Kuchařka Chili Ta Thuy má už na svém kontě jednu kuchařskou knihu s názvem Špetka Chili. Nyní chystá další a tentokrát si na pomoc přizvala svou maminku, která je podle ní špičkou ve vegetariánské kuchyni. Na co se můžeme těšit?
Chili Ta Thuy si na svém Instagramu často dělá legraci z vietnamského způsobu výchovy dětí, který je podle ní oproti tomu českému přísnější, a také z posedlosti šetřením vietnamských matek. I přesto na tu svou nedá dopustit a její kulinářské umění obdivuje.
‚Moje mamka je expert na vegetariánskou kuchyni, především na nahrazovaní masa. S tátou jsou vegetariáni už deset let a mamka dělá veganský bůček, který vypadá jako ten masový. Pak také připravuje karbanátky ze seitanu, kam dává kůru z mandarinek a pražené mořské řasy, sójové maso smaží úplně dokřupava jako škvarky,‘ říká Chili.
I Chili byla pět let vegetariánkou, ale poté se k masu ze zdravotních důvodů vrátila. Chyběla jí energie, kterou nedokázala rostlinou stravou nahradit. Ani dnes však masu neholduje každý den.
‚Jsem sportovkyně a potřebuju hodně proteinu a taky mi chyběla ta chuť. Nemusím ho mít každý den. Řekla bych, že ho jím tak 2x týdně, někdy vůbec, říká Chili,‘ jejíž kuchařka Špetka Chili je z poloviny vegetariánská.
Originálně vegetariánsky
V nové kuchařce, na které momentálně se svou maminkou Chili pracuje, by měly být netradiční vegetariánské recepty.
‚Zajímavé je, jak třeba mamka dělá ten zmíněný bůček. Vezme sójové maso, dá do toho veganskou uzeninu, tuková místa bůčku nahrazuje tapiokou a kůži chlebovou kůrkou, která je křupavá. Takže na první pohled není vůbec poznat, že nejde o pravý bůček,‘ říká a dodává, že má její maminka tolik receptů, že by mohlo vzniknout kuchařek rovnou několik.
Chili chce zároveň ve svých receptech na Instagramu více zapojovat vaření ze zbytků. Jedním z témat, kterému by se chtěla věnovat v budoucnu je plýtvání související se školní stravou.