Dort s malinami a bezé

Dort s malinami a bezé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s malinami a bezé

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na formu o průměru 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9708 kcal
Bílkoviny 1145 g
Sacharidy 606 g
Tuky 282 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort není až tak složitý, jen časově náročný. Pokud ho tedy chcete připravit své lásce ke svátku svatého Valentýna, raději s tím počítejte. Výrobu rozložte na dva dny: první den upečte křehké těsto a bezé. Druhý den připravte ovocnou vrstvu a krém a vše sestavte dohromady.

Suroviny

Na bezé
máslo
na vymazání
bílek 2 ks
krupicový cukr 105 g
škrob 1 ČL
kukuřičný
mandle plátky
na posypání
maliny 1 hrst
na ozdobení
Na křehké těsto
žloutek 2 ks
moučkový cukr 20 g
kypřicí prášek do pečiva 0.25 ČL
citronová kůra 1 špetka
nastrouhaná
mouka pšeničná hladká 105 g
máslo 70 g
studené, na kostičky
Na ovocnou vrstvu
želatina 8 plátků
malinový sirup 450 ml
můžete jej i trochu zředit vodou
mražené maliny 420 g
Na krém
smetana ke šlehání 400 ml
krémový sýr 250 g
moučkový cukr 2 PL

Postup

1

Začněte BEZÉ. Na pečicí papír obkreslete tužkou obvod formy o průměru 26 cm, pak papír otočte, kruh vymažte slabě máslem a papír položte na plech. Bílky dejte do čisté mísy a začněte šlehat. Když se začne tvořit hustá pěna, přidávejte po lžících cukr. Vyšlehejte do pevného sněhu, na závěr zašlehejte škrob. Sníh rozetřete v rovnoměrné vrstvě lžící na předkreslený kruh. Posypte plátky mandlí. Vložte do trouby předehřáté na 120°C a pomalu sušte (cca 1,5 hodiny) dokud není bezé hotové a křupavé – můžete je nechat vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.

2

NA KŘEHKÉ TĚSTO rychle zpracujte všechny ingredience ve food procesoru nebo pomocí prstů. Těsto zformujte do placky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice. Pak vyjměte, rozválejte a přeneste na dno nepřilnavé dortové formy, nebo do ní těsto upěchujte v rovnoměrné vrstvě. Vložte opět na 30 minut do lednice. Pak propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 15– 20 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Pak těsto vyjměte z formy, dejte na servírovací talíř a stáhněte podle obvodu dortovým ráfkem. Talíř s ráfkem umístěte do mrazáku, aby byl základ studený, až na něj budete lít želé. Pokud ráfek nemáte, dort nechte ve formě: ráfek řeší především snadný přesun dortu na servírovací talíř.

3

NA OVOCNOU VRSTVU nechte nabobtnat želatinu v trošce vody. Cca 100 ml sirupu dejte do rendlíčku a zahřejte (nesmí se vařit). Pak přidejte vymačkanou želatinu a rozmíchejte do rozpuštění. Do mísy nalijte zbytek sirupu, vložte rozpuštěnou želatinu, promíchejte a přidejte rovnou mražené maliny. Nechte chviličku zchladnout. Jakmile začne želé rosolovatět, vytáhněte talíř s ráfkem z mrazáku a nalijte želé na těsto. Nechte zcela ztuhnout v chladu.

4

NA KRÉM ušlehejte smetanu do pevných špiček, krémový sýr utřete s cukrem dohladka, pak zapracujte šlehačku. Krém naneste na ovocnou vrstvu.

5

Dort uložte na hodinu do chladu, aby se vrstvy proležely. Sejměte ráfek nebo dort vyndejte z formy na talíř. Bezé nalámejte na kusy, rozložte na dort a ozdobte čerstvými malinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit