0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort Míša

Dort Míša
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort Míša

4.2 / 5. Počet hodnocení: 171
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4924 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 371 g
Tuky 310 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort Míša, inspirovaný nanukem s obrázkem medvídka na obalu, chutná dětem i dospělým, kombinace svěžího tvarohu a hezké čokolády totiž nestárne!

Suroviny

Na kakaový korpus
máslo
na formu
mouka pšeničná hrubá
na formu
vejce 4 ks
bílky a žloutky oddělené
krupicový cukr 8 PL
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná polohrubá 4 PL
kakao holandského typu 1 PL
Na tvarohový krém
máslo 150 g
nakrájené na kostky
moučkový cukr 150 g
tvaroh měkký 500 g
tučný (2x kostka)
smetana ke šlehání 120 ml
minimálně 33%
Na čokoládovou polevu
smetana ke šlehání 80 ml
minimálně 33%
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná

Postup

1

Upečte korpus. Troubu předehřejte na 160°C. Rozevíratelnou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Z bílků začněte šlehat sníh; když zbělá, přidejte do něj postupně jednu po druhé 4 lžíce cukru a pokračujte ve šlehání, dokud nebude sníh pevný a lesklý.

2

Zbylé 4 lžíce cukru nasypte ke žloutkům, přilijte olej a okamžitě vyšlehejte do světlé pěny. Mouku smíchejte s kakaem a prosejte do žloutkové pěny, přidejte 2 lžíce sněhu a zlehka zapracujte, až se směs spojí. Po částech vmíchejte zbylý sníh tak, aby v těstě zůstalo co nejvíc vzduchu. Těsto nalijte do dortové formy. Pečte asi 15 minut – korpus je hotový, když je povrch těsta upečený a boky se začínají oddělovat od formy. Nechte ve formě vychladnout, nejlépe na mřížce.

3

Na krém utřete změklé máslo s cukrem, ke směsi zašlehejte tvaroh a smetanu. Na korpus ve formě navrstvěte krém a dejte vychladit.

4

Smetanu na polevu ohřejte (ale nevařte) a horkou nalijte na nasekanou čokoládu. Rozmíchejte na hladkou polevu a okamžitě ji rozetřete na dort. Pro zarovnané okraje ponechte dort při nanášení polevy ve formě. Podávejte vychlazený. Nejlepší je druhý den, kdy se rozleží, korpus zvláční a chutě se spojí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit