Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.4/5 Počet hodnocení: 125
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8147 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 851 g
Tuky 422 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moučník chutná nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ radí naše food stylistka Milka Volfová. Vyladěná klasika mezi moučníky na plech se ovšem druhého dne dožije jen zřídka. 

Suroviny

mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
máslo 200 g
změklé + na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
Na náplň
jablko 600 g
oloupaná
propláchnuté, lze vynechat
krystalový cukr 100 g
vinný ocet bílý 1 ČL
lze nahradit jablečným
škrob 1 ČL
kukuřičný

Postup

1

Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.

    2

    Pekáč o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.

      3

      Jablka nakrájejte nebo nastrouhejte, ochuťte skořicí a vanilkovým cukrem a nasypte na těsto. Přimíchejte propláchnuté rozinky a zasypejte nasekanými ořechy. 

        4

        Bílky našlehejte na řídkou pěnu, přimíchejte cukr a škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Zašlehejte ocet. Rozetřete na jablka, navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta z mrazáku a pečte asi 45 minut dozlatova.

        Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?

        Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:

        • Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na bílcích, šest je ideální.
           
        • Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
           
        • Horní vrstvu těsta strouhejte na jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.

        Související články

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2013/8

        Komentáře

        19.05.2019 13:27

        Luxusní... Jen hodně sladké, příště budu dávat méně cukru.

        04.05.2018 09:28

        Můžu se zeptat o kolik se změní poměr ingrediencí, kdybych chtěla péct v klasickém plechu cca pro 15 lidí?? Příjde mi že plech 20x30 je přece jen dost malý. Velice děkuji za odpověď.

        04.05.2018 09:50

        Dobrý den paní Janíková,
        nejsem si teď úplně jistá přesným rozměrem klasického plechu, ale pokud je to zhruba 30x40 cm, asi bychom se nebáli suroviny jednoduše zdvojnásobit :-).
        Držíme palce, aby se řezy vydařily na výbornou, redakce Apetitu

        07.12.2014 12:27

        Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!

        27.08.2014 11:48

        Poznám, aj keď v mojom recpte chýba mlieko. Darí sa aj tak. Náš oblúbený jablčník.

        Apetit magazín

        AD
        V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
        • Tipy na víkend

        V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

        Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
        Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

        Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

        Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

        Obchod Apetit

        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        239 Kč