Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Aglio e olio
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 18
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1305 kcal
Bílkoviny 8 g
Sacharidy 43 g
Tuky 122 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základní pravidlo zní: jakmile česnek začne v pánvi žloutnout, okamžitě vypněte plamen. Navíc čím pomaleji a na menším plameni budete česnek opékat, tím více chuti se z něj vyluhuje.

Suroviny

olivový olej panenský 8 PL
sušené, malé, rozpůlené (2–3 podle chuti)
česnek 6 stroužky
na plátky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná

Postup

1

V pánvi na oleji zpěňte na mírném ohni chilli a česnek, trvá to necelou minutu – česnek nesmí ztmavnout! Přihoďte petrželku, zvyšte plamen a ještě asi 10 sekund míchejte.

2

Aglio e olio vmíchejte do uvařených těstovin nebo použijte na přípravu receptů uvedených pod textem.

CO S TÍM DÁL V KUCHYNI?

  • Na konci vaření vmíchejte do základu brynzu nebo rozdrobenou fetu, a získáte rustikální variantu omáčky na špagety.
  • Výborné je, když ještě před česnekem opečete výraznou sušenou slaninu. Anebo doporučujeme na konci rozdusit 8 třešňových rajčátek (ne víc, omáčka by měla být stále olejová).
  • Do omáčky na konci vaření můžete přidat plátky cuket, hub nebo nudličky papriky a vše orestovat.
  • Vynechte petrželku, ale přidejte mražený listový špenát – oceníte chuť jižní Itálie, protože tam ho připravují právě takhle. Je pak skvělý jako příloha nebo jako náplň do pizzy, listových šátečků atd.
  • V základu prohřejte scezenou cizrnu, čočku nebo fazole z plechovky. Získáte novou přílohu nebo základ na salát.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/9

Apetit magazín