Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Kaštanový pohár s pusinkami, ořechy a slaným karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1844 kcal
Bílkoviny 36 g
Cukr 176 g
Tuky 107 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Neobvyklému krému z kaštanového pyré v kombinaci se slaným karamelem, rozplývajícími se pusinkami, nadýchanou šlehačkou a křupavými oříšky se jen těžko odolává. Při vymýšlení receptu mi byl inspirací slavný francouzský dezert Mont Blanc. Trochu jsem si zjednodušila přípravu a vylepšila ho karamelem a oříšky. Takhle si představuju vrchol blaha,“ popisuje vznik receptu naše kolegyně Martina Zajícová. 

Suroviny

Na sněhové pusinky
bílek 2 ks
krupicový cukr 125 g
Na karamelové ořechy
pekanové ořechy 150 g
nasekané
krupicový cukr 2 PL

1 Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení. Sněhem naplňte cukrářský sáček a stříkejte na plech různě velké pusinky. Plech vložte do trouby a pečte 2 hodiny. Poté je nechte zcela vychladnout.

2 Ořechy nasypte na pánev, zasypte cukrem a zahřívejte na středním plameni, dokud cukr nezačne karamelizovat (hlídejte, ať se nespálí, zhořkl by!). Ořechy míchejte, aby se všechny pěkně obalily v karamelu. Potom je přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout.

3 Všechny ingredience na slaný karamel dejte do rendlíku, přidejte 2 lžíce vody, přiveďte k varu, ztlumte a nechte na mírném plameni za občasného promíchání bublat, dokud karamel nezezlátne. Odstavte a nechte vychladnout.

4 Krémový sýr, kaštanové pyré, dřeň z vanilkového lusku a muškátový oříšek dejte do mísy a vše prošlehejte dohladka.

5 Do poháru postupně vrstvěte kaštanové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné si nechte na ozdobu), slaný karamel a ořechy. Celý pohár završte šlehačkou, velkou pusinkou a karamelovým přelivem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...

Obchod Apetit