Topinamburové pyré s pošírovanou rybou

Topinamburové pyré s pošírovanou rybou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1875 kcal
Bílkoviny 52 g
Cukr 181 g
Tuky 78 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Hlízy slunečnice topinambur jsou velmi bohaté na polysacharid inulin, který působí jako prebiotikum čili zdroj potravy pro příznivou střevní mikroflóru, jenž napomáhá jejímu množení. Prospěšné bakterie ovlivňují trávení, opravují střevní stěny, a dokonce produkují i nějaké ty živiny (například vitamin K), čímž přispívají mj. i k lepšímu duševnímu zdraví.

Suroviny

brambory 250 g
oloupané
250 g
topinambur slunečnice, oloupaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo 25 g
smetana 75 ml
ke šlehání (33%)
parmazán 25 g
nastrouhaný
polníček
na ozdobení
pepř
barevný, drcený, na ozdobení
Na rybu
bobkový list
pepř 3
černý
víno bílé 2 PL
suché, na pošírování
300 g
filet z pstruha lososovitého s kůží (1 velký nebo 2 menší kusy)

1 Topinambury i brambory nakrájejte na kousky. Dejte vařit vodu a do vroucí vody vsypte brambory. Po 5 minutách přidejte topinambury, osolte a vařte do změknutí, asi 15 minut.

2 Měkké brambory a topinambury slijte a rozšťouchejte. Pak přidejte část másla, přilijte ohřátou smetanu, přidejte zbytek másla a vyšlehejte na pyré (metličkou nebo mixérem). Do hladkého pyré vmíchejte parmazán, osolte a opepřete.

3 V hlubší pánvi nebo kastrolu přiveďte k varu vodu (cca do 4cm výšky), do ní přidejte koření, víno a sůl. Pstruha vložte kůží dolů do vroucího nálevu. Až začne voda opět bublat, vypněte plamen, hrnec zakryjte poklicí a nechte 10 minut stát. Slijte nálev, pstruha vyjměte, osolte a opepřete a servírujte spolu s pyré, ozdobeného polníčkem a drceným barevným pepřem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit