Dort Míša, inspirovaný nanukem s obrázkem medvídka na obalu, chutná dětem i dospělým, kombinace svěžího tvarohu a hezké čokolády totiž nestárne!
Suroviny
Postup
Upečte korpus. Troubu předehřejte na 160°C. Rozevíratelnou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Z bílků začněte šlehat sníh; když zbělá, přidejte do něj postupně jednu po druhé 4 lžíce cukru a pokračujte ve šlehání, dokud nebude sníh pevný a lesklý.
Zbylé 4 lžíce cukru nasypte ke žloutkům, přilijte olej a okamžitě vyšlehejte do světlé pěny. Mouku smíchejte s kakaem a prosejte do žloutkové pěny, přidejte 2 lžíce sněhu a zlehka zapracujte, až se směs spojí. Po částech vmíchejte zbylý sníh tak, aby v těstě zůstalo co nejvíc vzduchu. Těsto nalijte do dortové formy. Pečte asi 15 minut – korpus je hotový, když je povrch těsta upečený a boky se začínají oddělovat od formy. Nechte ve formě vychladnout, nejlépe na mřížce.
Na krém utřete změklé máslo s cukrem, ke směsi zašlehejte tvaroh a smetanu. Na korpus ve formě navrstvěte krém a dejte vychladit.
Smetanu na polevu ohřejte (ale nevařte) a horkou nalijte na nasekanou čokoládu. Rozmíchejte na hladkou polevu a okamžitě ji rozetřete na dort. Pro zarovnané okraje ponechte dort při nanášení polevy ve formě. Podávejte vychlazený. Nejlepší je druhý den, kdy se rozleží, korpus zvláční a chutě se spojí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů)