Dýňová laksa

Dýňová laksa
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňová laksa

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1552 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 222 g
Tuky 54 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ostrou polévku s chilli papričkami, kari pastou a rýžovými nudlemi jsme vylepšili dýní. A panečku, to je něco! Byla z toho láska na první lžíci. Voňavá, pikantní, podzimní, neodolatelná!

Související recepty

Suroviny

dýně 350 g
očištěná – hokkaido, máslová či kus muškátové
rostlinný olej 2 PL
cibule 1 ks
na kostičky
vývar 400 ml
drůbeží nebo zeleninový
citronová tráva 1 ks
stonek podrcený, ale v celku (nemusí být)
kokosové mléko 400 ml
konzerva
limetová šťáva
z 1 limety
baby špenát 50 g
hnědý cukr 0.5 PL
rybí omáčka 2 PL
Na kari pastu
česnek 3 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 4 cm
oloupaný a nastrouhaný
kari pasta červená 1 PL
arašídové máslo 2 ČL
sezamový olej 1 PL
nebo libovolný rostlinný olej
sójová omáčka 1 PL
koriandr 1 svazek
pouze stonky – lístky využijete na ozdobení pokrmu
Na ozdobení a k podávání
nudle rýžové
ploché, připravené podle návodu na obalu
dýňová semínka
mohou být pražená solená
koriandr 1 svazek
pouze lístky – stonky použijte na přípravu kari pasty
granátové jablko 1 ks
jadérka

Postup

1

Dýni nakrájejte na centimetrové kostičky. Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a opékejte na něm dýni a cibuli, aby dýně mírně zhnědla.

2

Mezitím rozmixujte na pastu přísady na kari pastu. Přidejte ji do rendlíku a opečte, aby se rozvoněla. Vlijte vývar a vložte citronovou trávu (chcete-li). Přiveďte k varu a vařte na středním ohni, aby dýně změkla, asi 20 minut.

3

Potom vyjměte citronovou trávu, odeberte asi třetinu kostiček dýně a zbytek směsi v rendlíku rozmixujte tyčovým mixérem (můžete rozmixovat i všechnu dýni, ale někomu vyhovují nějaké ty kousky v polévce). Vlijte 300 ml kokosového mléka, limetovou šťávu, vmíchejte špenát, cukr a rybí omáčku podle chuti. Na mírném ohni přiveďte k varu a 2–3 minuty velmi zvolna provařte.

4

K podávání dejte do misek připravené nudle a rozdělte polévku. Ozdobte dýňovými semínky, koriandrovými lístky, semínky z granátového jablka a podle chuti i zbylým kokosovým mlékem (zhruba 1 lžící na porci).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Komentáře

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit