0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort Míša

Dort Míša
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort Míša

4.2 / 5. Počet hodnocení: 173
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4924 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 371 g
Tuky 310 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort Míša, inspirovaný nanukem s obrázkem medvídka na obalu, chutná dětem i dospělým, kombinace svěžího tvarohu a hezké čokolády totiž nestárne!

Suroviny

Na kakaový korpus
máslo
na formu
mouka pšeničná hrubá
na formu
vejce 4 ks
bílky a žloutky oddělené
krupicový cukr 8 PL
rostlinný olej 2 PL
mouka pšeničná polohrubá 4 PL
kakao holandského typu 1 PL
Na tvarohový krém
máslo 150 g
nakrájené na kostky
moučkový cukr 150 g
tvaroh měkký 500 g
tučný (2x kostka)
smetana ke šlehání 120 ml
minimálně 33%
Na čokoládovou polevu
smetana ke šlehání 80 ml
minimálně 33%
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná

Postup

1

Upečte korpus. Troubu předehřejte na 160°C. Rozevíratelnou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Z bílků začněte šlehat sníh; když zbělá, přidejte do něj postupně jednu po druhé 4 lžíce cukru a pokračujte ve šlehání, dokud nebude sníh pevný a lesklý.

2

Zbylé 4 lžíce cukru nasypte ke žloutkům, přilijte olej a okamžitě vyšlehejte do světlé pěny. Mouku smíchejte s kakaem a prosejte do žloutkové pěny, přidejte 2 lžíce sněhu a zlehka zapracujte, až se směs spojí. Po částech vmíchejte zbylý sníh tak, aby v těstě zůstalo co nejvíc vzduchu. Těsto nalijte do dortové formy. Pečte asi 15 minut – korpus je hotový, když je povrch těsta upečený a boky se začínají oddělovat od formy. Nechte ve formě vychladnout, nejlépe na mřížce.

3

Na krém utřete změklé máslo s cukrem, ke směsi zašlehejte tvaroh a smetanu. Na korpus ve formě navrstvěte krém a dejte vychladit.

4

Smetanu na polevu ohřejte (ale nevařte) a horkou nalijte na nasekanou čokoládu. Rozmíchejte na hladkou polevu a okamžitě ji rozetřete na dort. Pro zarovnané okraje ponechte dort při nanášení polevy ve formě. Podávejte vychlazený. Nejlepší je druhý den, kdy se rozleží, korpus zvláční a chutě se spojí.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit