Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč Mont Blanc
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 6
Do 90 minut Pro zkušené Na koláčovou formu o průměru 23 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6659 kcal
Bílkoviny 219 g
Sacharidy 472 g
Tuky 409 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakmile jsme poprvé ochutnali slavný francouzský dezert Mont Blanc, okamžitě si nás získal. Kombinace kaštanového pyré a šlehačky je prostě neodolatelná. Použili jsme zmíněné suroviny, přidali pár dalších a stvořili dokonalý podzimní koláč. Pomyslnou třešinkou jsou kandované pekany – jen pozor, ať je nesníte dřív, než jimi stačíte koláč ozdobit.

Suroviny

Na koláč
mouka 120 g
kaštanová (k dostání v prodejnách se zdravou výživou)
+ na podsypání
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené
vejce 1 ks
rozšlehané
vanilkový extrakt 1 ČL
sněhové pusinky
hotové, my použili hladké i řezané
Na kandované pekany
vanilkový extrakt 1 ČL
skořice ¼ ČL
mletá
sůl 1 špetka
pekanové ořechy 90 g
Na kaštanový krém
slazené
rum 2 PL
třtinový nebo tuzemák
želatina 1 plátek
nejméně 33%
Na mascarpone krém
studené
vanilkový extrakt
pár kapek
40%, vychlazená

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C. Ve velké míse (nebo food processoru) smíchejte obě mouky, špetku soli a cukr. Máslo nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy (případně můžete použít i máslo předem ztuhlé z mrazáku a do mísy je rychle nastrouhat). Konečky prstů máslo zapracujte do mouky, až vznikne drobenka. Pokud používáte food processor, přidejte do mouky máslo a několika krátkými pulzy zapracujte do struktury drobenky.

2

Uprostřed směsi mouky a másla udělejte důlek, přilijte rozšlehané vejce, žloutek a vanilkový extrakt a zapracujte do směsi vidličkou. Pak těsto rychle spojte rukama do tvaru disku, zabalte a uložte do chladničky nejméně na 30 minut. Pokud by těsto nedrželo při sobě, přidejte 1–2 lžíce ledové vody (jestliže používáte processor, přidejte vejce a ještě několika pulzy promixujte na těsto).

3

Zatímco se těsto chladí, připravte kandované pekany. V rendlíčku rozpusťte máslo, vmíchejte javorový sirup, vanilku, skořici a sůl. Vařte, až směs zpění, pak vsypte pekany, promíchejte je a nechte ve směsi obalit. Za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezačne bublat (asi 3 minuty). Vlijte na malý plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete do jedné vrstvy. Vložte do vyhřáté trouby na cca 10 minut. Vyjměte, nechte chladnout a ztuhnout.

4

Vychlazené těsto vyndejte z lednice, pracovní desku lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na cca 0,3cm tloušťku a přeneste do formy. Vytvarujte boky korpusu. Přebytečné části těsta odřízněte. Propíchejte dno korpusu vidličkou, položte na něj pečicí papír se zátěží (např. suché fazole) a vložte do trouby. Pečte 15 minut, pak sejměte zátěž a dopečte dozlatova. Vyndejte a nechte zcela vychladnout.

5

Připravte krémy. Na kaštanový utřete kaštanové pyré s rumem, množství rumu uzpůsobte tomu, jak máte tuhé pyré. Želatinu nechte nabobtnat v rendlíčku v pár lžících studené vody, pak ji šetrně na sporáku zahřejte do rozpuštění (nebo ji opatrně rozehřejte v mikrovlnné troubě). Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Oddělte pár lžic a přidejte je do želatiny, rozmíchejte, vraťte ke zbytku smetany, zapracujte ji všechnu do pyré a odložte do chladničky.

6

Na druhý krém dejte do mísy mascarpone, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Metlami (použijte robot nebo elektrický šlehač) krém krátce prošlehejte. Poté přidejte studenou smetanu a šlehejte, dokud nevznikne pevný krém. Krém přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou, sáček zajistěte svorkou a vložte nejméně na 20 minut do lednice, aby krém zatuhl.

7

Vychladlý korpus naplňte kaštanovým krémem a nechte chvíli proležet. Před podáváním dozdobte: sáčkem s mascarpone krémem nakreslete na povrch koláče ozdobné špičky. Doplňte hotovými pusinkami a kandovanými pekanovými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín