Pavel Berky každý měsíc připravuje jeden recept z Apetitu a natáčí o tom video. Tentokrát si vybral ořechové pusinky, které přetvořil do moderní podoby a recept přejmenoval na ořechové sušenky. Video najdete na našem i jeho instagramovém profilu.
V prosincovém čísle se to cukrovím hemžilo, tentokrát jsme zapátrali v minulosti a vytáhli jsme pár durhů cukroví, které bylo populární za první republiky. Peklo se hlavně z ořechů a bílků, které se nešlehaly, ale tloukly, cukroví bylo drobné, elegantní a vzácné. A přitom tak jednoduché. Právě z našeho výběru si Pavel Berky vybral ořechové pusinky.
Jaké byly Vánoce za první republiky?
První republika nás nepřestává fascinovat, ať už jde o černobílé filmy pro pamětníky, nebo staré recepty, které jsou nekonečnou inspirací kuchařů.
Prvorepublikové období bylo krátké a trochu jako jízda na horské dráze. První Vánoce v roce 1918 byly chudé: lidé se potýkali s nedostatkem potravin, uhlí i vysokými cenami. Zároveň to však byly svátky plné radosti z konce války a víry v lepší časy. Postupem se situace zlepšovala a lidé si mohli dopřát nejrůznější delikatesy i exotické ovoce.
Masarykovo cukroví, išelské dortíčky i sádlovky – první republika nám dala nejen druhy, které se dělají dodnes, ale i další vánoční zvyky, ať už jde o kapra a bramborový salát, nebo chození na Štědrý den na šneky. Nostalgie je tak zcela na místě. Pokud si chtete připomenout pár tehdejších receptů, ale i to, jak se ve 20. a 30. letech stolovalo, ponořte do našeho časopisu, který je teď na stáncích.
Zdroj: Apetit, Pavel Berky