Annabel Rose Langbein je novozélandská kuchařka a spisovatelka. I bez gastronomického vzdělání vydala 25 kuchařek a vedla tři série televizního seriálu Annabel Langbein The Free Range Cook, který uvedla novozélandská televizní stanice TV One a od té doby se vysílal ve více než 90 zemích.
Annabel je královnou novozélandské kuchyně. K vřelému vztahu k přírodě a vaření ji vedli rodiče, její otec sice pracoval jako inženýr, ale patřil mezi nadšené zahrádkáře a včelaře. Matka byla kuchařka.
- Pořady Annabel Langbein o vaření byly jiné. Jako jedna z prvních známých kuchařek se nezaměřovala jen na techniku postupu a suroviny, ale vyprávěla příběhy ze svého života, které se s jídlem pojily, procházela se po své zahradě, kde trhala bylinky a kamera vše detailně zaznamenávala.
Z YouTube do televize
Britská společnost FremantleMedia si poprvé všimla jejích moderátorských schopností v roce 2008, když na YouTube zveřejnila sérii návodů na vaření, které natočila na podporu své knihy Eat Fresh.
V srpnu 2010 debutoval na novozélandské televizi TV One pořad Annabel Langbein The Free Range Cook třináctidílný seriál o vaření a životním stylu natáčený u ní na chatě na břehu jezera Wanaka. Pořad se zaměřoval kromě vaření i na novozélandskou krajinu a místní řemeslné produkty.
- Dnes má Annabel svůj YouTube profil, kde se můžete na její staré pořady podívat a čas od času přidá i nové video, které natáčí pro fanoušky na Instagramu.
Svou energii ve svých 64 letech vkládá především do kuchařek, v nichž stále nabádá čtenáře k uvědomění, jak důležité je vařit ze sezonních a lokálních surovin. Na kontě jich má už 25, do češtiny zatím žádné přeloženy nebyly. Za zmínku ale určitě stojí:
- ESSENTIAL Volume 1: Best-Ever Meals for Busy Lives (2017)
- ESSENTIAL Volume 2: Sweet Treats for Every Occasion (2017)
- Bella: My Life in Food (2020)
- Annabel Langbein's Cookbook: Featuring Recipes from the New Zealand Listener (1988)
- Smart Food for Busy People: Stylish Food for New Zealanders (1993)
Annabel a její bouřlivé dospívání
Annabel o sobě v jednom rozhovoru prohlásila, že byla v dospívání hippie. V 16 letech odešla z domova a několik let žila se svým tehdejším partnerem a jejich přáteli ve zchátralém domě bez elektřiny a tekoucí vody u řeky Whanganui.
- Byli soběstační, živili se lovem, rybařením a zeleninou, kterou pěstovali na zahrádce. Díky experimentování se její kuchařské dovednosti zdokonalovaly.
- Později se přestěhovala do Gisborne, kde pracovala jako lovkyně vačic.
- Ve 22 letech odjela s batohem na zádech do Jižní Ameriky. Nějaký čas provozovala v Brazílii vlastní bar a v 25 letech se vrátila na Nový Zéland.
Z dívky z chatrče se stala milionářka
Nemá žádné kuchařské vzdělání, ale v roce 1981 získala diplom zahradníka s vyznamenáním na Lincolnově univerzitě a navštěvovala kurzy vaření na Culinary Institute of America ve státě New York.
- V roce 1991 založila Culinary Institute of New Zealand, specializovanou poradenskou společnost v oblasti potravinářského marketingu a byla zodpovědná za marketingové a mediální kampaně pro novozélandské výrobce, maloobchodníky a vývozce potravin i za propagaci novozélandských potravin v zahraničí pro Trade New Zealand.
- Sedm let byla ředitelkou novozélandské společnosti Kapiti vyrábějící sýry a tři roky působila jako porotkyně v soutěži Mezinárodní asociace kulinářských profesionálů o Cenu Julie Childové za nejlepší první kuchařku.
- Finančně také podporuje spoustu nadací, například National Heart Foundation of New Zealand, Life Education Trust a další charitativní skupiny.
Zdroj: Facebook Annabel Langbein, BBC, Eating Well