Lečo na způsob shakshuky

Lečo na způsob shakshuky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lečo na způsob shakshuky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1004 kcal
Bílkoviny 67 g
Cukr 56 g
Tuky 48 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle chutná léto! Bez leča ze surovin ze zahrádky si prázdniny neumíme představit. Zkuste ho tentokrát připravit na efektní způsob shakshuky.

Suroviny

špek 40 g
lardo, guancinale nebo bílý uzený domácí špek, na kostičky
olivový olej
podle potřeby
paprika bílá 4 ks
či zelená slovenská (může být i pálivá), nakrájená na kousky
klobása grilovací 2 ks
polotvrdá (skvělá je s čedarem a jalapeños)
rajčata 4 ks
zralá, na kostičky
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
konzervovaná rajčata drcená 200 g
sůl
uzená
pepř
čerstvě mletý
vejce 4 ks
bylinky
podle chuti – hladkolistá petrželka, pažitka, koriandr...

Postup

1

Zahřejte pánev, vložte na ni nakrájený špek a zvolna zahřívejte, až začne pouštět tuk. Pokud je to třeba, přidejte trošku olivového oleje. Do tuku vhoďte jako první kousky paprik, po pár minutách přidejte klobásky pokrájené na kolečka. Až se klobásky opečou, přidejte čerstvá rajčata a nakrájenou cibuli. Nechte 3 minuty dusit.

2

Nyní přidejte česnek nakrájený nadrobno, po minutě vlijte drcená rajčata. Osolte a opepřete, promíchejte, přiklopte a nechte pod poklicí dusit asi 12 minut.

3

Odklopte a do směsi udělejte 4 důlky, do kterých vyklepnete celá vejce. Povrch pánve znovu osolte, opepřete a přisypte nasekané bylinky. Opět přiklopte a duste ještě 5–10 minut na mírném ohni.

4

Vyčkejte, až bílky ztuhnou a nebudou průhledné, žloutky však musí zůstat tekuté. Aby nebyly zastřené a vynikla jejich sytě žlutá barva, lehce do nich před servírováním píchněte vidličkou. Ihned podávejte, jako příloha je ideální kváskový chléb.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit