„Hraběnčiny řezy chutnají nejlíp v den upečení, a pokud možno ještě vlažný, druhý den má totiž bílková vrstva tendenci zvlhnout,“ radí naše food stylistka Milka Volfová. Vyladěná klasika mezi moučníky na plech se ovšem druhého dne dožije jen zřídka. Receptů na řezy s jablky existuje nespočet, ty hraběnčiny jsou ovšem nepřekonatelné.
Suroviny
Postup
Do mísy (nebo do kuchyňského robota) dejte žloutky, moučkový cukr, změklé máslo a utřete dohladka. Poté do směsi prosejte polohrubou mouku s kypřicím práškem, přidejte mléko a vypracujte hladké lesklé těsto.
Pekáč o velikosti cca 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Jednu třetinu těsta dejte do mrazáku. Zbylé těsto namačkejte na dno (případně i na boky) pekáčku.
Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo. Pokud pustí moc šťávy, slijte ji. Ochuťte jablka skořicí, vanilkovým cukrem a rozprostřete na těsto. Jablka rovnoměrně posypte propláchnutými rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy.
Bílky vyšlehejte do řídké pěny, přimíchejte krupicový cukr, škrob a vyšlehejte na pevný, lesklý sníh. Opatrně vmíchejte ocet. Sníh rozetřete na jablka. Zbylou třetinu těsta vyjměte z mrazáku, nastrouhejte nahrubo a posypte jím sníh. Pečte asi 45 minut dozlatova.
Jak to udělat, aby měly řezy luxusní vrstvu sněhu?
Tipy Mileny Volfové, food stylistky časopisu Apetit:
- Aby měly řezy viditelnou čepici, nešetřete na množství bílků, šest je ideální počet.
- Sníh rozhodně šlehejte s krystalovým či krupicovým cukrem; v moučkovém bývají protihrudkující látky a mohou dělat neplechu. Lžička octa a/nebo kukuřičného škrobu sníh stabilizuje a nehrozí, že spadne.
- Horní vrstvu těsta strouhejte na hrubém či jemném struhadle a nepřežeňte to s množstvím – sníh by měl pod těstem prosvítat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pod sněhovou peřinou: 24 receptů z vaječného bílku(24 receptů )
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů )
- Retro dezerty: 19 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(19 receptů )
- Řezy de luxe aneb koláče na plech, co mají šmrnc. Upečte si nadýchané rychlé dezerty(12 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů )
Komentáře
Luxusní... Jen hodně sladké, příště budu dávat méně cukru.
Můžu se zeptat o kolik se změní poměr ingrediencí, kdybych chtěla péct v klasickém plechu cca pro 15 lidí?? Příjde mi že plech 20x30 je přece jen dost malý. Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den paní Janíková,
nejsem si teď úplně jistá přesným rozměrem klasického plechu, ale pokud je to zhruba 30x40 cm, asi bychom se nebáli suroviny jednoduše zdvojnásobit :-).
Držíme palce, aby se řezy vydařily na výbornou, redakce Apetitu
Tak tyhle řezy už peču léta a jsou výborné!
Poznám, aj keď v mojom recpte chýba mlieko. Darí sa aj tak. Náš oblúbený jablčník.