Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Půlka světa žije na plodině původem z jižní Ameriky. Vy si z ní v Česku můžete připravit chutný dezert

Tapiokový pudink s rybízem
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Pravděpodobně jste se s ní setkali v podobě skleněných nudlí v asijské polévce nebo je znáte jako malé bílé kuličky. Označují se jako tapiokové perly a připravíte z nich skvostný pudink. Spolu s tropickým ovocem a kokosovým mlékem tuto vychlazenou lahůdku oceníte nejen v parném létě. Tapioka pochází z manioku, což je rostlina, která dennodenně sytí miliardy lidí. 

Cassava, yuka, tapioka –⁠ to jsou názvy, za kterými se chovává maniok jedlý, kořenová hlízu s voskovo-ořechovou chutí. Pochází z Jižní Ameriky, ale s objevnými plavbami se rozšířil do Asie, Afriky a Oceánie. Vedle banánů a brambor tvoří v tropických oblastech po celé zeměkouli nepostradatelnou součást jídelníčku.

  • Maniok je bohatý na komplexní sacharidy, obsahuje minimum tuku a velké množství vitamínů C. Je lehce stravitelný.
  • Tapioka je prakticky čistý sacharid se zanedbatelným obsahem dalších živin.
  • Jde o bezlepkovou surovinu, proto se hodí pro lidi s celiakií.
  • Někdy se mu přezdívá „chléb tropů“. Společně s rýží, pšenicí, kukuřicí a bramborami se řadí mezi nejpěstovanější plodiny na světě.

Jak připravit maniok

Maniok vždy vyžaduje tepelnou úpravu, za syrova totiž obsahuje toxické kyanogenní glykosidystejně jako třeba hořké mandle nebo semena meruněk. Kousek špatně připraveného manioku vás sice nezabije, ale z dlouhodobého hlediska byste si konzumací zadělávali na problém.  Riziko, že byste se otrávili z tapiokových perel, je prakticky nulové.

Pokud se vám dostanou do rukou (a do kuchyně) hlízy manioku, pak je potřeba je:

  1. Oloupat – slupka totiž obsahuje nejvíce kyanogenních glykosidů, takže se vždy loupe.
  2. Namočit – pokud oloupaný maniok namočíte na 48–60 hodin, snížíte přítomnost škodlivých sloučenin ještě víc.
  3. Uvařit – maniok vařte podobně jako brambory do změknutí ve vroucí vodě.

Takto připravené hlízy můžete  smažit nebo opékat. Jedná se o chutnou přílohu, kterou lze nahradit brambory.

  • Další podobou manioku je manioková mouka, tedy sušený a namletý maniok,. Ten se dá využít stejně jako klasická pšeničná mouka. Maniok je přirozeně bezlepkový, takže si na něm pochutnají i osoby s alergií na lepek.
  • V Brazílii se z nastrouhaného, vařeného a usušeného manioku připravuje sypká, kořeněná směs farofa, do které se přidává uzená paprika, sůl, chilli. Jí se třeba s fazolkami a salámem.
  • Stejně jako z brambor se i z manioku vyrábějí destiláty.
Skryt pre seznam
Maniok
ZDROJ: Pexels
Skryt pre seznam

Tapioka vs manioková mouka

Oba produkty se vyrábějí z hlízy manioku. Manioková mouka je rozemletá celá hlíza, zatímco tapioka nebo tapioková mouka je škrob, který se usadil z vylisované maniokové šťávy.

  • Ve většině receptů lze maniokovou mouku nahradit tapiokou. Mouka však obsahuje víc vlákniny a má tak o něco větší zahušťovací schopnost.

Mouka z manioku: Více vlákniny, ořechová chuť

Při výrobě mouky z manioku (v angličtině: cassava flour) se používá celá část hlízy juky, která se suší a mele, čímž vzniká mouka jemné konzistence, jež je vynikající náhradou pšeničné mouky. 

  • Skvěle zahustí polévky nebo omáčky, vhodná je i na pečení. Kromě toho dodává pokrmům jemnou a lahodnou oříškovou chuť.
  • Protože mouka z manioku pochází z celého kořene, obsahuje více vlákniny, a je tedy lepší pro náš trávicí systém než mouka z tapioky.

Mouka z tapioky: Škrob, bez chuti

Při výrobě tapiokové mouky se kořen nastrouhá. Během tohoto procesu se z hlízy uvolní šťáva, ve které sedimentuje škrob. Ten se následně vysuší, vznikne jemný prášek.

  • Na rozdíl od maniokové mouky nemá žádnou chuť, takže ji můžete zvolit, pokud chcete zachovat původní chuť svých receptů, neboť je podobná kukuřičnému škrobu a podobným výrobkům.
  • Výborně slouží jako zahušťovadlo bezlepkových omáček a polévek.
  • Má skvělé vlastnosti při pečení, hodí se všude, kde byste využili pšeničnou nebo jinou mouku.

Tapiokové perly

Tapiokový škrob má více názvů i „tváří“. Říká se mu zkráceně tapioka, ale také saboodana nebo sago.

  • Nejběžnější formou tapioky jsou perly, které se vyrábí slisováním škrobu do kuliček o průměru 1-8 mm. Během přípravy zdvojnásobí svou velikost a používají se při vaření pudinků, jsou součástí populárního bublinkového čaje, používá na zvláčnění těst a jako pojivo místo vejce.

Zdroje informací: BezpečnostPotravin, Britannica, NationalLibraryOfMedicine

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín