Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Důmyslná hospodyňka za války vymyslela kouzelný sáček. Takzvaná pompadúra byla tehdy velkým pomocníkem

Venkovská kuchyně za první světové války
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Kdo by to neznal, přijdete domů, dáte si ohřát jídlo do mikrovlnky a tímto způsobem si můžete pochutnat na teplém pokrmu v kteroukoli denní dobu. Jenže napadlo vás, jak podobnou situaci řešily ženy za první republiky? Stejně jako dnes, i tehdy si dokázaly poradit. Jedním z pomocníků byl tzv. kouzelný sáček.

Už v dobách dávno minulých, kdy se ještě vařilo na kamnech, hospodyňky dumaly nad tím, jak udržet uvařené jídlo stále teplé a zároveň chutné, i přesto, že každý z členů rodiny přišel ke stolu v jiný čas. „Topí-li příliš, vysmahne pokrm, v kuchyni je vedro a spálí se přílišně. Nepřiloží-li, pokrm vychladne, musí se ohřívati a není již svěží.“ Popisuje složitou situaci paní Kužmínová, autorka článku vydaného v roce 1928 v Pražských novinách.

Jedním z možných řešení byl „samovařič“, který ovšem každý nevlastnil. Některé ženy zastlávaly jídlo v hrncích nebo pekáčích do peřin. Ovšem pisatelka Kužmínová nedá dopustit na tzv. „kouzelný sáček“, který je jakousi tehdejší obdobou dnešních termoobalů. Sáček využívala až do samotného roztrhání a osvědčil se jí i v době světové války, kdy byla nouze o palivo do kamen. O návod na jeho zhotovení z běžně dostupného materiálu se podělila v nedělní příloze.

Jak si zhotovit „kouzelný sáček“

  • Budete potřebovat teplý vlněný flanel nebo jinou silnou látku (sukno).
  • Ustřihněte delší a vyšší pruhco by na objem a výšku stačilo k postavení 2-3 nádob nad sebe“, popisuje Kužmínová.
  • Tyto dva pruhy položte přes sebe a mezi ně vložteaspoň devateronásobně smačkané a opět lehce narovnané listy novin“.
  • Skládejte je postupně nad sebou a vedle sebe, abyste vnitřek látkového pruhu pečlivě vyplnili.
  • Pak vše křížem prostehujte, čímž vytvoříte stěnu kouzelného sáčku.
  • Tu přišijte k dvojitému kruhu (dno), který stejným způsobem vyplňte novinami.
  •  Nahoru této veliké „pompadúry“ připevněte provaz, aby se sáček dal stáhnout.

Do takto zhotoveného pytlíku můžete na sebe naskládat nádoby s jídlem, navrch nezapomeňte položit menší polštářek, pořádně stáhněte a nechejte na kamnech. Paní Kužmínová dodává, že: „V čas potřeby, třeba za 2 hodiny, najdete jídlo uvnitř i polévku úplně horké, svěží a chutné. Při návratu vyjmouti a dáti na stůl.“ Využití najde také pro studené dobroty, jako rosoly, zmrzlinu atd.

Teplé jídlo na výlet i do práce

Neocenitelný je i na cesty vozem, železnicí či autem. Kastrůlky s jídlem naskládáte na sebe, zajistěte tkaničkou a můžete bez obav vyrazit. „Na cestě na jih, která k moři trvá dlouho, přijdou svěží pokrmy k chuti“, uvádí autorka. „Kouzelný sáček je pokladem pro tovární dělnice, které si v něm hotový oběd nesou do práce. Sáček drží jídlo svěží, chutné a co hlavní – teplé a posílí tělo pracovnic, které většinou v přestávce odbývají se ohřívanou kávou, přinášenou v bandaskách“.

V samotném závěru článku Kužmínová dodává: „V Sasku možno vidět z rána řady dělníků a dělnic, jak pěší neb na kole spěchají do továren a práce, s těmito „pompadúrami“ a jídlem vloženým uvnitř. Oč napřed jsou před námi a jak dobře luští své kuchyňské problémy.

Zdroj: Národní archiv, Nedělní čtení Československé republiky, datum vydání 1. 7. 1928

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Tipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření
  • Tipy redakce

Tipy na dárky pro vaši lásku, která miluje jídlo a vaření

Blíží se svátek všech zamilovaných, a ať už jste jeho nadšeným příznivcem, nebo vás moc nebere, je to skvělá příležitost oslavit lásku. A to nejen tím, že si navzájem připomenete, co jeden pro druhého znamenáte, ale třeba i milou drobností....