Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Crêpes: Co všechno potřebujete do těsta na palačinky a jak si poradit i bez receptu

Domácí palačinky
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Když doma není tzv. nic k jídlu, většinou se vždycky najdou suroviny na palačinky. Jejich příprava je rychlá, snadná a nenáročná na zkušenosti i potřebné ingredience. Snídani, oběd nebo večeři tak můžete mít velmi rychle, z mála a pro spoustu lidí. Řeč je o francouzských tenkých palačinkách neboli crêpes.

Jak zvládnout těsto palačinky bez receptu

Až budete příště chtít znovu hledat základní recept na palačinky, možná to risknete bez něj. A pak už ho nebudete potřebovat vůbec. Stačí si pamatovat, že v palačinkách, které patří mezi evergreeny českých večeří, nikdy nesmí chybět:

Tekutina do palačinkového těsta

Tekutina vytvoří objem litého těsta. Běžně se používá mléko, poslouží ale také například rostlinný nápoj nebo voda. Záleží, co máte po ruce, co máte rádi a pro koho palačinky připravujete. Mezi tekutiny vhodné do těst (obecně), můžeme řadit i podmáslí nebo jogurt, které je však potřeba doředit vodou, aby těsto získalo správnou hustotu (nebo spíš řídkost).

Kterou mouku na palačinky?

Mouka tekutinu zahustí a dodá těstu základ. Nejběžněji se používá mouka pšeničná, hladká či polohrubá. Dobře ale můžete uplatnit i jiné typy mouky, například pohankovou. Část mouky můžete nahradit mletými mandlemi či ořechy.

S vejci je to lepší

Vejce dodají těstíčku sebedůvěru a spojí jej. Vejce se řadí také mezi tekutiny, těstu navíc dodávají chuť a texturu. Nejsou ale pro vytvoření palačinek nezbytně nutná, crêpes zvládnete totiž i ve veganské verzi bez vajec. S vajíčkem jsou však palačinky lepší.

Nezapomeňte na sůl

Aby palačinky nebyly mdlé, nesmí v nich chybět špetka soli.

V základu tedy francouzské palačinky potřebují pouze mléko, vejce, sůl a mouku. Můžete ale těsto také vylepšovat a obměňovat, případně přizpůsobovat obsahu lednice a spíže:

Hotové základní palačinky jsou univerzálně použitelné. Můžete je sypat moučkovým cukrem nebo plnit sladkými či slanými náplněmi.

    Kdyby se vám recept na palačinky přece jenom hodil, můžete je připravit podle našeho videonávodu:

    Skryt pre seznam

    Zdroje informací: Britannica, Ruhlman, FabiniNoraCooks

    Skryt pre seznam

    Související články

    Apetit magazín

    Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
    • Jak na to

    Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

    Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
    Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
    • Zdraví a výživa

    Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

    Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč