Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta
Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta

3.8/5 Počet hodnocení: 56
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2641 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 318 g
Tuky 63 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalost v jednoduchosti, to jsou těstoviny aglio olio. Když k nim přidáte růžičkovou kapustu, získáte skvělou obměnu a lahodný oběd v jednom. Nejlepší těstoviny jsou ty nejjednodušší!

Suroviny

fettuccine 400 g
sůl
olivový olej panenský 60 ml
česnek 3 stroužek
na plátky
chilli sušené
drcené
rozebrané
strouhaný, k podávání
strouhaný, k podávání

Postup

1

Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte, trochu vody z vaření uchovejte a těstoviny vraťte do hrnce. 

2

Mezitím, co se těstoviny vaří, připravte omáčku. Na olivovém oleji zahřívejte česnek, chilli a lístky kapustiček za občasného míchání asi 1–2 minuty, až česnek začne žloutnout. Přidejte trochu vody z vaření a zahřívejte další 1–2 minuty. Přidejte scezené těstoviny, osolte a promíchejte. Znovu promíchejte a podávejte posypané sýrem.

NĚCO NAVÍC

Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.

  • Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
  • Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
  • Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/11

Apetit magazín