0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si nejlepší ořechové cukroví: 22 osvědčených receptů a tipy redakce

Připravte si nejlepší ořechové cukroví: 22 osvědčených receptů a tipy redakce
ZDROJ: ImageProfessionals

Určitě máte v kuchařce po babičce osvědčené rodinné recepty na tradiční ořechové cukroví jako jsou rohlíčky, pracny, ořechové pusinky nebo třeba Masarykovo cukroví. Ořechy, oříšky a mandle si můžete namlít či nasekat doma nebo si je tak rovnou koupit. Budete-li chtít zvýraznit jejich chuť, před mletím je opražte na sucho na pánvi. Pojďte si s námi připravit tradiční i netradiční ořechové cukroví!

Mleté ořechy nebo mandle jsou ideálním „materiálem“ pro tvoření cukroví – jak pečeného, tak nepečeného. Jde o tučnou a jemnou hmotu, kterou můžete do značné míry při pečení nahradit mouku, nebo jejím přidáním vytvořit ořechovou variantu původního cukroví

  • Ořechy upotřebíte do tradičního cukroví, jako jsou pracny, pusinky, kakaové ořechy nebo rohlíčky.
  • Mleté skořápkové plody dodají nový šmrnc lineckému, vosím hnízdům nebo máslovým sušenkám
  • Ořechové kuličky nebo košíčky jsou hotové raz dva.

Pracny

Tradičním cukrovím, které pekly už naše babičky, jsou pracny nebo také medvědí tlapky. Jejich název pochází z německého Pratz, což v překladu znamená noha. Medvědí tlapky se jim říká proto, že se svým tvarem skutečně medvědí tlapě podobají. To byl pravděpodobně i účel, protože cukroví připomínající zvířata se peklo již v 16. století a sloužilo jako ochrana rodiny, domu i zvířat. Podle pohanů mělo cukroví tajemnou moc, a tak se věšelo na stromy, aby plodily ovoce, na domy, aby se v nich drželo štěstí, a na chlévy, aby byla zvířata zdravá.

Pár užitečných rad

  • Pracny budou lepší, když těsto necháte odležet přes noc v lednici.
  • Formičky nevymazávejte, v těstu je dost tuku, který se v troubě rozpustí a udělá tak stejnou službu.
  • Formičky nikdy neplňte až po okraj a uprostřed nechte důlek.
  • Pracny vyklepávejte z formiček ještě horké. Pokud to i tak nejde, klepněte s nimi o stůl nebo prkénko.
  • Pracny můžete ale i nemusíte obalovat v cukru. Jsou dobré i bez něj.
  • Jste alergičtí na lepek? Máme pro vás recept na bezlepkové pracny.
  • Objevili jste na půdě formičky, ale jsou zašlé? Podívejte se, jak je vycídit.

Masarykovo cukroví

Na závěr pro vás máme pár zajímavost o sice tradičním, ale již skoro zapomenutém Masarykovu cukroví.

Tomáš Garrigue Masaryk byl známí tím, že si nepotrpěl na složitá jídla, preferoval zkrátka jednoduchost. Jeho nejoblíbenějším cukrovím byly právě naprosto jednoduché Masarykovy knoflíky, jak se jim také jinak říká. Na vánoční tabuli prý nesměly nikdy chybět.

Pár užitečných rad

  • Jelikož se jedná o skutečně nejjednodušší cukroví na přípravu, není potřeba nějakých zvláštních rad a tipů. Masarykovo cukroví zkrátka nemůžete nijak zkazit.
  • Jednu rádu vám ale přece jen dáme. Cukroví po upečení schovejte a vyndejte ho až na Štědrý den. I přes to, že je skutečně jednoduché, je až překvapivě dobré, a tak by se mohlo stát, že o Vánocích už bude snědené.

Ořechové pusinky

Vyšlehané bílky s cukrem a mletými ořechy jsou lehké, nadýchané jako vánek. Chutnají báječně, přitom není třeba složité přípravy. Použít můžete takové ořechy, které jsou zrovna po ruce.

  • Pusinky pečte je spíš déle při nižší teplotě a před sundáním z plechu či pečicího papíru je nechte zcela vychladnout. 
  • Upečené pusinky můžete slepovat krémem nebo ganache.

Zdroj: Apetit

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč