0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dinara Kasko: ukrajinská cukrářka, která spojila architekturu s vášní pro sladké

Dinara Kasko
ZDROJ: Se souhlasem Dinary Kasko/osobní archiv Dinary Kasko
sdílet:

Je pečení vaší vášní? Pak byste si neměli nechat ujít náš článek o populární ukrajinské cukrářce Dinaře Kasko. V čem jsou její sladké výtvory tolik výjimečné? Čím prorazila a v čem je její tvorba pozoruhodná?

Cukrářku Dinaru Kasko z Ukrajiny proslavil unikátní vzhled jejích dezertů. Její dorty jsou totiž architektonické skvosty. Dinara se už od malička zajímala o různé druhy umění - od fotografování přes malování až po tanec. Nakonec ji kroky zavedly na vysokou školu architektury a designu, po jejímž ukončení nastoupila do architektonické firmy.

  • Zatímco pracovala jako architektka a věnovala se 3D vizualizacím, ve volném čase pekla. Nejprve na amatérské úrovni, později si udělala několik kurzů a nakonec zjistila, že pečení jí baví víc než architektura.
  • Uvědomila si při tom, že vzhled dortů je stejně důležitý jako chuť. Využila tak svých znalostí z oblasti architektury a designu a pokusila se dát svým výrobkům unikátní vzhled. 
  • A tak je to nakonec cukrařina, skrze níž realizuje své tvůrčí schopnosti a kreativitu.Když se spojí architektura, design a cukrařina

Z architektky architektonickou cukrářkou

Dinara navrhuje a vytváří silikonové formy geometrických tvarů na 3D tiskárně a ty následně používá k tvarování dortů. Má ráda rovné, ostré linie a jednoduché geometrické tvary. Její dorty mají často tvary krychlí, koulí, jehlanů nebo kuželů.

Aby se Dinaře podařilo co nejvíce propojit svět pečení a architektury, často spolupracuje s řadou uznávaných pekařů, vědců, matematiků a designérů.

Výrobní proces

Jak zhruba vypadá proces výroby Dinařiných architektonických dortů?

  • Jakmile Dinara dostane nápad, představuje si, jak by mohl výsledný výrobek vypadat, a přemýšlí a jak zrealizovat jeho výrobu .
  • Na základě této představy vytvoří 3D model v počítači a vytiskne ho na 3D tiskárně.
  • Hotovou formu naplní ingrediencemi a zamrazí.
  • Jakmile je výrobek dostatečně zmrazený, vyjme ho z formy a ozdobí.

Hotový výrobek se mnohdy podobá modelům budov a připomíná beton nebo sklo. Ve skutečnosti se v něm skrývá želatina, krém a korpus. Její dorty ale nejsou krásné jen na povrchu. I po rozkrojení na vás čekají úhledně zarovnané linie jednotlivých vrstev. Každý její výtvor je zkrátka kombinací dokonalého vzhledu a neodolatelné chuti.

Dinary nejpopulárnější dorty

  • Mezi Dinařiny nejznámější výtvory patří dort Bubbles, který se objevil na obálce časopisu So Good v roce 2016 a je považován za jeden z nejpřekvapivějších a nejinovativnějších výtvorů posledních let.
  • Za svůj nejnáročnější projekt Dinara považuje 81dílný rubínový čokoládový dort, který vyrobila pro producenta kakaa Barryho Callebauta.
  • Měla za úkol vyvinout recept, ve kterém by byla rubínová čokoláda hlavním chuťovým prvkem dortu, a také unikátní formu, která by zdůraznila neobvyklou chuť rubínové čokolády. Na přípravě výrobku tak strávila měsíc a půl.

Dinařiny umělecké dorty si můžete prohlédnout na jejím Instagramu nebo webových stránkách.

Zdroje informací: web Dinary Kasko, So Good Magazine

Související články

Jak na piškotové těsto
  • Tipy a triky

Jak na piškotové těsto

Nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – správný piškotový korpus není žádná sušinka, ale dokonalý základ pro jednoduché moučníky i pro luxusní a rafinované dorty a zákusky. Poradíme vám, jakých chyb se vyvarovat i jaké suroviny použít,...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit