Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Rodinný recept z obce Zohor nám věnovala čtenářka Saša Švolíková. U nich doma vaří zeleninu společně s fazolemi, až se skoro rozvaří, a kromě toho do polévky přidávají vše, co zrovna roste. „Jíšku lze vynechat, jen pak v závěru vaření přidejte do polévky část zeleniny osmahnuté na másle,“ říká paní Švolíková.

Suroviny

  • 250 g strakatých fazolí
  • 1 cibule se slupkou, omytá
  • 8 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku + 1 drcený
  • 1 slovenská paprika
  • 3 menší rajčata
  • 2 mrkve, nakrájené nahrubo
  • 1 petržel, kořen nakrájený nahrubo, natě v celku, listy k podávání
  • 1/4 celeru + trochu celerové natě, libečku či řapíky celeru
  • 1/2 kedlubny, nakrájené nahrubo
  • 1 menší pórek, pokrájený na plátky
  • 3 listy kapusty, nakrájené na proužky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • domácí široké nudle ze 1/4 dávky těsta na pirohy (recept najdete tady; postup viz Něco navíc)

Postup

1
1 Fazole namočte přes noc do trojnásobného množství studené vody. Pak vodu slijte a fazole zalijte asi 2,5 l vody. Přidejte cibuli se slupkou, koření, celé stroužky česneku a zelené natě. Přiveďte k varu a přihoďte celou papriku a rajčata. Po chvíli rajčata vyjměte, oloupejte a vraťte do polévky. Když jsou fazole poloměkké (asi za hodinu), přidejte kořenovou zeleninu a kedlubnu a vařte dalších 30 minut.

2 Mezitím rozpusťte máslo, vsypte mouku a umíchejte světlou jíšku. Nechte ji vychladnout. Z polévky vyjměte papriku, cibuli a natě; vmíchejte jíšku, 20 minut provařte a nakonec přidejte kapustu a pórek (případně další zeleninu, kterou chcete mít jen krátce povařenou). Dochuťte utřeným česnekem, solí a podávejte s domácími nudlemi a petrželkou.

NŇCO NAVíC
Na nudle propracujte těsto na pirohy (recept) s trochou mouky. Na pomoučněném vále z něj vyválejte tenkou placku. Nechte chvíli proschnout a pak rozkrájejte na 5 cm široké pruhy. Ty položte na sebe a rozkrájejte na 0,5cm proužky. Nudle vařte v osolené vodě doměkka. Propláchněte a vložte do polévky.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč