0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort s malinami a bezé

Dort s malinami a bezé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s malinami a bezé

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Na formu o průměru 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9708 kcal
Bílkoviny 1145 g
Sacharidy 606 g
Tuky 282 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort není až tak složitý, jen časově náročný. Pokud ho tedy chcete připravit své lásce ke svátku svatého Valentýna, raději s tím počítejte. Výrobu rozložte na dva dny: první den upečte křehké těsto a bezé. Druhý den připravte ovocnou vrstvu a krém a vše sestavte dohromady.

Suroviny

Na bezé
máslo
na vymazání
bílek 2 ks
krupicový cukr 105 g
škrob 1 ČL
kukuřičný
mandle plátky
na posypání
maliny 1 hrst
na ozdobení
Na křehké těsto
žloutek 2 ks
moučkový cukr 20 g
kypřicí prášek do pečiva ¼ ČL
citronová kůra 1 špetka
nastrouhaná
mouka pšeničná hladká 105 g
máslo 70 g
studené, na kostičky
Na ovocnou vrstvu
želatina 8 plátků
malinový sirup 450 ml
můžete jej i trochu zředit vodou
mražené maliny 420 g
Na krém
smetana ke šlehání 400 ml
krémový sýr 250 g
moučkový cukr 2 PL

Postup

1

Začněte BEZÉ. Na pečicí papír obkreslete tužkou obvod formy o průměru 26 cm, pak papír otočte, kruh vymažte slabě máslem a papír položte na plech. Bílky dejte do čisté mísy a začněte šlehat. Když se začne tvořit hustá pěna, přidávejte po lžících cukr. Vyšlehejte do pevného sněhu, na závěr zašlehejte škrob. Sníh rozetřete v rovnoměrné vrstvě lžící na předkreslený kruh. Posypte plátky mandlí. Vložte do trouby předehřáté na 120°C a pomalu sušte (cca 1,5 hodiny) dokud není bezé hotové a křupavé – můžete je nechat vychladnout v troubě s pootevřenými dvířky.

2

NA KŘEHKÉ TĚSTO rychle zpracujte všechny ingredience ve food procesoru nebo pomocí prstů. Těsto zformujte do placky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice. Pak vyjměte, rozválejte a přeneste na dno nepřilnavé dortové formy, nebo do ní těsto upěchujte v rovnoměrné vrstvě. Vložte opět na 30 minut do lednice. Pak propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby předehřáté na 180°C na 15– 20 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout. Pak těsto vyjměte z formy, dejte na servírovací talíř a stáhněte podle obvodu dortovým ráfkem. Talíř s ráfkem umístěte do mrazáku, aby byl základ studený, až na něj budete lít želé. Pokud ráfek nemáte, dort nechte ve formě: ráfek řeší především snadný přesun dortu na servírovací talíř.

3

NA OVOCNOU VRSTVU nechte nabobtnat želatinu v trošce vody. Cca 100 ml sirupu dejte do rendlíčku a zahřejte (nesmí se vařit). Pak přidejte vymačkanou želatinu a rozmíchejte do rozpuštění. Do mísy nalijte zbytek sirupu, vložte rozpuštěnou želatinu, promíchejte a přidejte rovnou mražené maliny. Nechte chviličku zchladnout. Jakmile začne želé rosolovatět, vytáhněte talíř s ráfkem z mrazáku a nalijte želé na těsto. Nechte zcela ztuhnout v chladu.

4

NA KRÉM ušlehejte smetanu do pevných špiček, krémový sýr utřete s cukrem dohladka, pak zapracujte šlehačku. Krém naneste na ovocnou vrstvu.

5

Dort uložte na hodinu do chladu, aby se vrstvy proležely. Sejměte ráfek nebo dort vyndejte z formy na talíř. Bezé nalámejte na kusy, rozložte na dort a ozdobte čerstvými malinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč