Nová registrace Zapomenuté heslo

Slovenská kuchyně, to je dokonalost v jednoduchosti. Které skvosty vedle halušek s brynzou ukrývá?

Kateřina Vávrová
13. 2. 2022
Halušky
Apetit

Tradiční slovenská kuchyně je v určitém směru specifická, vychází však ze společných středoevropských základů – jako ostatně kuchyně všech zemí bývalého Rakouska-Uherska. Na které své další kulinářské poklady vedle brynzových halušek nedají Slováci dopustit? Které milujeme také v Česku?

  • Na hornatějším severu jsou oblíbenými surovinami brambory, kysané zelí, uzeniny, luštěniny, houby, lesní plody a med.
  • Oproti tomu na jihu se nejvíc konzumuje hovězí, vepřové, krůtí, husí, kuřecí a skopové maso. Také sladkovodní ryby, těstoviny a čerstvé ovoce (jablka, hrušky, švestky, meruňky, broskve).
  • Okolí Liptova je známé svou produkcí mléka a výrobou sýrů, které se pochopitelně v tamní kuchyni hojně vyskytují.
  • Často se používá sádlo, případně olej, dále česnek, cibule a z koření pepř, majoránka, kmín a nesmí chybět ani paprika.

Demikát, kyselica, prívarky a jiné slovenské polévky

Vydatné polévky jsou na Slovensku základ. Zahřejí a zasytí. To ocení především obyvatelé a návštěvníci horských oblastí. 

  • Nejznámější slovenská polévka je jednoznačně kapustnica, která se připravuje z kysaného zelí, uzeného masa, klobásy, sušených švestek a hub, zahuštěná moukou, někdy ozdobená kopečkem zakysané smetany.
  • Nedílnou součástí slovenské kuchyně jsou luštěniny, které se v hojném množství používají právě do polévek. Pokud k našim sousedům zavítáte, určitě ochutnejte s slovenskou fazulovicu nebo čočkovou polévku.
  • Za vyzkoušení rozhodně stojí také jedinečná polévka demikát, která se připravuje z brambor a brynzy.

Krémový demikát

Krémový demikát

< 45 min
4.1(24x)
Přečíst recept

Zvláštní kategorií jsou tvz. prívarky husté polévky až kašovité konzistence. Základem je nejčastěji zelenina vařená ve vodě zahuštěná moukou, někdy se do něj přidává smetana nebo mléko.

  • Často se podávají s vajíčkem, uzeným masem, klobásou nebo sekanou a tím plnohodnotně nahradí hlavní chod.
  • Setkat se můžete s prívarky z luštěnin – hrachový, fazolový, čočkový.
  • Zeleninovými – bramborový, špenátový, cuketový, batátový, z kysaného zelí atd.
  • Oblíbený je i houbový.

Hlavní jídla po slovensku

Jako národní slovenské jídlo lze jednoznačně označit slovenské halušky. Jsou to malé nočky z bramborového těsta vařené ve vodě. Nejčastěji se podávají s ovčím sýrem brynzou a posypané škvařenou slaninou. Kombinace brynzy a slaniny je typická především pro okolí Liptova, kde má výroba sýrů bohatou tradici.

  • Oblíbené jsou také strapačky, což jsou halušky s kysaným zelím, uzeným masem a osmaženou cibulkou.
  • Furmanské halušky jsou s osmaženou slaninou, nebo klobásou a uzeným sýrem.

Halušky s brynzou

Halušky s brynzou

< 30 min
4.2(204x)
Přečíst recept

Dalším typicky slovenským jídlem je živáňská. Vepřové maso s cibulí, slaninou, klobásou a brambory společně zabalené v alobalu, tradičně pečené na ohni.

  • Jestli máte chuť si toto jídlo z „jednoho hrnce“ připravit, alobalové balíčky poskládejte na plech a dejte péct do trouby.

Živáňská pečeně z krkovice

Živáňská pečeně z krkovice

< 120 min
4.4(39x)
Přečíst recept

Mezi bezmasými pokrmy jsou favority bramboráky, bramborové placky, lokše, nebo třeba zemiakové posúchy.

  • Posúchy jsou nasucho opečené placky vyválené z kynutého těsta, do kterého je zabalená náplň z vařených brambor. Po opečení se každá placka maže z obou stran husím sádlem.

Chlebová placka s ořechy, hruškami a gorgonzolou

< 20 min
0(0x)
Přečíst recept

Sladká jídla se jako hlavní chod jedí na Slovensku málo. Přesto můžeme na jídelních lístcích najít například bramborové šulánky často plněné povidly a sypané buď mletým mákem nebo ořechy. Také knedlíky přelité rozmixovaným ovocem nebo knedlíky plněné džemem.

Společné kořeny a blízké vztahy se sousedy zanechaly ve slovenské kuchyni například guláš, smažený vepřový řízek nebo třeba Dobošův dort či pirohy. Ty se připravují naslano i nasladko.

Pltnické pirohy s brynzou a koprem

Pltnické pirohy s brynzou a koprem

< 50 min
4.3(13x)
Přečíst recept

Moučníky

Sladké moučníky se pečou podobné, jako u nás. Nejrůznější záviny, kynuté buchty, koláče, štrúdl nebo žemlovka. Mezi unikátní receptury patří skalický trdelník nebo bratislavské rožky.

  • Jejich historie údajně sahá až do 18. století. Plní se pouze ořechovou nebo makovou náplní, která by měla tvořit téměř polovinu hmotnosti výrobku. Rožky mají svůj typický popraskaný povrch.

Slané pečivo

Mezi slaným pečivem je oblíbený škvarkový nebo slaninový pagáč, který připomíná naše škvarkové placky.

Zdroj info: Apetit

Sdílet článek

    • Bielenda SupremeLab ochranný hydratační a vyživující elixír s komplexem NMF, 50 ml
    • 328 Kč 469 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Apis PICK’N’MIX termoregulační sprej na vlasy SPF15, 150 ml
    • 230 Kč 329 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Hebe Cosmetics Glowing Body Lotion rozjasňující tělový balzám, 150 ml
    • 125 Kč 179 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Nacomi Next Level vitamín c 15% 30 ml
    • 139 Kč 199 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Resibo Sun Resibo Sun lehký krém na obličej a tělo SPF50
    • 249 Kč 360 Kč
    • -30 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Související články