Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hraběnčiny řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 132
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8147 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 851 g
Tuky 422 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hraběnčiny řezy chutnají nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ radí naše food stylistka Milka Volfová. Vyladěná klasika mezi moučníky na plech se ovšem druhého dne dožije jen zřídka. Receptů na řezy s jablky existuje nespočet, ty hraběnčiny jsou ovšem nepřekonatelné.

Suroviny

máslo 200 g
změklé + na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
Na náplň
jablko 600 g
oloupaná
propláchnuté, lze vynechat
škrob 1 ČL
kukuřičný
vinný ocet bílý 1 ČL
lze nahradit jablečným

Postup

1

Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s moučkovým cukrem a změklým máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte polohrubou mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.

    2

    Pekáč o velikosti cca 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180°C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.

      3

      Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte, ochuťte skořicí a vanilkovým cukrem a nasypte na těsto. Jablka posypte propláchnutými rozinkami a nasekanými či nalámanými vlašskými ořechy. 

        4

        Bílky našlehejte na řídkou pěnu, přimíchejte krupicový cukr a škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Zašlehejte do něj ocet. Sníh rozetřete na jablka, povrch posypte zbylou třetinou těsta z mrazáku nastrouhanou na jemném struhadle a pečte asi 45 minut dozlatova.

        Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?

        Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:

        • Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na množství bílků, šest je ideální počet.
           
        • Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
           
        • Horní vrstvu těsta strouhejte na jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.

        Související články

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2013/8

        Komentáře

        19.05.2019 13:27

        Luxusní... Jen hodně sladké, příště budu dávat méně cukru.

        04.05.2018 09:28

        Můžu se zeptat o kolik se změní poměr ingrediencí, kdybych chtěla péct v klasickém plechu cca pro 15 lidí?? Příjde mi že plech 20x30 je přece jen dost malý. Velice děkuji za odpověď.

        04.05.2018 09:50

        Dobrý den paní Janíková,
        nejsem si teď úplně jistá přesným rozměrem klasického plechu, ale pokud je to zhruba 30x40 cm, asi bychom se nebáli suroviny jednoduše zdvojnásobit :-).
        Držíme palce, aby se řezy vydařily na výbornou, redakce Apetitu

        07.12.2014 12:27

        Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!

        27.08.2014 11:48

        Poznám, aj keď v mojom recpte chýba mlieko. Darí sa aj tak. Náš oblúbený jablčník.

        Apetit magazín

        Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
        • Lidé a jídlo

        Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

        Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...