Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovan řezy: Vyzkoušejte lahodný retro dezert ze Slovenska. Vznikl na počest fotbalového vítězství

Slovan řezy, kostka
ZDROJ: Foto: Kaváreň na rohu, Zákusky snov
sdílet:

Vydejte se s námi na průzkum sladké kuchyně našich slovenských sousedů a vyzkoušejte pravé slovan řezy, které se dají připravit nejen jako klasické kostky, ale také v podobě originálního dortu k slavnostním příležitostem.

Pokud se rozhodnete připravit slovan řezy neboli slovan kocky, doporučujeme začít s dostatečným předstihem, neboť vrchní vrstvy potřebují před podáváním dostatečně ztuhnout. Odměnou za vynaložené úsilí vám bude lahodná chuť čokoládového piškotového korpusu v kombinaci se dvěma dokonale vyšlehanými smetanovými krémy

[[nid:41698]]

Jak na přípravu slovan řezů?

Touto slovenskou retro klasikou potěšíte nejen dospělé, kteří se po prvním soustu vrátí do dětských let, ale také děti, které nalákáte tříbarevným provedením a skvělou oříškovou chutí.

  • Sestavení a příprava krémů vám zabere přibližně 30 minut času, dalších 25 minut budete potřebovat na upečení korpusu a minimálně hodinu na ztuhnutí krémových vrstev. 

Co budete potřebovat?

Na čokoládový korpus:

  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru
  • 6 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • máslo na vymazání plechu
  • domácí džem (jahodový nebo rybízový) na potření korpusu

Na krémové vrstvy:

  • 40 g želatiny
  • 8 dcl vody
  • 300 g krystalového cukru
  • 4 kelímky šlehačky (na každou vrstvu 2 kelímky)
  • 100 g mletých a lehce opražených lískových oříšků
  • 2 lžíce kakaa

Postup přípravy korpusu:

  1. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.
  2. Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
  3. Do připravené hmoty opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  4. Do vymazaného a moukou vysypaného, nebo pečícím papírem vystlaného velkého pekáče opatrně vylijte připravené těsto.
  5. Pečte na 180 stupňů 25 minut.
  6. Po vychladnutí korpus potřete domácím džemem.

Postup přípravy krémových vrstev:

  1. Cukr a želatinu dejte do rendlíku a zalijte 8 dcl vody. Směs pomalu zahřívejte, až se cukr a želatina rozpustí. Nechte vychladnout.
  2. V jedné míse vyšlehejte 2 kelímky šlehačky, přidejte pražené oříšky a polovinu želatiny. Zamíchejte a rovnoměrně naneste na piškotový korpus.
  3. V druhé míse vyšlehejte zbylé 2 kelímky šlehačky, přidejte kakao a druhou polovinu želatiny. Rovnoměrně naneste na oříškovou vrstvu.
  4. Nechte důkladně zatuhnout.

Tip na závěr: Slovan řezy můžete ještě před úplným ztuhnutím posypat hoblinkami čokolády. Před podáváním slovan řezy ozdobte kopečky šlehačky a posypte karamelizovanými oříšky

Řezy oslavující fotbalové vítězství

Pokud namísto řezů dáváte přednost dortu, připravte si sladké kocky ako tortu. Stačí jen zmenšit uvedené množství ingrediencí na polovinu a dort připravit do formy o průměru 24 cm.

  • Zajímá vás, kde se vzal název slovan kocky či slovan torta? Oblíbenému zákusku 80. let dalo název fotbalové vítězství, když Slovan Bratislava porazil FC Barcelonu v Poháru vítězů v roce 1969. Oslavy tohoto vítězství byly velkolepé, neboť šlo o první vítězství klubu z tzv. východního bloku v evropské pohárové soutěži.

V duchu sladkých řezů se nese i inspirace pod tímto článkem, tak nezapomeňte skrolovat až dolů pro další recepty na oblíbené dezerty.

Zdroje informací: Dobré jedlo, recepty.cz, Cukráreň Danela, Cukráreň Dorka, Kaváreň na rohu, Zákusky snov

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč