Dort míša

Dort míša

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (72)
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7617 kcal
Bílkoviny 71 g
Cukr 537 g
Tuky 568 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Míša řezy jsou evegreenem mnoha domácností, dají se ale připravit i jako elegantní dort. Recept jsme získali ze suchdolské Crêperie Café Girafe a její sesterské výrobny dortů Nasladko.cz. Těsto na korpus je trochu netradiční, ale všichni v redakci jsme z něj byli nadšení. 

Suroviny

Na korpus
máslo 100 g
pokojové teploty
mouka pšeničná hladká 100 g
lískové oříšky 100 g
mleté oloupané
moučkový cukr 100 g
škrob 1 PL
Na krém
smetana ke šlehání 800 g
500 g
plnotučný tvaroh pouze v alobalu, nikoli ve vaničce
moučkový cukr 150 g
1
želatiny v prášku Dr. Oetker
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutý
meruňkový džem 100 g
smetana ke šlehání 200 g
tmavá čokoláda 200 g
maliny 125 g
čerstvé

1 Z přísad na těsto vypracujte soudržnou hmotu, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte v chladničce hodinu odležet. Troubu předehřejte na 200°C.

2 Těsto rozprostřete na dno dortové formy o průměru 28cm a pak upěchujte (například dnem skleničky), aby vznikl pevný plát. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Pak štědře pomažte džemem.

3 Na krém: želatinu zalijte asi 100ml studené vody a nechte nabobtnat. Šlehačku vyšlehejte společně s cukrem a dření vyškrábnutou z vanilkového lusku do polotuha a pak zašlehejte tvaroh. Želatinu zahřejte v mikrovlnce nebo na mírném plameni v rendlíku a míchejte, až se rozpustí. Nechte zchladnout a pak ji zašlehejte do tvarohové směsi a vlijte do formy na vychladlý upečený korpus s džemem. Dejte do chladničky nejméně na 5 hodin ztuhnout.

4 Na polevu zahřejte smetanu v mikrovlnce na cca 60°C a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu dohladka. Před nanášením ji nechte lehce ztuhnout, aby při přetažení přes okraj nestékala až dolů. Dort vyjměte z formy a polevu nanášejte pomocí paletky či stěrky. Nakonec ozdobte malinami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit