Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 4 poháry

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4542 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 395 g
Tuky 286 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Neobvyklému krému z kaštanového pyré v kombinaci se slaným karamelem, rozplývajícími se pusinkami, nadýchanou šlehačkou a křupavými oříšky se jen těžko odolává. Při vymýšlení receptu mi byl inspirací slavný francouzský dezert Mont Blanc. Trochu jsem si zjednodušila přípravu a vylepšila ho karamelem a oříšky. Takhle si představuju vrchol blaha,“ popisuje vznik receptu naše kolegyně Martina Zajícová. 

Související recepty

Suroviny

Na sněhové pusinky
bílek 2 ks
krupicový cukr 125 g
Na karamelové ořechy
pekanové ořechy 150 g
nasekané
krupicový cukr 2 PL
Na slaný karamel
krupicový cukr 100 g
smetana ke šlehání 100 ml
33%
máslo 20 g
sůl mořská 1 ČL
nebo podle chuti
Na kaštanový krém
krémový sýr 375 g
kaštanové pyré 200 g
slazené (pokud koupíte mražené, tak povolené)
vanilkový lusk 0.33 ks
dřeň vyškrábnutá
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
Na dokončení
smetana ke šlehání 250 ml
33%, ušlehaná

1 Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení. Sněhem naplňte cukrářský sáček a stříkejte na plech různě velké pusinky. Plech vložte do trouby a pečte 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout.

2 Ořechy nasypte na pánev, zasypte cukrem a zahřívejte na středním plameni, dokud cukr nezačne karamelizovat (hlídejte, ať se nespálí, zhořkl by!). Ořechy míchejte, aby se všechny pěkně obalily v karamelu. Potom je přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout.

3 Všechny ingredience na slaný karamel dejte do rendlíku, přidejte 2 lžíce vody, přiveďte k varu, ztlumte a nechte na mírném plameni za občasného promíchání bublat, dokud karamel nezezlátne. Odstavte a nechte vychladnout.

4 Krémový sýr, kaštanové pyré, dřeň z vanilkového lusku a muškátový oříšek dejte do mísy a vše prošlehejte dohladka.

5 Do poháru postupně vrstvěte kaštanové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné si nechte na ozdobu), slaný karamel a ořechy. Celý pohár završte šlehačkou, velkou pusinkou a karamelovým přelivem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit