0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dinara Kasko: ukrajinská cukrářka, která spojila architekturu s vášní pro sladké

Dinara Kasko
ZDROJ: Facebook/Dinara Kasko
sdílet:

Je pečení vaší vášní? Pak byste si neměli nechat ujít náš článek o populární ukrajinské cukrářce Dinaře Kasko. V čem jsou její sladké výtvory tolik výjimečné? Čím prorazila a v čem je její tvorba pozoruhodná?

Cukrářku Dinaru Kasko z Ukrajiny proslavil unikátní vzhled jejích dezertů. Její dorty jsou totiž architektonické skvosty. Dinara se už od malička zajímala o různé druhy umění - od fotografování přes malování až po tanec. Nakonec ji kroky zavedly na vysokou školu architektury a designu, po jejímž ukončení nastoupila do architektonické firmy.

  • Zatímco pracovala jako architektka a věnovala se 3D vizualizacím, ve volném čase pekla. Nejprve na amatérské úrovni, později si udělala několik kurzů a nakonec zjistila, že pečení jí baví víc než architektura.
  • Uvědomila si při tom, že vzhled dortů je stejně důležitý jako chuť. Využila tak svých znalostí z oblasti architektury a designu a pokusila se dát svým výrobkům unikátní vzhled. 
  • A tak je to nakonec cukrařina, skrze níž realizuje své tvůrčí schopnosti a kreativitu.Když se spojí architektura, design a cukrařina

Z architektky architektonickou cukrářkou

Dinara navrhuje a vytváří silikonové formy geometrických tvarů na 3D tiskárně a ty následně používá k tvarování dortů. Má ráda rovné, ostré linie a jednoduché geometrické tvary. Její dorty mají často tvary krychlí, koulí, jehlanů nebo kuželů.

Aby se Dinaře podařilo co nejvíce propojit svět pečení a architektury, často spolupracuje s řadou uznávaných pekařů, vědců, matematiků a designérů.

Výrobní proces

Jak zhruba vypadá proces výroby Dinařiných architektonických dortů?

  • Jakmile Dinara dostane nápad, představuje si, jak by mohl výsledný výrobek vypadat, a přemýšlí a jak zrealizovat jeho výrobu .
  • Na základě této představy vytvoří 3D model v počítači a vytiskne ho na 3D tiskárně.
  • Hotovou formu naplní ingrediencemi a zamrazí.
  • Jakmile je výrobek dostatečně zmrazený, vyjme ho z formy a ozdobí.

Hotový výrobek se mnohdy podobá modelům budov a připomíná beton nebo sklo. Ve skutečnosti se v něm skrývá želatina, krém a korpus. Její dorty ale nejsou krásné jen na povrchu. I po rozkrojení na vás čekají úhledně zarovnané linie jednotlivých vrstev. Každý její výtvor je zkrátka kombinací dokonalého vzhledu a neodolatelné chuti.

Dinary nejpopulárnější dorty

  • Mezi Dinařiny nejznámější výtvory patří dort Bubbles, který se objevil na obálce časopisu So Good v roce 2016 a je považován za jeden z nejpřekvapivějších a nejinovativnějších výtvorů posledních let.
  • Za svůj nejnáročnější projekt Dinara považuje 81dílný rubínový čokoládový dort, který vyrobila pro producenta kakaa Barryho Callebauta.
  • Měla za úkol vyvinout recept, ve kterém by byla rubínová čokoláda hlavním chuťovým prvkem dortu, a také unikátní formu, která by zdůraznila neobvyklou chuť rubínové čokolády. Na přípravě výrobku tak strávila měsíc a půl.

Dinařiny umělecké dorty si můžete prohlédnout na jejím Instagramu nebo webových stránkách.

Související články

Jak na piškotové těsto
  • Tipy a triky

Jak na piškotové těsto

Nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – správný piškotový korpus není žádná sušinka, ale dokonalý základ pro jednoduché moučníky i pro luxusní a rafinované dorty a zákusky. Poradíme vám, jakých chyb se vyvarovat i jaké suroviny použít,...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit