Ostrou polévku s chilli papričkami, kari pastou a rýžovými nudlemi jsme vylepšili dýní. A panečku, to je něco! Byla z toho láska na první lžíci. Voňavá, pikantní, podzimní, neodolatelná!
Suroviny
Postup
Dýni nakrájejte na centimetrové kostičky. Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a opékejte na něm dýni a cibuli, aby dýně mírně zhnědla.
Mezitím rozmixujte na pastu přísady na kari pastu. Přidejte ji do rendlíku a opečte, aby se rozvoněla. Vlijte vývar a vložte citronovou trávu (chcete-li). Přiveďte k varu a vařte na středním ohni, aby dýně změkla, asi 20 minut.
Potom vyjměte citronovou trávu, odeberte asi třetinu kostiček dýně a zbytek směsi v rendlíku rozmixujte tyčovým mixérem (můžete rozmixovat i všechnu dýni, ale někomu vyhovují nějaké ty kousky v polévce). Vlijte 300 ml kokosového mléka, limetovou šťávu, vmíchejte špenát, cukr a rybí omáčku podle chuti. Na mírném ohni přiveďte k varu a 2–3 minuty velmi zvolna provařte.
K podávání dejte do misek připravené nudle a rozdělte polévku. Ozdobte dýňovými semínky, koriandrovými lístky, semínky z granátového jablka a podle chuti i zbylým kokosovým mlékem (zhruba 1 lžící na porci).
Komentáře