Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koláč Mont Blanc
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 6
Do 90 minut Pro zkušené Na koláčovou formu o průměru 23 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6659 kcal
Bílkoviny 219 g
Sacharidy 472 g
Tuky 409 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakmile jsme poprvé ochutnali slavný francouzský dezert Mont Blanc, okamžitě si nás získal. Kombinace kaštanového pyré a šlehačky je prostě neodolatelná. Použili jsme zmíněné suroviny, přidali pár dalších a stvořili dokonalý podzimní koláč. Pomyslnou třešinkou jsou kandované pekany – jen pozor, ať je nesníte dřív, než jimi stačíte koláč ozdobit.

Suroviny

Na koláč
mouka 120 g
kaštanová (k dostání v prodejnách se zdravou výživou)
+ na podsypání
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studené
vejce 1 ks
rozšlehané
vanilkový extrakt 1 ČL
sněhové pusinky
hotové, my použili hladké i řezané
Na kandované pekany
vanilkový extrakt 1 ČL
skořice ¼ ČL
mletá
sůl 1 špetka
pekanové ořechy 90 g
Na kaštanový krém
slazené
rum 2 PL
třtinový nebo tuzemák
želatina 1 plátek
nejméně 33%
Na mascarpone krém
studené
vanilkový extrakt
pár kapek
40%, vychlazená

Postup

1

Předehřejte troubu na 180°C. Ve velké míse (nebo food processoru) smíchejte obě mouky, špetku soli a cukr. Máslo nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy (případně můžete použít i máslo předem ztuhlé z mrazáku a do mísy je rychle nastrouhat). Konečky prstů máslo zapracujte do mouky, až vznikne drobenka. Pokud používáte food processor, přidejte do mouky máslo a několika krátkými pulzy zapracujte do struktury drobenky.

2

Uprostřed směsi mouky a másla udělejte důlek, přilijte rozšlehané vejce, žloutek a vanilkový extrakt a zapracujte do směsi vidličkou. Pak těsto rychle spojte rukama do tvaru disku, zabalte a uložte do chladničky nejméně na 30 minut. Pokud by těsto nedrželo při sobě, přidejte 1–2 lžíce ledové vody (jestliže používáte processor, přidejte vejce a ještě několika pulzy promixujte na těsto).

3

Zatímco se těsto chladí, připravte kandované pekany. V rendlíčku rozpusťte máslo, vmíchejte javorový sirup, vanilku, skořici a sůl. Vařte, až směs zpění, pak vsypte pekany, promíchejte je a nechte ve směsi obalit. Za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezačne bublat (asi 3 minuty). Vlijte na malý plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete do jedné vrstvy. Vložte do vyhřáté trouby na cca 10 minut. Vyjměte, nechte chladnout a ztuhnout.

4

Vychlazené těsto vyndejte z lednice, pracovní desku lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na cca 0,3cm tloušťku a přeneste do formy. Vytvarujte boky korpusu. Přebytečné části těsta odřízněte. Propíchejte dno korpusu vidličkou, položte na něj pečicí papír se zátěží (např. suché fazole) a vložte do trouby. Pečte 15 minut, pak sejměte zátěž a dopečte dozlatova. Vyndejte a nechte zcela vychladnout.

5

Připravte krémy. Na kaštanový utřete kaštanové pyré s rumem, množství rumu uzpůsobte tomu, jak máte tuhé pyré. Želatinu nechte nabobtnat v rendlíčku v pár lžících studené vody, pak ji šetrně na sporáku zahřejte do rozpuštění (nebo ji opatrně rozehřejte v mikrovlnné troubě). Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Oddělte pár lžic a přidejte je do želatiny, rozmíchejte, vraťte ke zbytku smetany, zapracujte ji všechnu do pyré a odložte do chladničky.

6

Na druhý krém dejte do mísy mascarpone, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Metlami (použijte robot nebo elektrický šlehač) krém krátce prošlehejte. Poté přidejte studenou smetanu a šlehejte, dokud nevznikne pevný krém. Krém přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou, sáček zajistěte svorkou a vložte nejméně na 20 minut do lednice, aby krém zatuhl.

7

Vychladlý korpus naplňte kaštanovým krémem a nechte chvíli proležet. Před podáváním dozdobte: sáčkem s mascarpone krémem nakreslete na povrch koláče ozdobné špičky. Doplňte hotovými pusinkami a kandovanými pekanovými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč