Tajemství úpěchu správně opečené palačinky spočívá v jejím dobře načasovaném otočení na druhou stranu. Když ji otočíte příliš brzy, pravděpodobně se roztrhá.
U palačinek je žádoucí, aby byly co nejtenčí. Toho můžete docílit pouze kombinací správné hustoty těsta, dobře rozpálené pánve a vystižení správného momentu, kdy je obrátit.
Těsto je potřeba nalít na rovnoměrně rozpálenou pánev na středním plameni. Vrstva těsta na pánvi by měla být tenká. Těsto se začně opékat okamžitě.
- Čas na obrácení přichází, až těsto na povrchu ztuhne a okraje palačinky se začnou odchlipovat – trvá to asi 45 vteřin až minutu.
- Z druhé strany už tak dlouho palačinku opékat nemusíte. Důležité je palačinku nenechat na pánvi dlouho, aby se nevysušila a neztvrdla.
- Doba, po kterou je potřeba nechat palačinky opékat, se odvíjí od tloušťky vstvy, materiálu pánve a teplotě.
Pokud se palačinky při opékání stále trhají, pak je možné, že:
- Těsto na palačinky je příliš řídké. Bude potřeba přidat mouku.
- Máte pánev se špatným povrchem nebo málo vymazanou tukem.
Zdroj informací: How to Cook Perfect Crepes Every Time, TheKitchn, časopis Apetit