Vydejte se s námi na průzkum sladké kuchyně našich slovenských sousedů a vyzkoušejte pravé slovan řezy, které se dají připravit nejen jako klasické kostky, ale také v podobě originálního dortu k slavnostním příležitostem.
Pokud se rozhodnete připravit slovan řezy neboli slovan kocky, doporučujeme začít s dostatečným předstihem, neboť vrchní vrstvy potřebují před podáváním dostatečně ztuhnout. Odměnou za vynaložené úsilí vám bude lahodná chuť čokoládového piškotového korpusu v kombinaci se dvěma dokonale vyšlehanými smetanovými krémy.
[[nid:41698]]
Jak na přípravu slovan řezů?
Touto slovenskou retro klasikou potěšíte nejen dospělé, kteří se po prvním soustu vrátí do dětských let, ale také děti, které nalákáte tříbarevným provedením a skvělou oříškovou chutí.
- Sestavení a příprava krémů vám zabere přibližně 30 minut času, dalších 25 minut budete potřebovat na upečení korpusu a minimálně hodinu na ztuhnutí krémových vrstev.
Co budete potřebovat?
Na čokoládový korpus:
- 6 vajec
- špetka soli
- 6 vrchovatých polévkových lžic moučkového cukru
- 6 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
- máslo na vymazání plechu
- domácí džem (jahodový nebo rybízový) na potření korpusu
Na krémové vrstvy:
- 40 g želatiny
- 8 dcl vody
- 300 g krystalového cukru
- 4 kelímky šlehačky (na každou vrstvu 2 kelímky)
- 100 g mletých a lehce opražených lískových oříšků
- 2 lžíce kakaa
Postup přípravy korpusu:
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny a přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
- Do připravené hmoty opatrně vmíchejte sníh z bílků.
- Do vymazaného a moukou vysypaného, nebo pečícím papírem vystlaného velkého pekáče opatrně vylijte připravené těsto.
- Pečte na 180 stupňů 25 minut.
- Po vychladnutí korpus potřete domácím džemem.
Postup přípravy krémových vrstev:
- Cukr a želatinu dejte do rendlíku a zalijte 8 dcl vody. Směs pomalu zahřívejte, až se cukr a želatina rozpustí. Nechte vychladnout.
- V jedné míse vyšlehejte 2 kelímky šlehačky, přidejte pražené oříšky a polovinu želatiny. Zamíchejte a rovnoměrně naneste na piškotový korpus.
- V druhé míse vyšlehejte zbylé 2 kelímky šlehačky, přidejte kakao a druhou polovinu želatiny. Rovnoměrně naneste na oříškovou vrstvu.
- Nechte důkladně zatuhnout.
Tip na závěr: Slovan řezy můžete ještě před úplným ztuhnutím posypat hoblinkami čokolády. Před podáváním slovan řezy ozdobte kopečky šlehačky a posypte karamelizovanými oříšky.
Řezy oslavující fotbalové vítězství
Pokud namísto řezů dáváte přednost dortu, připravte si sladké kocky ako tortu. Stačí jen zmenšit uvedené množství ingrediencí na polovinu a dort připravit do formy o průměru 24 cm.
- Zajímá vás, kde se vzal název slovan kocky či slovan torta? Oblíbenému zákusku 80. let dalo název fotbalové vítězství, když Slovan Bratislava porazil FC Barcelonu v Poháru vítězů v roce 1969. Oslavy tohoto vítězství byly velkolepé, neboť šlo o první vítězství klubu z tzv. východního bloku v evropské pohárové soutěži.
V duchu sladkých řezů se nese i inspirace pod tímto článkem, tak nezapomeňte skrolovat až dolů pro další recepty na oblíbené dezerty.
Zdroje informací: Dobré jedlo, recepty.cz, Cukráreň Danela, Cukráreň Dorka, Kaváreň na rohu, Zákusky snov