Jak připravit rybu zdravě, a přitom chutně? Udělejte k ní zeleninu a omáčku nezahuštěnou moukou.
Suroviny
1 V míse prošlehejte žloutky se smetanou. Ochuťte muškátovým květem a citronovou šťávou a kůrou (nešetřete!).
2 Mrkev, celer a pórek zalijte vodou a povařte (do vývaru můžete také přidat rybí kosti – získáte tak ještě silnější rybí chuť). Zlehka osolte a nechte pod pokličkou vychladnout.
3 Jesetera nakrájejte na plátky, osolte a opepřete a opečte v pánvi na oleji, aby získal barvu. Pak odložte stranou. Pánev pak vytřete papírovou utěrkou. Přes jemný cedník přilijte do pánve několik lžic zeleninového vývaru, zredukujte ho a za stálého míchání zahustěte žloutky se smetanou a muškátovým květem. Odstavte mimo oheň, vejce se smetanou se nesmí vařit! Stále míchejte.
4 Na závěr přidejte do omáčky ještě kapku citronové šťávy, jesetera, nakrájenou vařenou zeleninu z vývaru, uvařené brambory a opečené žampiony. Osolte, opepřete, posypte petrželkou a podávejte.
NĚCO NAVÍC
1. Ze všeho nejdřív vyšlehejte žloutky se smetanou v krémovou omáčku.
2. V pánvi na rozpáleném oleji opečte plátky ryby, aby získaly barvu. Pak pánev vytřete papírovou utěrkou.
3. Na úplný závěr přidejte do pánve k omáčce a k sezonní zelenině kousky opečené ryby a vše prohřejte.