0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Bramborový salát
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat samostatně nebo jako originální přílohu ke grilovanému masu. 

Nové brambory jsou ideální

Nové brambory jsou mimořádně chutnou sezónní zeleninou. Příjemným bonusem je jejich jemná slupka, která se nemusí loupat. Naopak, pokud slupku na bramborách ponecháme, snížíme glykemický index jídla a obohatíme ho o cenné vitamíny skupiny C a B.

Lehký bramborový salát však lze samozřejmě připravit i z brambor skladovaných.

Základní ochucení s kapkou citronu

Základem každého bramborového salátu je správně brambory uvařit a ochutit.

  • Dejte pozor na to, že nové brambory se vaří kratší dobu, než jsme zvyklí. Můžete zkusit do brambory zapíchnout špičku noze. Jakmile po ní sjede zpět do vody, brambory jsou uvařené a je třeba je okamžitě slít.
  • Co se týče ochucení, brambory vaříme ve slané vodě. Po uvaření jim však  dokonale sedne také kyselá složka. Výborně poslouží například klasická zálivka vinaigrette. Jedná se o kombinaci olivového oleje, octa nebo citrónové šťávy, pepře a soli. 

Středomořský koktejl chutí 

Kochuceným novým bramborám přidejte sušená rajčata, celé listy baby špenátu nebo nasekané listy mangoldu a černé nebo zelené olivy. Navrch posypte sýrem feta

Tenhle salát je vhodnou přílohou ke grilovanému masu nebo rybě. Ideální jsou třeba i kuřecí stehýnka, umíte je správně připravit? 

Farmářský bramborový salát 

Farmářská verze salátu se hodí, pokud máme větší hlad.

  • Brambory kombinujte s vypečenou anglickou slaninou a vařenými vejci.
  • Salát by měl vždy obsahovat něco zeleného. Hodí se, pokud je ještě v sezóně zelený chřest. Pokud ne, salát je skvělý třeba s čerstvým hráškem.
  • Do zálivky v tomto případě můžeme přidat i trochu dijonské hořčice. Docílíme tak lehce pikantní chuti. 

Kouzlo Indie 

Netradiční, ale velice chutné jsou nové brambory v kombinaci s cizrnou.

  • Nebojte se je použít v poměru 1:1 a ochutit salát lehce opraženým římským kmínem, kurkumou a čerstvým koriandrem.
  • Do zálivky můžete přidat i pár lžic jogurtu. Tato kombinace je skvělá v kombinaci s mletým masem, rybami nebo třeba grilovanou zeleninou, což ocení hlavně vegetariáni. 

Související články

Tipy na dokonalý bramborový salát
  • Tipy a triky

Tipy na dokonalý bramborový salát

Příloha v podobě bramborového salátu není výsadou pouze české kuchyně, různé recepty na něj najdeme i v Polsku, Rusku, Německu a dalších zemích, kde se tento pokrm podává. V českých domácnostech se ujalo hned několik receptů, které...
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit