Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem
Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

4.7/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Velmi snadné Na 4 poháry

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4542 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 395 g
Tuky 286 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Neobvyklému krému z kaštanového pyré v kombinaci se slaným karamelem, rozplývajícími se pusinkami, nadýchanou šlehačkou a křupavými oříšky se jen těžko odolává. Při vymýšlení receptu mi byl inspirací slavný francouzský dezert Mont Blanc. Trochu jsem si zjednodušila přípravu a vylepšila ho karamelem a oříšky. Takhle si představuju vrchol blaha,“ popisuje vznik receptu naše kolegyně Martina Zajícová. 

Související recepty

Suroviny

Na sněhové pusinky
Na karamelové ořechy
pekanové ořechy 150 g
nasekané
Na slaný karamel
sůl mořská 1 ČL
nebo podle chuti
Na kaštanový krém
slazené (pokud koupíte mražené, tak povolené)
dřeň vyškrábnutá
strouhaný
Na dokončení
33%, ušlehaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem.

2

Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení.

3

Sněhem naplňte cukrářský sáček a stříkejte na plech různě velké pusinky. Plech vložte do trouby a pečte 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout.

4

Ořechy nasypte na pánev, zasypte cukrem a zahřívejte na středním plameni, dokud cukr nezačne karamelizovat (hlídejte, ať se nespálí, zhořkl by!). Ořechy míchejte, aby se všechny pěkně obalily v karamelu. Potom je přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout.

5

Všechny ingredience na slaný karamel dejte do rendlíku, přidejte 2 lžíce vody, přiveďte k varu, ztlumte a nechte na mírném plameni za občasného promíchání bublat, dokud karamel nezezlátne. Odstavte a nechte vychladnout.

6

Krémový sýr, kaštanové pyré, dřeň z vanilkového lusku a muškátový oříšek dejte do mísy a vše prošlehejte dohladka.

7

Do poháru postupně vrstvěte kaštanové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné si nechte na ozdobu), slaný karamel a ořechy. Celý pohár završte šlehačkou, velkou pusinkou a karamelovým přelivem. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...