Maso z jídelníčku lidé vyřazují často z etických a enviromentálních důvodů, neznamená to tedy, že by jim nechutnalo. Pro některé může být vegetariánství náročné. Možná i proto se dnes těší stále větší popularitě další alternativní stravovací směr – flexitariánství. Maso z jídelníčku nemusíte zcela vyřadit, ale výrazně ho omezit. Ať už ze zdravotních nebo enviromentálních důvodů.
Co to je flexitariánství?
Označení flexitariánství je spojením slov flexibilní a vegetariánství, což mluví samo za sebe. Tomuto směru se také říká částečné vegetariánství nebo částečně bezmasá strava.
- Jedná se o typ jídelníčku, ve kterém převládá rostlinná strava, ale je povoleno konzumovat malé množství masa.
- Není přesně dáno, jak často a kolik masa můžete jíst, proto je tento stravovací systém spíše životním stylem, který si může každý člověk přizpůsobit tak, jak mu to vyhovuje.
- Název flexitariánství použila poprvé v roce 2008 americká dietoložka Dawn Jackson ve své knize The Flexitarian Diet, kde shrnula nejdůležitější zásady tohoto stylu.
- Do té doby bylo známo spoustu druhů částečně vegetariánských diet, které se lišily druhem povoleného masa. Jako například:
- Pescetariánství: Kromě rostlinné stravy je povolená konzumace ryb a mořských plodů.
- Pollotariánství: Kromě rostlinné stravy pollotariáni jedí drůbež, ale vyhýbají se rybám a červenému masu.
- Pescepollotariánství: Pescepollotarián preferuje rostlinnou stravu, ale může jíst i ryby a drůbež, ale odmítá jíst maso savců.
Flexibilní principy flexitariánství aneb kvalita nad kvantitou
Kouzlo tohoto stravovacího návyku tkví v tom, že je opravdu flexibilní. Než aby něco zakazoval, zaměřuje se na to, co byste do jídelníčku měli zařadit, aby byl zdravější a vy jste se cítili co nejlépe. A jaká jsou doporučení?
- Jídelníček by měl být postaven zejména na zelenině, luštěninách, ovoci, zdravých tucích a rostlinných bílkovinách (luštěniny, tofu, seitan, tempeh, vejce, mléko a mléčné výrobky).
- Snažte se jíst co nejméně vysoce průmyslově zpracovaných potravin.
- Flexitariánství souvisí s uvědomováním si enviromentálních problémů spojených s produkcí masa. Maso, které konzumujete, by mělo tedy pocházet nejlépe z malých farem a volných chovů.
Proč je dobré omezit konzumaci masa?
Neboli stát se flexitariánem? Jednoduše řečeno, flexitariánství pozitivně ovlivňuje vaše zdraví, ale i zdraví celé planety.
- K hlavním benefitům patří snížení rizika vzniku srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a prevence rakoviny.
- Flexitariánství dále přispívá k normální hladině cholesterolu i k normálnímu krevnímu tlaku.
- Díky jídelníčku, který je bohatý na vlákninu, esenciální mastné kyseliny, vitamíny a minerály, posílíte přirozenou imunitu
- Podle studie z ledna 2022, publikované v prestižním vědeckém časopise Nature, by přechod od průměrné západní stravy bohatých národů k rostlinnému stravování mohl snížit emise skleníkových plynů až o 61 %.
- Maso je zpravidla také jednou z nejdražších položek na nákupním seznamu, zatímco některá zelenina, některé ovoce, luštěniny a obiloviny bývají levnější. Za volbu flexitariánství vám tedy poděkuje i vaše peněženka.
Omezená konzumace masa může v některých případech vést k nedostatku vitamínu B12, železa, zinku a vápníku. Správně sestavený flexitariánský jídelníček je ale plný bílkovin, zdravých tuků, sacharidů, vlákniny, esenciálních omega-3 mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Ty do těla dostanete i přesto, že maso budete konzumovat například jen dvakrát týdně.