Hlízy slunečnice topinambur jsou bohaté na polysacharid inulin, který působí jako prebiotikum čili zdroj potravy pro střevní mikroflóru. Prospěšné střevní bakterie ovlivňují trávení, opravují střevní stěny, posilují imunitu a napomáhají lepšímu duševní kondici.
Suroviny
Postup
Topinambury i brambory nakrájejte na kousky. Dejte vařit vodu a do vroucí vody vsypte brambory.
Po 5 minutách přidejte topinambury, osolte a vařte do změknutí, asi 15 minut.
Měkké brambory a topinambury slijte a rozšťouchejte. Pak přidejte část másla, přilijte ohřátou smetanu, přidejte zbytek másla a vyšlehejte na pyré (metličkou nebo mixérem). Do hladkého pyré vmíchejte parmazán, osolte a opepřete.
V hlubší pánvi nebo kastrolu přiveďte k varu vodu (cca do 4cm výšky), do ní přidejte koření, víno a sůl.
Pstruha vložte kůží dolů do vroucího nálevu. Až začne voda opět bublat, vypněte plamen, hrnec zakryjte poklicí a nechte 10 minut stát.
Slijte nálev, pstruha vyjměte, osolte a opepřete a servírujte spolu s pyré, ozdobeného polníčkem a drceným barevným pepřem.