0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Shakshuka: Snadná a zdravá izraelská snídaně z jedné pánve, kterou si zamilujete

Shakshuka na pánvi
ZDROJ: Sara Dubler, Unsplash
sdílet:

Blízkovýchodní shakshuka představuje jednoduchou kombinaci dušených rajčat, paprik, cibule a sázených vajec. V Izraeli toto výživné jídlo snídají, ale podávat ho můžete i jako jako brunch, oběd i rychlou večeři. Její příprava je snadná, nabízí spoustu obměn a zužitkujete do ní úrodu rajčat i paprik.

Shakshuka (čti šakšuka) je tradiční severoafrický a blízkovýchodní pokrm. Jeho původ najdeme v oblasti Egypta, odkud se rozšířil do dalších zemí. Velké oblibě se těší zejména v Izraeli, kde zdatně konkuruje falafelu a hummusu.

Název shakshuka znamená v arabštině „směs“ nebo „míchat“, což přímo odkazuje ke způsobu přípravy, kdy jsou všechny přísady smíchány na pánvi. Připravuje se z několika základních surovin – rajčat, papriky, cibule a vajec a zjednodušeně můžeme říct, že shakshuka jsou sázená vejce, která se zapékají ve směsi zeleniny.

  • Nejprve se na pánvi na oleji opečou cibule a paprika, obojí nakrájené na silnější plátky.
  • Poté se přidá na plátky nasekaný česnek a na kostky nakrájená rajčata (podle možností čerstvá nebo z konzervy).
  • Směs se dochutí kořením (obvykle římský kmín, chilli papričky, černý pepř) a podle chuti osolí.
  • Vše se společně dusí přibližně 15 minut, až se chutě prolnou a vznikne lahodná omáčka.
  • Do směsi se poté vyhloubí důlky, do nich se opatrně vyklepnou vejce. Pánev se zakryje poklicí a za mírné teploty se vejce nechají dojít požadované konzistence. Bílky by měly být pevné, žloutky zhoustnou, ale zůstanou stále trochu vláčné.
  • Navrch patří trocha sekané listové petržele, popřípadě špetka sumahu či sýr feta.
  • Shakshuka se podává s pečivem, které nasákne zeleninovou omáčku, ať už jsou to placky pita nebo bageta.

Od klobásek až po dýni: Shakshuka miluje obměny

Vegetariánský pokrm běžný po celém Středním i Blízkém východě nemá jediný ustálený recept. Možností je nepřeberné množství – právě proto je tento pokrm tak oblíbený v tolika zemích.

  • Shakshuku ochutnáte v mnoha obměnách. Někde se do ní přidávají nakládané citrony, jinde feta a různé bylinky, především listová petržel a koriandr, a koření, jako jsou římský kmín, uzená paprika, černý pepř, chilli papričky i výrazně kyselý sumah.
  • Mezi další osvědčené přísady patří česnek, lilek, houby, ale i pikantní klobásky či mleté maso. V zásadě ale platí, že shakshuka je pokrm vegetariánský.

  • Nepřeberné kreativní možnosti shakshuky předvedl i Yotam Ottolenghi. Londýnský šéfkuchař, který pochází z Izraele, proslul svými originálními twisty jídel ze zeleniny. Shakshuku vylepšil paprikovou pastou harrisa a jogurtem.
  • V Jemenu se směs zeleniny s vejci připravuje s ohnivou omáčkou schug, ve které najdete česnek, zelené chilli papričky i čerstvý koriandr.
  • Mexičané nedají dopustit na huevos rancheros – rančerská vejce, která si dávají k snídani. Oproti blízkovýchodní shakshuce je dochucují střídměji, nejčastěji pepřem a chilli papričkami. Najdete ale i vydatnější variantu s čedarem a fazolemi.

Shakshuka začíná být velmi módní i v mnoha dalších částech světa, a tak není divu, že se začínají objevovat její různé zeleninové obměny, od shakshuky s růžičkovou kapustou a špenátem až po podzimně laděnou shakshuku s máslovou dýní.

  • Ať ji připravíte jakkoliv, hodí se jako parádní snídaně, brunch, sytý oběd i rychlá večeře z jedné pánve.

Zdroj informací: časopis Apetit, Yotam Ottolenghi – Plenty, Down Shiftology

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč