Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Topinamburové pyré s pošírovanou rybou

Topinamburové pyré s pošírovanou rybou

3.7/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2678 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 224 g
Tuky 118 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hlízy slunečnice topinambur jsou bohaté na polysacharid inulin, který působí jako prebiotikum čili zdroj potravy pro střevní mikroflóru. Prospěšné střevní bakterie ovlivňují trávení, opravují střevní stěny, posilují imunitu a napomáhají lepšímu duševní kondici.

Suroviny

oloupané
topinambury 250 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
nastrouhaný
polníček
na ozdobení
pepř
barevný, drcený, na ozdobení
Na rybu
pepř 3
černý
suché, na pošírování
pstruh lososovitý 300 g
filety

Postup

1

Topinambury i brambory nakrájejte na kousky. Dejte vařit vodu a do vroucí vody vsypte brambory.

2

Po 5 minutách přidejte topinambury, osolte a vařte do změknutí, asi 15 minut.

3

Měkké brambory a topinambury slijte a rozšťouchejte. Pak přidejte část másla, přilijte ohřátou smetanu, přidejte zbytek másla a vyšlehejte na pyré (metličkou nebo mixérem). Do hladkého pyré vmíchejte parmazán, osolte a opepřete.

4

V hlubší pánvi nebo kastrolu přiveďte k varu vodu (cca do 4cm výšky), do ní přidejte koření, víno a sůl.

5

Pstruha vložte kůží dolů do vroucího nálevu. Až začne voda opět bublat, vypněte plamen, hrnec zakryjte poklicí a nechte 10 minut stát.

6

Slijte nálev, pstruha vyjměte, osolte a opepřete a servírujte spolu s pyré, ozdobeného polníčkem a drceným barevným pepřem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/3