0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pozoruhodný příběh kuchařky Annabel Langbein: Jak se z dívky z chatrče, která se živila lovem, stala milionářka

Annabel Langbein
ZDROJ: Shuttestock
sdílet:

Annabel Rose Langbein je novozélandská kuchařka a spisovatelka. I bez gastronomického vzdělání vydala 25 kuchařek a vedla tři série televizního seriálu Annabel Langbein The Free Range Cook, který uvedla novozélandská televizní stanice TV One a od té doby se vysílal ve více než 90 zemích.

Annabel je královnou novozélandské kuchyně. K vřelému vztahu k přírodě a vaření ji vedli rodiče, její otec sice pracoval jako inženýr, ale patřil mezi nadšené zahrádkáře a včelaře. Matka byla kuchařka.

  • Pořady Annabel Langbein o vaření byly jiné. Jako jedna z prvních známých kuchařek se nezaměřovala jen na techniku postupu a suroviny, ale vyprávěla příběhy ze svého života, které se s jídlem pojily, procházela se po své zahradě, kde trhala bylinky a kamera vše detailně zaznamenávala.

Z YouTube do televize 

Britská společnost FremantleMedia si poprvé všimla jejích moderátorských schopností v roce 2008, když na YouTube zveřejnila sérii návodů na vaření, které natočila na podporu své knihy Eat Fresh.

V srpnu 2010 debutoval na novozélandské televizi TV One pořad Annabel Langbein The Free Range Cook třináctidílný seriál o vaření a životním stylu natáčený u ní na chatě na břehu jezera Wanaka. Pořad se zaměřoval kromě vaření i na novozélandskou krajinu a místní řemeslné produkty.

  • Dnes má Annabel svůj YouTube profil, kde se můžete na její staré pořady podívat a čas od času přidá i nové video, které natáčí pro fanoušky na Instagramu.

Svou energii ve svých 64 letech vkládá především do kuchařek, v nichž stále nabádá čtenáře k uvědomění, jak důležité je vařit ze sezonních a lokálních surovin. Na kontě jich má už 25, do češtiny zatím žádné přeloženy nebyly. Za zmínku ale určitě stojí:

  • ESSENTIAL Volume 1: Best-Ever Meals for Busy Lives (2017) 
  • ESSENTIAL Volume 2: Sweet Treats for Every Occasion (2017) 
  • Bella: My Life in Food (2020) 
  • Annabel Langbein's Cookbook: Featuring Recipes from the New Zealand Listener (1988) 
  • Smart Food for Busy People: Stylish Food for New Zealanders (1993)

[[nid:38443]]

Annabel a její bouřlivé dospívání 

Annabel o sobě v jednom rozhovoru prohlásila, že byla v dospívání hippie. V 16 letech odešla z domova a několik let žila se svým tehdejším partnerem a jejich přáteli ve zchátralém domě bez elektřiny a tekoucí vody u řeky Whanganui.

  • Byli soběstační, živili se lovem, rybařením a zeleninou, kterou pěstovali na zahrádce. Díky experimentování se její kuchařské dovednosti zdokonalovaly.
  • Později se přestěhovala do Gisborne, kde pracovala jako lovkyně vačic.
  • Ve 22 letech odjela s batohem na zádech do Jižní Ameriky. Nějaký čas provozovala v Brazílii vlastní bar a v 25 letech se vrátila na Nový Zéland.

Z dívky z chatrče se stala milionářka 

Nemá žádné kuchařské vzdělání, ale v roce 1981 získala diplom zahradníka s vyznamenáním na Lincolnově univerzitě a navštěvovala kurzy vaření na Culinary Institute of America ve státě New York. 

  • V roce 1991 založila Culinary Institute of New Zealand, specializovanou poradenskou společnost v oblasti potravinářského marketingu a byla zodpovědná za marketingové a mediální kampaně pro novozélandské výrobce, maloobchodníky a vývozce potravin i za propagaci novozélandských potravin v zahraničí pro Trade New Zealand
  • Sedm let byla ředitelkou novozélandské společnosti Kapiti vyrábějící sýry a tři roky působila jako porotkyně v soutěži Mezinárodní asociace kulinářských profesionálů o Cenu Julie Childové za nejlepší první kuchařku. 
  • Finančně také podporuje spoustu nadací, například National Heart Foundation of New Zealand, Life Education Trust a další charitativní skupiny.

Zdroj: Facebook Annabel Langbein, BBC, Eating Well

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč