0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Julia Child: Žena, která naučila Američany vařit

julia child
ZDROJ: Lynn Gilbert/Wikipedia
sdílet:

Také vám připadá, že ve francouzské kuchyni zní všechno komplikovaně a uvařit i úplně obyčejné vejce představuje vědu? A víte, že existuje osoba, která v tom udělala pořádek jednou pro vždy a sepsala univerzální příručku pro Nefrancouze o tom, jak na francouzské delikatesy vyzrát? Seznamte se s Julií Child.

Málokterá národní kuchyně obsáhne vysokou gastronomii i nepřeberné množství regionálních receptů a surovin jako ta francouzská.

  • Vyniká ve vinařství, v pekařském umění, exceluje v cukrařině (s těmi nejpřísnějšími technickými parametry).  Žádná jiná se jí nejspíš nevyrovná ani co do počtu, šíře a kvality místních sýrů.
  • Také proto je francouzská gastronomie zapsaná na světovém seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO

Američanka v Paříži

Za láskou Kaliforňanky Julie Child k francouzské gastronomii stál její pobyt ve Francii. Tam se dostala se svým manželem Paulem, když po válce získal v Paříži místo na americké ambsadě. Mentalita Francouzů Julii naprosto učarovala, hlavně pak typický francouzský požitkářský přístup k životu a jídlu

  • Trhy, farmářská zelenina a sýry, pekárny s francouzskými bagetami a sladkým pečivem, slavné restaurace i maličké kavárny, to vše způsobilo, že se Julia do francouzské kuchyně doslova zamilovala.
  • Od lásky k francouzskému způsobu života a stolování pak nebylo daleko k samotnému vaření.

Coby manželka diplomata, jejíž náplní práce bylo hlavně reprezentovat, se Julia trochu nudila. Rozhodla se tedy, že se sama naučí vařit podle kuchařky, ač tou dobou byla kuchařským uměním takřka nepolíbená.

  • Nenašla však žádnou knihu, která by se věnovala místní kuchyni a zároveň by byla v angličtině.
  • K tomuto problému přistoupila poměrně svérázně a rovnou se nechala zapsat do kuchařských kurzů pro profesionály na vyhlášené škole Le Cordon Bleu.
  • Tato nejprestižnější kuchařská škola má dnes pobočky po celém světě. Julie Child byla historicky první Američankou, která školu vystudovala.

Francouzská kuchyně pro Američany

V průběhu svého studia na Le Cordon Bleu se Julia seznámila s členkami gurmánského klubu Simone Beck a Louisette Bertholle.

  • Ve spolupráci s nimi pak založila kuchařskou školu a po mnohaletých přípravách v roce 1961 konečně vydala kuchařskou knihu, která jí kdysi tolik chyběla: příručku Mastering the Art of French Cooking (1961), určenou primárně pro americký trh.
  • Jen první díl čítal téměř 900 stran přehledně členěných do deseti kapitol od polévek po dezerty.
  • Z knihy se okamžitě stal bestseller a americké hospodyňky podle ní údajně skutečně poprvé začaly vařit opravdové jídlo. Poválečné americké vaření totiž mělo své limity a zakládalo se převážně na rozmrazování polotovarů a ohřívání konzerv.

Blog Julie Powell a první české vydání

O existenci popularizátorky francouzské kuchyně Julie Child přitom mimo USA a Francii nepanuje takové povědomí.

  • U nás její výše zmíněná bible francouzské kuchyně vyšla poprvé až v roce 2014 pod názvem Umění francouzské kuchyně (2014).
  • Lví podíl na tom má pravděpodobně úspěch filmu Julie a Julia (2009)Meryl Streep v hlavní roli ztvárňující právě Julii Child. Film popisuje jak její život, tak paralelně život bloggerky Julie, která se rozhodla do roka uvařit všechny recepty podle své jmenovkyně. Oba příběhy přitom vycházejí ze skutečných událostí.

Bon Appétit!

Julii Child se podařilo změnit americký přístup směrem k čerstvým surovinám a radosti z vaření. V tomto svém snažení nepolevila a pokračovala i v dalších letech. Často vystupovala v televizi a stala se z ní celebrita.

  • V 60. letech pak měla svůj vlastní pořad formátu cooking show s názvem The French Chef (1963). V jejím podání se jednalo o osobitý a velmi populární počin.
  • S vášní, přirozeností a lehkostí sobě vlastní dokázala i z televizní obrazovky plnit svoje poslání ambasadorky francouzské kuchyně pro americké domácnosti.
  • Nešlo tu ani tak o kuchařské umění jako o nefalšovanou radost z vaření. Legendární pak bylo hlavně její zvolání: „Bon Appétit!“, které zaznělo v každém díle.

Pokud by Julia Child měla po vzoru moderních šéfkuchařů svoje „signature dish“, pokrm, který ji nějakým způsobem charakterizuje, byl by to nejspíš slavný Boeuf Bourguignon – hovězí po burgundsku. Najdete v něm mimo jiné těžké červené víno, glazované šalotky a pomalu dušené hovězí, které vás okamžitě přenese přímo do sladké Francie.

Související články

VIDEO: Francouzský slovníček pro gurmány
  • Zajímavosti

VIDEO: Francouzský slovníček pro gurmány

Pojďte s námi na rychlokurz francouzské výslovnosti. Záludnostmi francouzštiny vás provede rodilý mluvčí Thomas Bouton, zakladatel francouzských trhů v Praze.   ...
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit