Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do hodiny Snadné 16-17 palačinek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2300 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 212 g
Tuky 128 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Palačinky podle Suzette jste kdysi mohli najít na menu snad všech světových restaurací. Je načase vrátit tuhle lahůdku na výsluní!

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná hladká 100 g
sůl 1 špetka
hnědý cukr 1 PL
vejce 2 ks
velká
slunečnicový olej 1 PL
do těsta
mléko 300 ml
pivo světlé 2 PL
nemusí být
rostlinný olej
na potírání pánve
Na pomerančový karamel
máslo 100 g
hnědý cukr 100 g
pomerančová šťáva 150 ml
čerstvá
sušená pomerančová kůra 2 ČL
strouhaná
citronová kůra 1 ČL
jemně strouhaná
pomerančový likér 3 PL
nejlépe Grand Marnier
koňak 2 PL

1 Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.

2 Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek). Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku; na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.

3 Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

4 Připravte pomerančový karamel: Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.

5 Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně ‚vykoupejte‘. Složte do šátečku a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/3

Komentáře

Anonym

Crepes byly výborné, trochu se lepily s pánvičce a tak se trošku vysušily než se daly obrátit. Co se týká karamelu, nprosto se nepovedlo rozsoustit curk spolu s máslem. Je třeba nechat cukr rozpustit na pánvičce a máslo přidat až do "karamelu", jinak se prostě nerozpustí.

Zdeněk Skála

Recept parádní a velmi chutný, akorát bych si dovolil oponovat paní Natálii s cukrem....stačilo jen přidat plamen a cukr se během chvilky rozpustil krásně i v másle :)

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit