Kdo by to neznal, přijdete domů, dáte si ohřát jídlo do mikrovlnky a tímto způsobem si můžete pochutnat na teplém pokrmu v kteroukoli denní dobu. Jenže napadlo vás, jak podobnou situaci řešily ženy za první republiky? Stejně jako dnes, i tehdy si dokázaly poradit. Jedním z pomocníků byl tzv. kouzelný sáček.
Už v dobách dávno minulých, kdy se ještě vařilo na kamnech, hospodyňky dumaly nad tím, jak udržet uvařené jídlo stále teplé a zároveň chutné, i přesto, že každý z členů rodiny přišel ke stolu v jiný čas. „Topí-li příliš, vysmahne pokrm, v kuchyni je vedro a spálí se přílišně. Nepřiloží-li, pokrm vychladne, musí se ohřívati a není již svěží.“ Popisuje složitou situaci paní Kužmínová, autorka článku vydaného v roce 1928 v Pražských novinách.
Jedním z možných řešení byl „samovařič“, který ovšem každý nevlastnil. Některé ženy zastlávaly jídlo v hrncích nebo pekáčích do peřin. Ovšem pisatelka Kužmínová nedá dopustit na tzv. „kouzelný sáček“, který je jakousi tehdejší obdobou dnešních termoobalů. Sáček využívala až do samotného roztrhání a osvědčil se jí i v době světové války, kdy byla nouze o palivo do kamen. O návod na jeho zhotovení z běžně dostupného materiálu se podělila v nedělní příloze.
Jak si zhotovit „kouzelný sáček“
- Budete potřebovat teplý vlněný flanel nebo jinou silnou látku (sukno).
- Ustřihněte delší a vyšší pruh „co by na objem a výšku stačilo k postavení 2-3 nádob nad sebe“, popisuje Kužmínová.
- Tyto dva pruhy položte přes sebe a mezi ně vložte „aspoň devateronásobně smačkané a opět lehce narovnané listy novin“.
- Skládejte je postupně nad sebou a vedle sebe, abyste vnitřek látkového pruhu pečlivě vyplnili.
- Pak vše křížem prostehujte, čímž vytvoříte stěnu kouzelného sáčku.
- Tu přišijte k dvojitému kruhu (dno), který stejným způsobem vyplňte novinami.
- Nahoru této veliké „pompadúry“ připevněte provaz, aby se sáček dal stáhnout.
Do takto zhotoveného pytlíku můžete na sebe naskládat nádoby s jídlem, navrch nezapomeňte položit menší polštářek, pořádně stáhněte a nechejte na kamnech. Paní Kužmínová dodává, že: „V čas potřeby, třeba za 2 hodiny, najdete jídlo uvnitř i polévku úplně horké, svěží a chutné. Při návratu vyjmouti a dáti na stůl.“ Využití najde také pro studené dobroty, jako rosoly, zmrzlinu atd.
Teplé jídlo na výlet i do práce
Neocenitelný je i na cesty vozem, železnicí či autem. Kastrůlky s jídlem naskládáte na sebe, zajistěte tkaničkou a můžete bez obav vyrazit. „Na cestě na jih, která k moři trvá dlouho, přijdou svěží pokrmy k chuti“, uvádí autorka. „Kouzelný sáček je pokladem pro tovární dělnice, které si v něm hotový oběd nesou do práce. Sáček drží jídlo svěží, chutné a co hlavní – teplé a posílí tělo pracovnic, které většinou v přestávce odbývají se ohřívanou kávou, přinášenou v bandaskách“.
V samotném závěru článku Kužmínová dodává: „V Sasku možno vidět z rána řady dělníků a dělnic, jak pěší neb na kole spěchají do továren a práce, s těmito „pompadúrami“ a jídlem vloženým uvnitř. Oč napřed jsou před námi a jak dobře luští své kuchyňské problémy.“
Zdroj: Národní archiv, Nedělní čtení Československé republiky, datum vydání 1. 7. 1928