Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dýňová laksa
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1552 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 222 g
Tuky 54 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ostrou polévku s chilli papričkami, kari pastou a rýžovými nudlemi jsme vylepšili dýní. A panečku, to je něco! Byla z toho láska na první lžíci. Voňavá, pikantní, podzimní, neodolatelná!

Související recepty

Suroviny

dýně 350 g
očištěná – hokkaido, máslová či kus muškátové
rostlinný olej 2 PL
na kostičky
vývar 400 ml
citronová tráva 1 ks
limetová šťáva
z 1 limety
hnědý cukr ½ PL
rybí omáčka 2 PL
Na kari pastu
česnek 3 stroužky
zázvor (čerstvý) 4 cm
oloupaný a nastrouhaný
sezamový olej 1 PL
nebo jiný rostlinný
sójová omáčka 1 PL
koriandr čerstvý 1 svazek
pouze stonky – lístky využijete na ozdobení pokrmu
Na ozdobení a k podávání
nudle rýžové
ploché, připravené podle návodu na obalu
dýňová semínka
mohou být pražená solená
koriandr čerstvý 1 svazek
pouze lístky – stonky použijte na přípravu kari pasty
jadérka

Postup

1

Dýni nakrájejte na centimetrové kostičky. Ve velkém rendlíku rozehřejte olej a opékejte na něm dýni a cibuli, aby dýně mírně zhnědla.

2

Mezitím rozmixujte na pastu přísady na kari pastu. Přidejte ji do rendlíku a opečte, aby se rozvoněla. Vlijte vývar a vložte citronovou trávu (chcete-li). Přiveďte k varu a vařte na středním ohni, aby dýně změkla, asi 20 minut.

3

Potom vyjměte citronovou trávu, odeberte asi třetinu kostiček dýně a zbytek směsi v rendlíku rozmixujte tyčovým mixérem (můžete rozmixovat i všechnu dýni, ale někomu vyhovují nějaké ty kousky v polévce). Vlijte 300 ml kokosového mléka, limetovou šťávu, vmíchejte špenát, cukr a rybí omáčku podle chuti. Na mírném ohni přiveďte k varu a 2–3 minuty velmi zvolna provařte.

4

K podávání dejte do misek připravené nudle a rozdělte polévku. Ozdobte dýňovými semínky, koriandrovými lístky, semínky z granátového jablka a podle chuti i zbylým kokosovým mlékem (zhruba 1 lžící na porci).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Komentáře

19.10.2021 21:59
SUPER RECEPT! díky :))

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...