Marinovaný losos je skandinávská specialita, do které jsme se kolektivně zamilovali.
Suroviny
Postup
Sůl, cukr, pepř, pokrájenou bulvu fenyklu (bez natě) a citronovou kůru rozmixujte na hrubší směs. Filety položte kůží na větší kus alobalu, jeden potřete alkoholem a posypte kořeněnou směsí a druhý posypte překrájenou fenyklovou natí a koprem. Spojte a vytvořte sendvič.
Zabalte do alobalu, vložte do nádoby s plochým dnem a okrajem a zatižte prkénkem či konzervou. Nechte v lednici 2 dny marinovat.
Balíček s lososem jednou až dvakrát denně otočte. Potom setřete marinovací směs a otřete papírovou utěrkou. Stáhněte kůži (jde to snadno rukou), případně opláchněte studenou vodou a osušte.
Doplňte čerstvým koprem nebo natí fenyklu a krájejte na tenké plátky. Podávejte s majonézovou nebo hořčičnou omáčkou, pečivem a klínky citronu.
NĚCO NAVÍC
- Uzenou mořskou sůl koupíte v Marks & Spencer. Vyrábí ji také značka Maldon, je k dostání v Makru.
- Lososa můžete doplnit crème fraîche nebo vaší oblíbenou studenou omáčkou či dresinkem (na hořčičnokoprový dresink smíchejte 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky medu, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce nasekaného kopru).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kopr a losos: 31 receptů pro milovníky ryb(31 receptů )
- 26 receptů s fenyklem(28 receptů )