Rodinný recept z obce Zohor nám věnovala čtenářka Saša Švolíková. U nich doma vaří zeleninu společně s fazolemi, až se skoro rozvaří, a kromě toho do polévky přidávají vše, co zrovna roste. „Jíšku lze vynechat, jen pak v závěru vaření přidejte do polévky část zeleniny osmahnuté na másle,“ říká paní Švolíková.
Suroviny
- 250 g strakatých fazolí
- 1 cibule se slupkou, omytá
- 8 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- 2 stroužky česneku + 1 drcený
- 1 slovenská paprika
- 3 menší rajčata
- 2 mrkve, nakrájené nahrubo
- 1 petržel, kořen nakrájený nahrubo, natě v celku, listy k podávání
- 1/4 celeru + trochu celerové natě, libečku či řapíky celeru
- 1/2 kedlubny, nakrájené nahrubo
- 1 menší pórek, pokrájený na plátky
- 3 listy kapusty, nakrájené na proužky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- domácí široké nudle ze 1/4 dávky těsta na pirohy (recept najdete tady; postup viz Něco navíc)
1 Fazole namočte přes noc do trojnásobného množství studené vody. Pak vodu slijte a fazole zalijte asi 2,5 l vody. Přidejte cibuli se slupkou, koření, celé stroužky česneku a zelené natě. Přiveďte k varu a přihoďte celou papriku a rajčata. Po chvíli rajčata vyjměte, oloupejte a vraťte do polévky. Když jsou fazole poloměkké (asi za hodinu), přidejte kořenovou zeleninu a kedlubnu a vařte dalších 30 minut.
2 Mezitím rozpusťte máslo, vsypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Nechte ji vychladnout. Z polévky vyjměte papriku, cibuli a natě; vmíchejte jíšku, 20 minut provařte a nakonec přidejte kapustu a pórek (případně další zeleninu, kterou chcete mít jen krátce povařenou). Dochuťte utřeným česnekem, solí a podávejte s domácími nudlemi a petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Na nudle propracujte těsto na pirohy (recept) s trochou mouky. Na pomoučněném vále z něj vyválejte tenkou placku. Nechte chvíli proschnout a pak rozkrájejte na 5 cm široké pruhy. Ty položte na sebe a rozkrájejte na 0,5cm proužky. Nudle vařte v osolené vodě doměkka. Propláchněte a vložte do polévky.
2 Mezitím rozpusťte máslo, vsypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Nechte ji vychladnout. Z polévky vyjměte papriku, cibuli a natě; vmíchejte jíšku, 20 minut provařte a nakonec přidejte kapustu a pórek (případně další zeleninu, kterou chcete mít jen krátce povařenou). Dochuťte utřeným česnekem, solí a podávejte s domácími nudlemi a petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Na nudle propracujte těsto na pirohy (recept) s trochou mouky. Na pomoučněném vále z něj vyválejte tenkou placku. Nechte chvíli proschnout a pak rozkrájejte na 5 cm široké pruhy. Ty položte na sebe a rozkrájejte na 0,5cm proužky. Nudle vařte v osolené vodě doměkka. Propláchněte a vložte do polévky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slovenský nedělní oběd(4 recepty)
- Slovanská kuchyně na talíři: výběr 40 ověřených receptů(40 receptů)