Dokonalost v jednoduchosti, to jsou těstoviny aglio olio. Když k nim přidáte růžičkovou kapustu, získáte skvělou obměnu a lahodný oběd v jednom. Nejlepší těstoviny jsou ty nejjednodušší!
Suroviny
Postup
Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Sceďte, trochu vody z vaření uchovejte a těstoviny vraťte do hrnce.
Mezitím, co se těstoviny vaří, připravte omáčku. Na olivovém oleji zahřívejte česnek, chilli a lístky kapustiček za občasného míchání asi 1–2 minuty, až česnek začne žloutnout. Přidejte trochu vody z vaření a zahřívejte další 1–2 minuty. Přidejte scezené těstoviny, osolte a promíchejte. Znovu promíchejte a podávejte posypané sýrem.
NĚCO NAVÍC
Vždy v listopadu se začíná prodávat nový olivový olej nazývaný novello. Většinou se filtruje a lahvuje, ale část si lze vychutnat i v surovém stavu.
- Co to vlastně je… Novello znamená v italštině raný, čerstvý či mladý a pro panenský olivový olej se používá ve stejném smyslu jako pro mladé víno. Tento čerstvě vylisovaný olej (většinou z ne zcela dozrálých oliv) se nefiltruje, a proto má krásnou zlatozelenou barvu a je mírně zakalený. Tyto vlastnosti se časem ztrácejí. Pro svou výjimečnou chuť je vyhledáván znalci na celém světě.
- Proč ho ochutnat… Má výraznou chuť a vůni po čerstvě posečené trávě. Kromě toho je i velmi zdravý, plný vitaminů, minerálů a antioxidantů.
- Jak jej použít… Nejlíp si ho vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Čerstvý, použitý zastudena je ideální k dokončení pokrmu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Olivové beaujolais(6 receptů)
- 30 receptů se zimní zeleninou pro silnou imunitu(30 receptů)
- Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny(39 receptů)
- Kapustičky: 27 receptů, které si zamilujete(27 receptů)