3.5 / 5. Počet hodnocení: 103
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8147 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 851 g
Tuky 422 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moučník chutná nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ říká naše food stylistka Milka Volfová.

Suroviny

žloutek 4 ks
moučkový cukr 140 g
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
mouka pšeničná polohrubá 450 g
máslo 200 g
změklé + na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva 0.5 bal
mléko 2 PL
Na náplň
jablko 600 g
oloupaná
vanilkový cukr 1 bal
vlašské ořechy 200 g
skořice 1 ČL
rozinky 50 g
propláchnuté, lze vynechat
bílek 6 ks
krystalový cukr 100 g
vinný ocet bílý 1 ČL
lze nahradit jablečným
škrob 1 ČL
kukuřičný

    Postup

    1

    Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.

      2

      Pekáč o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.

        3

        Jablka nakrájejte nebo nastrouhejte, ochuťte skořicí a vanilkovým cukrem a nasypte na těsto. Přimíchejte propláchnuté rozinky a zasypejte nasekanými ořechy. 

          4

          Bílky našlehejte na řídkou pěnu, přimíchejte cukr a škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Zašlehejte ocet. Rozetřete na jablka, navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta z mrazáku a pečte asi 45 minut dozlatova.

          Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?

          Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:

          • Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na bílcích, šest je ideální.
             
          • Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
             
          • Horní vrstvu těsta strouhejte na jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2013/8

          Komentáře

          Iveta Janíková

          Můžu se zeptat o kolik se změní poměr ingrediencí, kdybych chtěla péct v klasickém plechu cca pro 15 lidí?? Příjde mi že plech 20x30 je přece jen dost malý. Velice děkuji za odpověď.

          Martina Kojzarová

          Dobrý den paní Janíková,
          nejsem si teď úplně jistá přesným rozměrem klasického plechu, ale pokud je to zhruba 30x40 cm, asi bychom se nebáli suroviny jednoduše zdvojnásobit :-).
          Držíme palce, aby se řezy vydařily na výbornou, redakce Apetitu

          Apetit magazín

          Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
          • Tipy a triky

          Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

          Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
          Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
          • Tipy a triky

          Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

          Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
          Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
          • Tipy redakce

          Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

          Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

          Obchod Apetit