„Moučník chutná nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ říká naše food stylistka Milka Volfová.
Suroviny
Postup
Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky s cukrem a máslem a utřete na světlou pěnu. Pak k nim prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.
Pekáč o velikosti cca 20x30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180°C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.
Jablka nakrájejte nebo nastrouhejte, ochuťte skořicí a vanilkovým cukrem a nasypte na těsto. Přimíchejte propláchnuté rozinky a zasypejte nasekanými ořechy.
Bílky našlehejte na řídkou pěnu, přimíchejte cukr a škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Zašlehejte ocet. Rozetřete na jablka, navrch nastrouhejte zbylou třetinu těsta z mrazáku a pečte asi 45 minut dozlatova.
Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?
Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:
- Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na bílcích, šest je ideální.
- Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
- Horní vrstvu těsta strouhejte na jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů)
- Nejlepší retro dezerty: 18 receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky(45 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Pod sněhovou peřinou: 24 receptů z vaječného bílku(24 receptů)
- Řezy de luxe: koláče na plech, co mají šmrnc(12 receptů)
Komentáře
Eva Martinská
27.08.2014 11:48
Poznám, aj keď v mojom recpte
Poznám, aj keď v mojom recpte chýba mlieko. Darí sa aj tak. Náš oblúbený jablčník.
Anonym
07.12.2014 12:27
Tak tyhle řezy už peču léta
Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!
Iveta Janíková
04.05.2018 09:28
Můžu se zeptat o kolik se
Můžu se zeptat o kolik se změní poměr ingrediencí, kdybych chtěla péct v klasickém plechu cca pro 15 lidí?? Příjde mi že plech 20x30 je přece jen dost malý. Velice děkuji za odpověď.
Martina Kojzarová
04.05.2018 09:50
Dobrý den paní Janíková,
Dobrý den paní Janíková,
nejsem si teď úplně jistá přesným rozměrem klasického plechu, ale pokud je to zhruba 30x40 cm, asi bychom se nebáli suroviny jednoduše zdvojnásobit :-).
Držíme palce, aby se řezy vydařily na výbornou, redakce Apetitu
Katka Žemlová
19.05.2019 13:27
Luxusní... Jen hodně sladké,
Luxusní... Jen hodně sladké, příště budu dávat méně cukru.