Fazolovozeleninová polévka s nudlemi

Fazolovozeleninová polévka s nudlemi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Rodinný recept z obce Zohor nám věnovala čtenářka Saša Švolíková. U nich doma vaří zeleninu společně s fazolemi, až se skoro rozvaří, a kromě toho do polévky přidávají vše, co zrovna roste. „Jíšku lze vynechat, jen pak v závěru vaření přidejte do polévky část zeleniny osmahnuté na másle,“ říká paní Švolíková.

Suroviny

  • 250 g strakatých fazolí
  • 1 cibule se slupkou, omytá
  • 8 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku + 1 drcený
  • 1 slovenská paprika
  • 3 menší rajčata
  • 2 mrkve, nakrájené nahrubo
  • 1 petržel, kořen nakrájený nahrubo, natě v celku, listy k podávání
  • 1/4 celeru + trochu celerové natě, libečku či řapíky celeru
  • 1/2 kedlubny, nakrájené nahrubo
  • 1 menší pórek, pokrájený na plátky
  • 3 listy kapusty, nakrájené na proužky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • domácí široké nudle ze 1/4 dávky těsta na pirohy (recept najdete tady; postup viz Něco navíc)
1 Fazole namočte přes noc do trojnásobného množství studené vody. Pak vodu slijte a fazole zalijte asi 2,5 l vody. Přidejte cibuli se slupkou, koření, celé stroužky česneku a zelené natě. Přiveďte k varu a přihoďte celou papriku a rajčata. Po chvíli rajčata vyjměte, oloupejte a vraťte do polévky. Když jsou fazole poloměkké (asi za hodinu), přidejte kořenovou zeleninu a kedlubnu a vařte dalších 30 minut.

2 Mezitím rozpusťte máslo, vsypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Nechte ji vychladnout. Z polévky vyjměte papriku, cibuli a natě; vmíchejte jíšku, 20 minut provařte a nakonec přidejte kapustu a pórek (případně další zeleninu, kterou chcete mít jen krátce povařenou). Dochuťte utřeným česnekem, solí a podávejte s domácími nudlemi a petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Na nudle propracujte těsto na pirohy (recept) s trochou mouky. Na pomoučněném vále z něj vyválejte tenkou placku. Nechte chvíli proschnout a pak rozkrájejte na 5 cm široké pruhy. Ty položte na sebe a rozkrájejte na 0,5cm proužky. Nudle vařte v osolené vodě doměkka. Propláchněte a vložte do polévky.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit