Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort s malinami a bezé
Dort s malinami a bezé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s malinami a bezé

4.5/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné Na formu o průměru 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9708 kcal
Bílkoviny 1145 g
Sacharidy 606 g
Tuky 282 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort není až tak složitý, jen časově náročný. Pokud ho tedy chcete připravit své lásce ke svátku svatého Valentýna, raději s tím počítejte. Výrobu rozložte na dva dny: první den upečte křehké těsto a bezé. Druhý den připravte ovocnou vrstvu a krém a vše sestavte dohromady.

Související recepty

Suroviny

Na bezé
na vymazání
škrob 1 ČL
kukuřičný
mandle plátky
na posypání
maliny 1 hrst
na ozdobení
Na křehké těsto
kypřicí prášek do pečiva ¼ ČL
nastrouhaná
studené, na kostičky
Na ovocnou vrstvu
želatina 8 plátků
malinový sirup 450 ml
můžete jej i trochu zředit vodou
mražené maliny 420 g
Na krém

Postup

1

Začněte BEZÉ. Na pečicí papír obkreslete tužkou obvod formy o průměru 26 cm, pak papír otočte, kruh vymažte slabě máslem a papír položte na plech. Bílky dejte do čisté mísy a začněte šlehat. Když se začne tvořit hustá pěna, přidávejte po lžících cukr. Vyšlehejte do pevného sněhu, na závěr zašlehejte škrob. Sníh rozetřete v rovnoměrné vrstvě lžící na předkreslený kruh. Posypte plátky mandlí. Vložte do trouby předehřáté na 120°C a pomalu sušte (cca 1,5 hodiny) dokud není bezé hotové a křupavé – můžete je nechat vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.

2

NA KŘEHKÉ TĚSTO rychle zpracujte všechny ingredience ve food procesoru nebo pomocí prstů. Těsto zformujte do placky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice. Pak vyjměte, rozválejte a přeneste na dno nepřilnavé dortové formy, nebo do ní těsto upěchujte v rovnoměrné vrstvě. Vložte opět na 30 minut do lednice. Pak propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 15– 20 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Pak těsto vyjměte z formy, dejte na servírovací talíř a stáhněte podle obvodu dortovým ráfkem. Talíř s ráfkem umístěte do mrazáku, aby byl základ studený, až na něj budete lít želé. Pokud ráfek nemáte, dort nechte ve formě: ráfek řeší především snadný přesun dortu na servírovací talíř.

3

NA OVOCNOU VRSTVU nechte nabobtnat želatinu v trošce vody. Cca 100 ml sirupu dejte do rendlíčku a zahřejte (nesmí se vařit). Pak přidejte vymačkanou želatinu a rozmíchejte do rozpuštění. Do mísy nalijte zbytek sirupu, vložte rozpuštěnou želatinu, promíchejte a přidejte rovnou mražené maliny. Nechte chviličku zchladnout. Jakmile začne želé rosolovatět, vytáhněte talíř s ráfkem z mrazáku a nalijte želé na těsto. Nechte zcela ztuhnout v chladu.

4

NA KRÉM ušlehejte smetanu do pevných špiček, krémový sýr utřete s cukrem dohladka, pak zapracujte šlehačku. Krém naneste na ovocnou vrstvu.

5

Dort uložte na hodinu do chladu, aby se vrstvy proležely. Sejměte ráfek nebo dort vyndejte z formy na talíř. Bezé nalámejte na kusy, rozložte na dort a ozdobte čerstvými malinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín