Seitan patří mezi tradiční náhražky masa. Jde o pšeničnou bílkovinu, která se vytvaruje a následně se vaří v ochuceném vývaru a marinuje, aby získal chuť. V receptech jím můžete nahradit maso, v tomto případě jsme se pustili do přípravy naší oblíbené tex-mex speciality – fajitas. Výsledek je skvělý!
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 180°C. Seitan nakrájejte na proužky. Smíchejte 2 lžíce oleje s kořením, sójovou omáčkou a kečupem, vložte seitan a nechte 20 minut marinovat (můžete naložit i den předem).
Nakrájejte papriky na proužky, cibuli na klínky. Promíchejte se zbylou lžící oleje, osolte a rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte 15 minut. Zvyšte teplotu v troubě na 200°C a zapněte gril. Na plech přidejte seitan, pokapejte marinádou a pečte dalších 5–8 minut.
Na salát nastrouhejte řepu nahrubo, zelí nakrouhejte. Promíchejte se solí a pepřem. Na zálivku prošlehejte olej, limetovou šťávou a javorový sirup a promíchejte se řepou, zelím, cibulí a koriandrem.
Seitan a zeleninu vložte do nahřátých tortill, přidejte trochu salátu, posypte koriandrem a jezte se zakysanou smetanou.