Ještě týden máte možnost najíst se v rámci pražského gastronomického festivalu Restaurant Week. Jeho cílem je zpřístupnit i takové restaurace, kam se někteří jen tak nevydají. Zajít můžete mimo jiné do restaurace Zdeňka Pohlreicha Next Door, autentického vietnamského bistra Nhà hai hành nebo steakové restaurace Dog House. V rámci festivalu stojí speciální menu jednotnou cenu 790 Kč za osobu.
„Podniky, které jsme vybrali, mají ukázat to nejlepší, co momentálně frčí,“ říká v rozhovoru pro Apetitonline.cz jedna z organizátorek festivalu Anna Grosmanová, foodblogerka známá jako Foodpioneer.
Jaký je cíl festivalu Restaurant Week?
Vrátit lidi ke krásně prostřeným stolům a nabídnout jim, aby se skvěle, a také výhodně najedli. Kuchařské řemeslo v Česku nyní jen kvete, jenže lidé kvůli covidu, válce i inflaci trochu odvykli chodit do restaurací. Najednou jsme rádi doma na gauči v teplákách, a je to škoda! Proto když jsem dostala nabídku přivést Restaurant Week do Česka, přišlo mi jako dobrý nápad tady ten restaurační duch trochu probudit.
Restaurant Week se koná v různých metropolích, jak vypadá třeba v New Yorku nebo Londýně?
Je to vždy velká událost, která je třeba v New Yorku srovnatelná s módním Fashion Weekem. Do restaurací jsou natažené červené koberce, celebrity se oblékají do pěkného oblečení… Na organizaci festivalu se se mnou podílela Petra Kubalková, která měla šanci prožít festival v Bostonu, kde je velká prestiž se na něj dostat. My jsme rozjížděli první ročník a také jsme se snažili vybírat ty nejlepší restaurace. U některých se nám to povedlo, u jiných méně, ale jistá úroveň by tam být měla.
Je pražský festival v něčem specifický?
Účastní se 29 restaurací, každá nabízí dvě festivalová menu. Jedno klasické a druhé takříkajíc alternativní. Chceme jít ve stylu zero waste, takže uzavíráme rezervace vždy den předem, aby restaurace mohly dobře plánovat, kolik budou mít hostů. Má to opravdu velký vliv na ekonomiku a plýtvání potravinami.
O jaké podniky je největší zájem?
Večerní sloty některých opravdu známých a populárních míst rychle mizí, velmi oblíbený je samozřejmě Alcron, větší zájem je o Atelier Red and Wine s jeho francouzským menu a také o podniky, které se objevily v Pohlreichově souboji restaurací, který momentálně běží na TV Nova.
Co byste si vy osobně nenechala ujít?
Kdybych nebyla těhotná, jdu si dát seafood. Ale doporučuji úplně všechny restaurace stejnou měrou, skvělé jsou do jedné.
Zdeněk Pohlreich říká, že kvalita českých restaurací se zlepšuje. Vnímáte to stejně?
Musím souhlasit. Úroveň je v porovnání s obdobím před deseti patnácti lety o hodně dál. Je tu spousta nadějných velmi zcestovalých kuchařů a také mnoho opravdu špičkových podniků. Stejně tak jsou zde restaurace naprosto obyčejné, které už by ale dávno nenapadlo ohromovat lidi kuřecím plátkem s broskví. Kdekdo řeší stařené steaky, domácí pečivo i to, jak do kuchyně dostat lokální suroviny. Trvá to, je to proces, ale děje se to
Jaké jsou vaše ambice, co se týká Restaurant Week? Co budete považovat za úspěch?
Úspěch bude, když budeme mít na spokojené hosty i restaurace a když budeme mít na konci festivalu chuť říct: Tak příští rok znovu!