0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

4.8 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné Na 4 poháry

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4542 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 395 g
Tuky 286 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Neobvyklému krému z kaštanového pyré v kombinaci se slaným karamelem, rozplývajícími se pusinkami, nadýchanou šlehačkou a křupavými oříšky se jen těžko odolává. Při vymýšlení receptu mi byl inspirací slavný francouzský dezert Mont Blanc. Trochu jsem si zjednodušila přípravu a vylepšila ho karamelem a oříšky. Takhle si představuju vrchol blaha,“ popisuje vznik receptu naše kolegyně Martina Zajícová. 

Suroviny

Na sněhové pusinky
bílek 2 ks
krupicový cukr 125 g
Na karamelové ořechy
pekanové ořechy 150 g
nasekané
krupicový cukr 2 PL
Na slaný karamel
krupicový cukr 100 g
smetana ke šlehání 100 ml
33%
máslo 20 g
sůl mořská 1 ČL
nebo podle chuti
Na kaštanový krém
krémový sýr 375 g
kaštanové pyré 200 g
slazené (pokud koupíte mražené, tak povolené)
vanilkový lusk ks
dřeň vyškrábnutá
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný
Na dokončení
smetana ke šlehání 250 ml
33%, ušlehaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem.

2

Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení.

3

Sněhem naplňte cukrářský sáček a stříkejte na plech různě velké pusinky. Plech vložte do trouby a pečte 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout.

4

Ořechy nasypte na pánev, zasypte cukrem a zahřívejte na středním plameni, dokud cukr nezačne karamelizovat (hlídejte, ať se nespálí, zhořkl by!). Ořechy míchejte, aby se všechny pěkně obalily v karamelu. Potom je přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout.

5

Všechny ingredience na slaný karamel dejte do rendlíku, přidejte 2 lžíce vody, přiveďte k varu, ztlumte a nechte na mírném plameni za občasného promíchání bublat, dokud karamel nezezlátne. Odstavte a nechte vychladnout.

6

Krémový sýr, kaštanové pyré, dřeň z vanilkového lusku a muškátový oříšek dejte do mísy a vše prošlehejte dohladka.

7

Do poháru postupně vrstvěte kaštanové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné si nechte na ozdobu), slaný karamel a ořechy. Celý pohár završte šlehačkou, velkou pusinkou a karamelovým přelivem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč