Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukrářka Marie Motlová získala na olympiádě za koš s květy bronz. Je škoda, že na přípravu jsem měla pouhých 10 dnů, říká

Marie Motlová
ZDROJ: Se souhlasem Marie Motlové
sdílet:

Od 2. do 7. února 2024 se konala ve Stutgarttu nejstarší a největší mezinárodní gastronomická soutěž na světě IKA/Culinary Olympics a Čechům a Češkám se na ní opravdu dařilo. Cukrářka Marie Motlová zvítězila v individuální disciplíně Pastry Artistic.

Kuchařské olympiády IKA, která se koná každé čtyři roky v Německu, se zúčastní kolem 80 zemí světa. Mezi soutěžícími jsou týmy a jednotlivci z České republiky.

Zatímco kuchařské týmy soutěží jako tým a bojují o umístění na stupních vítězů v různých kategoriích, jednotliví vystavovatelé jsou tady na svou pěst,‘ říká Marie Motlová, která na olympiádě soutěžila v kategorii Pastry Artistic a za pletený košík z cukrové hmoty plný cukrových květů získala bronozovou medaili. ‚Je škoda, že na přípravu jsem měla pouhých 10 dnů,‘ říká. 

Kuchařská olympiáda se rozprostírá na stovkách metrů čtverečních a na každém stanovišti se odehrává něco jiného.

Soutěžící na předem vyhrazeném místě vystaví a dotvoří svůj exponát tak, aby co nejvíce upoutal pozornost. V sedm ráno hodin jsou všichni vystavovatelé vyzváni, aby opustili vystavovací halu, a potom už celý prostor patří mezinárodní porotě, než se v deset otevřou brány návštěvníkům. Porota hodnotila nejen celkový vzhled, pracnost, použité materiály, ale také odpoledne ochotně poradila, čeho se příště vyvarovat, co udělat jinak,‘ popisuje průběh soutěže Marie Motlová.

Z filosofického ústavu k cukrařině

Marie Motlová si při práci ve Filosofickém ústavu AV ČR v Praze udělala výuční list cukrář a pekař. Zúčastnila se několika tuzemských soutěží s umístěním od bronzové medaile po zlatou. Před čtyřmi lety (v roce 2020) na olymiádě IKA zůstala těsně pod stupínky vítězů.

Bohužel z rodinných důvodů jsem musela před šesti roky v práci skončit a na plný úvazek se starat na Moravě o těžce nemocného. Ale cukrařině jsem zůstala věrná a věnuji se jí naplno. Založila jsem spolu s Asociací kuchařů a cukrářů pro severní Moravu a Slezsko Moravský cukrářský šampionát, letos v říjnu poběží v Olomouci už 6. ročník, kde v porotě zasedají cukráři zvučných jmen jako např. Josef Maršálek a Míša Landová,‘  říká Marie Motlová.

Na příští IKA/Culinary Olympics 2028 se lze přihlásit na stránkách do vybrané kategorie, zaplatit poplatek, vyrobit ten nejlepší exponát, který vám vaše fantazie a ruce dovolí. Pořádně zabalit, uložit do beden a v určený čas vyrazit do Stuttgartu,‘ láká cukrářka potenciální uchazeče.

Nudit se ve Stuttgartu určitě nebudete. Na obrovské výstavní ploše můžete navštívit haly s vystavovateli moderních gastro zařízení, strojů a přístrojů, vybaveni provozoven, haly s ochutnávkami jídel, zmrzliny, je tam toho opravdu velká spousta k vidění a ochutnání. A kdyby to drahou polovičku nebavilo, tak ve Stuttgartu je nádherné muzeum Mercedes Benz,‘ radí Marie Motlová.

  • Z olympiády si medaile odváží i další české cukrářkyJaroslava Londová získala zlatou medaili v individuální kategorii Pastry Artistic.
  • Iva Roháčová zíkala ve stejné kategorii bronz a Českému národnímu týmu dopomohla v týmové kategorii Chefs table ke stříbru svou skulpturou na téma Příroda.
  • Český národní tým kuchařů a cukrářů si domů dovezl dohromady čtyři stříbrné medaile ve dvou disciplínách. 

Zdroje: Marie Motlová, web IKA/Culinary Olympics, Český národní tým kuchařů a cukrářů

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...