Dort není až tak složitý, jen časově náročný. Pokud ho tedy chcete připravit své lásce ke svátku svatého Valentýna, raději s tím počítejte. Výrobu rozložte na dva dny: první den upečte křehké těsto a bezé. Druhý den připravte ovocnou vrstvu a krém a vše sestavte dohromady.
Suroviny
Postup
Začněte BEZÉ. Na pečicí papír obkreslete tužkou obvod formy o průměru 26 cm, pak papír otočte, kruh vymažte slabě máslem a papír položte na plech. Bílky dejte do čisté mísy a začněte šlehat. Když se začne tvořit hustá pěna, přidávejte po lžících cukr. Vyšlehejte do pevného sněhu, na závěr zašlehejte škrob. Sníh rozetřete v rovnoměrné vrstvě lžící na předkreslený kruh. Posypte plátky mandlí. Vložte do trouby předehřáté na 120°C a pomalu sušte (cca 1,5 hodiny) dokud není bezé hotové a křupavé – můžete je nechat vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.
NA KŘEHKÉ TĚSTO rychle zpracujte všechny ingredience ve food procesoru nebo pomocí prstů. Těsto zformujte do placky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice. Pak vyjměte, rozválejte a přeneste na dno nepřilnavé dortové formy, nebo do ní těsto upěchujte v rovnoměrné vrstvě. Vložte opět na 30 minut do lednice. Pak propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 15– 20 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Pak těsto vyjměte z formy, dejte na servírovací talíř a stáhněte podle obvodu dortovým ráfkem. Talíř s ráfkem umístěte do mrazáku, aby byl základ studený, až na něj budete lít želé. Pokud ráfek nemáte, dort nechte ve formě: ráfek řeší především snadný přesun dortu na servírovací talíř.
NA OVOCNOU VRSTVU nechte nabobtnat želatinu v trošce vody. Cca 100 ml sirupu dejte do rendlíčku a zahřejte (nesmí se vařit). Pak přidejte vymačkanou želatinu a rozmíchejte do rozpuštění. Do mísy nalijte zbytek sirupu, vložte rozpuštěnou želatinu, promíchejte a přidejte rovnou mražené maliny. Nechte chviličku zchladnout. Jakmile začne želé rosolovatět, vytáhněte talíř s ráfkem z mrazáku a nalijte želé na těsto. Nechte zcela ztuhnout v chladu.
NA KRÉM ušlehejte smetanu do pevných špiček, krémový sýr utřete s cukrem dohladka, pak zapracujte šlehačku. Krém naneste na ovocnou vrstvu.
Dort uložte na hodinu do chladu, aby se vrstvy proležely. Sejměte ráfek nebo dort vyndejte z formy na talíř. Bezé nalámejte na kusy, rozložte na dort a ozdobte čerstvými malinami.