Dort míša

Dort míša

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (83)
Do hodiny Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7617 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 537 g
Tuky 568 g
Vláknina 80 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Míša řezy jsou evegreenem mnoha domácností, dají se ale připravit i jako elegantní dort. Recept jsme získali ze suchdolské Crêperie Café Girafe a její sesterské výrobny dortů Nasladko.cz. Těsto na korpus je trochu netradiční, ale všichni v redakci jsme z něj byli nadšení. 

Související recepty

Kremrole

Ty nejlepší kremrole v Praze jsme ochu...

Větrník

Cukrárnu Moka najdete v nedaleko Českého Krumlo...

Suroviny

Na korpus
máslo 100 g
pokojové teploty
mouka pšeničná hladká 100 g
lískové oříšky 100 g
mleté oloupané
moučkový cukr 100 g
škrob 1 PL
Na krém
smetana ke šlehání 800 g
500 g
plnotučný tvaroh pouze v alobalu, nikoli ve vaničce
moučkový cukr 150 g
1
želatiny v prášku Dr. Oetker
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutý
meruňkový džem 100 g
smetana ke šlehání 200 g
tmavá čokoláda 200 g
maliny 125 g
čerstvé

1 Z přísad na těsto vypracujte soudržnou hmotu, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte v chladničce hodinu odležet. Troubu předehřejte na 200°C.

2 Těsto rozprostřete na dno dortové formy o průměru 28cm a pak upěchujte (například dnem skleničky), aby vznikl pevný plát. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Pak štědře pomažte džemem.

3 Na krém: želatinu zalijte asi 100ml studené vody a nechte nabobtnat. Šlehačku vyšlehejte společně s cukrem a dření vyškrábnutou z vanilkového lusku do polotuha a pak zašlehejte tvaroh. Želatinu zahřejte v mikrovlnce nebo na mírném plameni v rendlíku a míchejte, až se rozpustí. Nechte zchladnout a pak ji zašlehejte do tvarohové směsi a vlijte do formy na vychladlý upečený korpus s džemem. Dejte do chladničky nejméně na 5 hodin ztuhnout.

4 Na polevu zahřejte smetanu v mikrovlnce na cca 60°C a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu dohladka. Před nanášením ji nechte lehce ztuhnout, aby při přetažení přes okraj nestékala až dolů. Dort vyjměte z formy a polevu nanášejte pomocí paletky či stěrky. Nakonec ozdobte malinami. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Komentáře

Tereza Kubecová

Pekla jsem dort dvakrát a pokaždé byl korpus hrozně tvrdý a nemá nic moc společného s míša řezy, ale náplň je výborná

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit