0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 120
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8147 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 851 g
Tuky 422 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Moučník chutná nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ říká naše food stylistka Milka Volfová.

Suroviny

žloutek 4 ks
moučkový cukr 140 g
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
mouka pšeničná polohrubá 450 g
máslo 200 g
změklé + na vymazání formy
kypřicí prášek do pečiva ½ bal
mléko 2 PL
Na náplň
jablko 600 g
oloupaná
vanilkový cukr 1 bal
vlašské ořechy 200 g
skořice 1 ČL
rozinky 50 g
propláchnuté, lze vynechat
krystalový cukr 100 g
vinný ocet bílý 1 ČL
lze nahradit jablečným
škrob 1 ČL
kukuřičný

Postup

1

Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.

    2

    Pekáč o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.

      3

      Jablka nakrájejte nebo nastrouhejte, ochuťte skořicí a vanilkovým cukrem a nasypte na těsto. Přimíchejte propláchnuté rozinky a zasypejte nasekanými ořechy. 

        4

        Bílky našlehejte na řídkou pěnu, přimíchejte cukr a škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Zašlehejte ocet. Rozetřete na jablka, navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta z mrazáku a pečte asi 45 minut dozlatova.

        Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?

        Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:

        • Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na bílcích, šest je ideální.
           
        • Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
           
        • Horní vrstvu těsta strouhejte na jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.

        Související články

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2013/8

        Komentáře

        Eva Martinská

        Poznám, aj keď v mojom recpte chýba mlieko. Darí sa aj tak. Náš oblúbený jablčník.

        Anonym

        Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!

        Iveta Janíková

        Můžu se zeptat o kolik se změní poměr ingrediencí, kdybych chtěla péct v klasickém plechu cca pro 15 lidí?? Příjde mi že plech 20x30 je přece jen dost malý. Velice děkuji za odpověď.

        Martina Kojzarová

        Dobrý den paní Janíková,
        nejsem si teď úplně jistá přesným rozměrem klasického plechu, ale pokud je to zhruba 30x40 cm, asi bychom se nebáli suroviny jednoduše zdvojnásobit :-).
        Držíme palce, aby se řezy vydařily na výbornou, redakce Apetitu

        Katka Žemlová

        Luxusní... Jen hodně sladké, příště budu dávat méně cukru.

        Apetit magazín

        KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
        • Kvízy

        KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

        Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
        Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
        • Tipy redakce

        Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

        První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
        AD
        Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

        Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

        Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

        Obchod Apetit

        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč
        Dostupný
        549 Kč
        439 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        279 Kč
        Dostupný
        399 Kč
        319 Kč