0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zbojnická pečínka

Zbojnická pečínka

5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5052 kcal
Bílkoviny 332 g
Sacharidy 115 g
Tuky 374 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso se zeleninou a spoustou pikantní šťávy přesně splňuje následující požadavek: spousta chuti snadno a rychle. Eva Kulová z Popradu, která nám recept poskytla, doporučuje vše podávat co nejteplejší, s chlebem nebo vařenými bramborami.

Suroviny

vepřové maso 900 g
na 6 plátků
játra vepřová 600 g
na 6 plátků
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika sladká
hořčice plnotučná 2 PL
uzená slanina 300 g
uzená bílá slanina např. bačovská, na plátky
cibule 3 ks
velká, na plátky
paprika 6 ks
zelené slovenské papriky bez semeníku, na silnější plátky
rajče 6 ks
na plátky
feferonky 2 ks
feferonka zbavená semen a na plátky
rostlinný olej 4 PL
chleba
čerstvý k podávání

1 Plátky krkovice naklepejte, nařízněte na okrajích a po obou stranách osolte, posypte paprikou, pepřem a potřete hořčicí. Játra opepřete a potřete hořčicí. Oba druhy masa zprudka opečte v pánvi na části oleje. Odložte stranou.

2 Troubu předehřejte na 180 °C. Dno vyššího plechu s okrajem nebo velkého pekáče vyložte polovinou slaniny, cibule, paprik, rajčat a feferonek. Pokapejte olejem a na směs rozložte plátky masa a jater. Překryjte zbylými paprikami, rajčaty, cibulí a slaninou. Pečte 45–50 minut.

TIPY & TRIKY

 

  • Druhy masa na zbojnickou pečeni můžete různě kombinovat a játra zaměnit za roštěnky nebo svíčkovou. Dáváte-li přednost méně prorostlému masu, zkuste vepřové kotlety nebo plátky kýty (ořechu).
  • Pokrm se tradičně připravuje na ohni či grilu podobně jako živáňská pečeně. Příště můžete maso i zeleninu opékat na grilovací pánvi a přidat k tomu i brambory.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit