Pohanková mouka má sytou, zajímavou barvu i chuť, která obzvlášť vynikne v těchto lahůdkových palačinkách. Doplňte je svou oblíbenou zmrzlinou a šťavnatým horkým ovocem, a máte dezert snů!
Suroviny
mouka pohanková hladká
500
g
sůl
špetka
kypřicí prášek do pečiva
1
ČL
voda
na zadělání těsta
máslo
na smažení
Na ozdobu
mražené lesní ovoce
500
g
krupicový cukr
3
PL
zmrzlina
vanilková
1 Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, aby vzniklo hustší, ale pořád ještě tekuté těsto.
2 Silnostěnnou pánvičku s rovným dnem postavte na oheň a rozehřejte. Potřete ji máslem (z kostky odkrojte kousek a zabalte ho do alobalu, aby se vám při potírání dobře držel – anebo máslo rozehřejte v rendlíku a pak roztírejte peroutkou nebo štětcem).
3 Naběračkou lijte na horkou pánvičku těsto a krouživým pohybem ho rozestřete; výsledkem by měly být tenké, stejnoměrné placičky. Osmažte je z obou stran dozlatova.
4 Ovoce vsypte spolu s cukrem do kastrůlku a prohřejte, aby se chutě spojily. Nechte směs krátce povařit – šťáva trochu zkaramelizuje.
5 Palačinky podávejte teplé s kopečkem zmrzliny, přelité horkou ovocnou omáčkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ovocné přelivy, které pozvednou každé knedlíčky, dezert, kaši i pudink. Připravte si žahour nebo malinovou omáčku(27 receptů)
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů)
- Palačinky a lívance: 46 ověřených receptů od českých po japonské(48 receptů)
- 40 nápadů na slané i sladké palačinky, po kterých se vám budou sbíhat sliny(44 receptů)
- 40 nápadů na slané i sladké palačinky, po kterých se vám budou sbíhat sliny(44 receptů)
Komentáře
04.09.2007 16:40
Apetit 1/06