Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomeranče, grepy a citrony do salátu i dezertů: Jak obratně a rychle vyfiletovat citrusy

Salát z pomerančů a rukoly
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Na našem jídelníčku se čas od času objeví filety z lososa, pstruha nebo jiné ryby. Už jste si ale zkusili připravit filátka z citrusových plodů? Podle našeho videonávodu to zvládnete hravě. Navíc pro vás máme recept na absoutně dokonalý svěží citrusový salát plný vitaminů a oblíbené francouzské palačinky s pomerančovými filátky.

Než se pustíte do samotného filetování, připravte si opravdu ostrý nůž. Bez něho se čistý filet nepovede vykrojit. Důležité je rovněž vybrat si čerstvé ovoce, které se zpracovává mnohem snadněji. S vyschlými či gumovými citrusy se nepracuje dobře.

Jak vykrájet dužninu citrusů

Pro dokonalá filátka se musíte citrusy nejen zbavit slupek, ale také odstranit tenké blanky uvnitř. Jimi je dužnina ovoce rozdělená na měsíčky.

  • Vybraný pomeranč, citron nebo jiné ovoce nejdříve důkladně omyjte a odřízněte jeho horní a spodní část.
  • Citrus položte na řeznou stranu a začněte krájet slupku i s blankami.
  • Nožem přejíždějte po stranách ovoce směrem odshora dolů a odkrajujte proužky kůry.
  • Na další krok si vezměte menší nůž, kterým vykrajujte jednotlivá čistá filátka.

Ideální je zpracovávat ovoce nad miskou nebo hlubokým talířem, do kterého zachytíte šťávu. Odkrájené bílé blanky jsou také plné šťávy, kterou můžete použít do receptu nebo si vychutnat fresh nabitý vitaminem C.

Skryt pre seznam

Salát z citrusových filátek

Na salát si připravte jeden červený grapefruit, jeden pomeranč a mandarinku nebo jiné oblíbené citrusové ovoce.

  1. Omytý grep nejdříve oloupejte, poté ostrým nožem okrájejte bílou vrstvu slupky. Pomocí šikmých řezů podél blanek vykrojte jednotlivá filátka.
  2. Stejně postupujte také s pomerančem a mandarinkou.
  3. Ozdobu salátu bude tvořit zelený grapefruit a zrníčka z granátového jablka. Na talíř naskládejte tenké plátky zeleného grapefruitu a připravená filátka. Přidejte zrnka z poloviny granátového jablka.
  4. Na závěr salát zakápněte dvěma lžícemi medu a posypte lístky máty.

Granátová jablka raději nekupujete, protože máte obavy z jejich loupání a získávání zrníček? Podívejte se na náš jednoduchý praktický návod, jak snadno dostat semínka z granátového jablka.

Tradiční palačinky crêpes Suzette

Filátka z pomeranče slouží jako ozdoba slavného francouzského dezertu. Vyzkoušejte palačinkový recept legendárního šéfkuchaře Jacquese Pépina.

Suroviny na palačinky

2 velká vejce, ¾ hrnku hladké mouky, ½ hrnku plnotučného mléka, ½ ČL cukru krystal, špetka soli, 1/3 hrnku studené vody, 1 PL oleje, 1 PL rozpuštěného másla

Suroviny na pomerančovo-máslovou omáčku

½ hrnku změklého másla, 1/3 hrnku cukru krystal, ½ PL jemně nastrouhané pomerančové kůry, 1/3 hrnku čerstvé pomerančové šťávy, 3 lžíce pomerančového likéru (například Grand Marnier nebo Cointreau), 1 lžíce koňaku, filátka z pomeranče na finální zdobení

Postup

  1. Připravte si všechny suroviny.
  2. Na palačinky ušlehejte vejce, mouku, mléko, cukr a sůl ve střední míse do hladkého hustého těsta. Přidejte vodu, olej a rozpuštěné máslo, dokud se vše dobře nespojí.
  3. Rozpalte pánev a potřete ji máslem. Přidejte 3 lžíce těsta a pánev nakloňte tak, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo. Smažte, dokud okraje palačinky nezačnou hnědnout (asi 45 vteřin).
  4. Palačinku obraťte a smažte dalších 15 vteřin, než ji přesunete na talíř. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Mezi smažením jednotlivých palačinek pánev lehce potírejte máslem.
  5. Připravte si omáčku. Zpracujte máslo, cukr a pomerančovou kůru v kuchyňském robotu. Postupně přidávejte pomerančovou šťávu.
  6. Lžíci máslové směsi vložte na rozpálenou pánev a za občasného míchání vařte, dokud směs nezíská konzistenci sirupu (asi 3 minuty).
  7. Na nízkém plameni namáčejte palačinku z obou stran pomocí dvou vidliček nebo špachtlí do omáčky. Palačinku složte na čtvrtiny a odkládejte na talíř. Postup opakujte se zbývající omáčkou a palačinkami.
  8. Složené palačinky přeneste zpět na pánev a posypte je 2 lžícemi cukru krystal.
  9. Zvyšte teplotu na střední plamen. Palačinky polijte směsí likéru a koňaku, zapalte a oflambujte.
  10. Servírujte ozdobené pomerančovými filátky.

Zdroje: Apetit, CuisineFiend, FoodAndWine

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč