Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Marinovaný losos s koprem, fenyklem a ginem

Marinovaný losos s koprem, fenyklem a ginem

4.1/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1208 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 140 g
Tuky 36 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Marinovaný losos je skandinávská specialita, do které jsme se kolektivně zamilovali.

Suroviny

losos 2 filety
čerstvý s kůží (900-1200 g celkem)
sůl mořská 125 g
hrubá, uzená
třtinový cukr 125 g
pepř barevný 2 PL
drcený
fenykl s natí
gin 1 PL
vodka či brandy
z 1 biocitronu
kopr 1 svazek
větší
klínky citronu a majonézová či hořčičná omáčka k podávání

Postup

1

Sůl, cukr, pepř, pokrájenou bulvu fenyklu (bez natě) a citronovou kůru rozmixujte na hrubší směs. Filety položte kůží na větší kus alobalu, jeden potřete alkoholem a posypte kořeněnou směsí a druhý posypte překrájenou fenyklovou natí a koprem. Spojte a vytvořte sendvič.

2

Zabalte do alobalu, vložte do nádoby s plochým dnem a okrajem a zatižte prkénkem či konzervou. Nechte v lednici 2 dny marinovat.

3

Balíček s lososem jednou až dvakrát denně otočte. Potom setřete marinovací směs a otřete papírovou utěrkou. Stáhněte kůži (jde to snadno rukou), případně opláchněte studenou vodou a osušte.

4

Doplňte čerstvým koprem nebo natí fenyklu a krájejte na tenké plátky. Podávejte s majonézovou nebo hořčičnou omáčkou, pečivem a klínky citronu.

NĚCO NAVÍC

  • Uzenou mořskou sůl koupíte v Marks & Spencer. Vyrábí ji také značka Maldon, je k dostání v Makru.
  • Lososa můžete doplnit crème fraîche nebo vaší oblíbenou studenou omáčkou či dresinkem (na hořčičnokoprový dresink smíchejte 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce nasekaného kopru).

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Apetit magazín