2 hodiny byl měkoučký a samozřejmně všem chutnal:-)
09.10.2006 09:06
Tak jsem taky zkusila udělat medovníček, po přečtení všech kladných reakcí mi to prostě nedalo. Byl výborný a měla jsem s ním velký úspěch, nechala jsem ho 3 dny odležet a neměl chybu. Všem co váhají se do něj pustit, tak ho vřele doporučuju......PS : Děkuju všem za komentáře, díky kterým jsem si vybrala tento skvělý recept !!
22.09.2006 18:05
Tak jsem neodolala a zkusila upéct medovník, práce mi trvala skoro 2 hodiny, příště budu chytřejší a dám dceru spát, protože se snažila pomáhat a v tomto případě to fakt nejde. Medovník budu zkoušt až zítra, teď ho nechám odležet...jen je nízký ani náhodou není tak nadýchaný jak originál, ale to tak asi má být?!
21.09.2006 13:50
Medovník jsem upekla příteli na Valentýna a nebyl z něj nadšený jen on, ale i jeho rodina(prý mu ho skoro celý snědli) a taky velice chutnal důchodcům v denním stacionáři, kam jsem jim ho přišla upéct. Pochvalovali si i bezzubí...
03.09.2006 11:05
Vaření je moje vášeň, ale jsem spíš přes maso, moje sestra měla minulý týden 45. narozeniny a co dát člověku, který má všechno ? :)...miluje medovník, tak jsem se rozhodl jí ho upéct, přes svojí veškerou nezkušenost jsem to podle návodu zvládl tak, že ho obdivovali všichni, jak na pohled, tak co se týče chuti. Už jsem recept předal asi 4 lidem. Děkuji za něj autorovi i těmto stránkám, jsou pro mě velmi inspirativní. Ostatním pěji at se nebojí ani receptů co mají víc než 3 ingredience, není to tak složité jak to na první pohled vypadá :)
19.09.2006 13:57
Medovník jsem upekla a darovala mamce k svátku. Všem moc chutnal, možná byl torchu sladší, ale povedl se a mamča měla radost!!! Určitě ho vyzkoušejte, stojí to za to!!!!
30.08.2006 07:25
Medovník jsem pekla poprvé, k oslavě dceřinných narozenin, a nemá chybu, všem chutná moc a moc. Ještě zkusím kousek schovat do toho mrazáku, jak tady někdo psal:-)
30.08.2006 07:22
Medovník jsem pekla poprvé, k oslavě dceřinných narozenin, a nemá chybu, všem chutná moc a moc. Ještě zkusím kousek schovat do toho mrazáku, jak tady někdo psal:-)
25.08.2006 07:26
Tenhle medovnik, to je pohadka. Tvorila jsem ho sice neco pres dve hodiny, ale stoji to za to. Ikdyz jsem mleko (kondenzovane slazene, ale odtucnene:-) vubec nevarila, je vyborny. A nejlepsi tak 3. den:-)
19.10.2006 10:42
Milá Pájo, docela by mne tedy zajímalo, jak jste docílila toho krému. Uvařené kondenzované mléko je tuhé jako puding, a to vždy býval základ krémů. Zkuste mi to, prosím, popsat bez vaření - nedovedu si to představit. Zajímavá je pouze jen úspora času a energie. Díky Jitka

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč